•  

  Huacachina, San Pedro de Atacama en Patagonië

    • Reisdagboek

   

  Hola | In het reisdagboek volgen we de verhalen van LauraLaura is een gepassioneerde backpacker, beter bekend onder de naam Globefreelancer86 op Instagram.... 

  Een bijzondere reis met ups en downs


  Tijdje geleden dat ik voor het laatst een verslag heb geschreven. Dit wilde ik al veel eerder doen, maar helaas kwam door verschillende keren ziek te zijn geweest nogal wat uitstel... Nu gaat alles gelukkig weer een stuk beter. Momenteel zit ik in Puerto Natales. Bijna het uiterste zuiden van Chili. Hoe bevalt het reizen tot nu toe? Met enorm veel ups en downs eerlijk gezegd. Het is een uitdagende maar tegelijkertijd ook mijn meest bijzondere reis ooit. Ik heb in mijn leventje al aardig wat gereisd, maar dit keer is het vrij beladen door voornamelijk alles wat er in 2017 is gebeurd in mijn leven. Een reis met een achterliggende gedachte en met vallen en opstaan is deze reis voor mij heel therapeutisch, waar ik ijzersterk uit wil komen. Maar over het algemeen gaat het gelukkig heel goed en ben ik ook intens aan het genieten van alles wat ik zie en meemaak en de leuke mensen die ik ontmoet. Zuid-Amerika is een continent waar veel (vaak wat meer ervaren) dertigers gaan backpacken en veel solo reizigers komen. Ieder met een eigen (uniek) verhaal. Dat maakt het ontmoeten van mensen ook heel bijzonder.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt ons.


 • Spaans leren afgelopen


  Maar eerst even terugkomend op 5 januari, toen mijn Spaanse lessen in Cusco waren afgelopen.. Op 5 januari ontving ik een certificaat van de school waar ik het Spaans leren avontuur weken geleden begon en heb ik afscheid genomen van de leraren. Het was een leuke tijd, maar ik was er ontzettend klaar voor om echt te gaan reizen. Diezelfde dag ook afscheid genomen van mijn gastgezin, en de dag erna ben ik naar  Mancora in het noorden van Peru vertrokken voor een paar dagen zon, zee en strand. Iets waar ik enorm naar uitkeek, omdat het toch intense weken waren geweest. Vanuit Mancora wilde ik weer terug naar het zuiden reizen en alle highlights af gaan. • Reistips backpacken Peru

   

  Even wat info voor de toekomstige reizigers die willen reizen in Peru. Ik heb inmiddels heel wat ervaring die ik graag even met jullie deel. Tuurlijk blijft het altijd persoonlijk en vaak maak je ook keuzes uit budget overweging, maar dan weten jullie in ieder geval mijn bevindingen en kun je er misschien je voordeel mee doen:

  • Reizen met de bus
   Ik heb vrijwel alles per bus gedaan en dan voornamelijk met de busmaatschappij Cruz del Sur. Deze maatschappij is wat duurder dan andere maatschappijen, maar wel wat luxer. Er zit een maaltijd inbegrepen (meestal rijst met kip, vlees of vegetarisch) en elke stoel heeft een eigen tv schermpje waar je films op kan kijken. De stoelen zijn ruim en je krijgt een kussentje en een dekentje erbij. Cruz del Sur staat ook bekend om de veiligheid, en dat is toch wel nummer 1 prioriteit aangezien het verkeer in Peru niet altijd even veilig is. Naast Cruz del Sur zijn er nog 1001 andere maatschappijen, maar dit was toch wel mijn nummer 1.

  • Bekijk reisschema's met tips
   Als je van A naar B wilt reizen, maar je hebt geen idee hoe je er precies komt, dan bestaat er een website waar je een voorgekauwd schema te zien krijgt: Rome2rio.com. Aan deze website heb ik toch aardig wat gehad. Namen van maatschappijen (bus en vliegtuig) staan er ook vermeldt. Echt een tip als je gaat backpacken in Zuid-Amerika.

  • Vluchten checken
   Vluchten check ik nog steeds via Skyscanner, maar het daadwerkelijk boeken van de vluchten doe ik uiteindelijk op de website van de maatschappij zelf. Dit omdat het vaak goedkoper is en omdat Skyscanner je vaak doorverwijst naar andere tussenpersonen die toch aardig wat fee vragen.


 • Na Mancora komen Huaraz, Lima en Eline

   

  Nou, weer even terugkomend op het verloop van mijn reis. Na Mancora ben ik via Trujillo een paar dagen naar Huaraz geweest. Een uitvalsbasis voor verschillende prachtige hikes. Ik heb er zelf 2 gedaan en degene die mijn Facebook volgen hebben ook alle foto's mogen aanschouwen. Ik hou het zelf voornamelijk bij daghikes, maar je hebt ook meerdere trekkingen. Ben je in Peru en wil je gaan hiken? Dan moet je absoluut in Huaraz zijn. Na Huaraz ben ik verder gaan reizen naar Lima voor enkele dagen. Lima heeft zelf weinig te bieden vind ik persoonlijk. Het is een stad die overall niet al te veilig is. Echter de wijk Miraflores is veilig genoeg om daar even te verblijven. Ik moet zeggen dat deze wijk dan wel weer vol zit met leuke restaurants, winkeltjes, barretjes etc. Eline (een goed kennisje van thuis) zat op dat moment ook in Lima, dus ik ben even gezellig met haar gaan eten. Ik vind het altijd enorm fijn om weer even iemand van 'thuis' te zien als je toch het meeste van je tijd alleen reist. • Vaarwel Peru, hallo Argentinië

   

  Na Lima ben ik verder gaan reizen naar Huacachina om een paar dagen te relaxen. Huacachina is een oase middenin in de woestijn, en dé plek voor buggy rijden en sandboarden. Een hele leuke plek moet ik zeggen. Inmiddels was ik bij mijn vorige bestemmingen al genoeg leuke mensen tegengekomen, waar ik in Huacahina weer mee had afgesproken. Na Huacachina vond ik het weer tijd voor een hike en ben ik verder gaan reizen naar Arequipa. Dit is de tweede grootste stad van Peru en heeft als uitvalsbasis de Colca Canyon hike. Een meerdaagse trekking (twee dagen en één nacht) door een canyon waar je Condors kan spotten. Het is ook mogelijk om deze trekking in bijvoorbeeld drie dagen en twee nachten te doen (dan is het wat rustiger) maar twee dagen en één nacht leek mij wel genoeg. Dat heb ik geweten. Het was een prachtige trekking, maar tegelijkertijd ook enorm zwaar. Dag één was afdalen in de canyon om vervolgens dag twee er weer uit te klimmen. Een unieke ervaring was het wel, maar wel een ervaring waar ik flink van heb moeten bijkomen. Desondanks heb ik er enorm van genoten.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt ons.


 • Op naar het Noorden van Chili


  Uiteindelijk heb ik zeven weken in Peru doorgebracht en vond ik het na Arequipa tijd worden voor een ander land. Na Arequipa ben ik verder gaan reizen naar het noorden van Chili om een aantal dagen in de woestijn te verblijven in San Pedro de Atacama. Mijn reis vanuit Arequipa naar San Pedro heeft 24 uur geduurd, en is helaas alles behalve vlekkeloos gegaan. Dit is een waarschuwing voor iedereen die hetzelfde wil gaan doen als ik: let AUB op bij het boeken van je tickets (bus, taxi, vliegtuig) dat er een tijdsverschil kan zijn tussen verschillende landen. In het geval van Peru en Chili is dat 2 uur, waardoor het halen van mijn aansluitingen kantje boord ging, omdat ik het compleet vergeten was. Ik heb in twee verschillende bussen gereisd en een collectivo taxi. Dit is een speciale taxi die max personen meeneemt naar de grens van Chili. Toen ik aan het uitzoeken was hoe ik vanuit Arequipa naar San Pedro kon komen ben ik via Google op verschillende blogs terecht gekomen, met een stappenplan hoe je er kan komen. Deze website: Probearoundtheglobe.com heb ik gebruikt en ook echt de stappen zoals beschreven staat gevolgd. Compleet het tijdsverschil vergeten.. TERIBLE!! De meeste van mijn vrienden, kenissen en familie kennen het verloop van het verhaal, maar toch wil ik het nog even extra benadrukken. San Pedro de Atacama is ook een schitterende plek, waar ik prachtige tours heb gedaan, maar ook flink ziek ben geworden en daarnaast ook werd geteisterd door bedbugs.

  To do in de omgeving van San Pedro de Atacama


  De El Tatio geisers vroeg in de ochtend bezocht, met zonsondergang naar Valle de la Lune geweest en nog een lagoon bezocht. Ook ben ik met locals naar een lokaal feestje geweest met live muziek, en dat was ook weer een leuke ervaring. Sowieso alles wat je met locals meemaakt blijf uniek. Ik heb er 5 nachten gezeten, en zou ook zeker kunnen adviseren om daar minimaal vijf nachten te verblijven. Buiten wat ik hier opnoem is er nog veel meer te doen in deze grote zandbak! • Buenos Aires, Eline en Patagonië

   

  Na San Pedro ben ik naar Buenos Aires in Argentinië gevlogen om daar weer een dagje Eline te meeten, en gezellig was het. Buenos Aires blijft een indrukwekkende historische stad. Dit keer heb ik er ook een drie uur durende free walking tour gedaan, waar daadwerkelijk alles over de stad zelf en alle geschiendenis wordt verteld. Een aanrader dus. Ik heb er een weekje gezeten, en heb er ook vooral veel gerelaxed. Na Buenos Aires nam ik het vliegtuig naar Ushuaia: het meest zuidelijke stadje ter wereld waar ook boten vertrekken naar Antartica. Ik heb er aan gedacht, maar een reis naar Antarctica ga ik toch echt voor een andere keer bewaren. In Ushuaia heb ik afgesproken met twee Hollandse meiden die ik via Facebook (backpackers Zuid Amerika groep) ken en hebben we met z'n drieën een hike gedaan naar een groot prachtig park. Daarnaast wilde ik nog meer dingen ondernemen in Ushuaia, maar helaas werd ik weer ziek en moest ik verplicht binnen blijven. Ushuaia is voor mij ook wel het startpunt voor backpackers die naar Patagonië willen. Door Patagonië reizen is altijd een soort droom geweest voor me, omdat dit gebied vol zit met ruige en schitterende natuur. Parken, gletsjers, bergen, etc. Naast dat er geen woestijn is, heeft dit gebied gewoon alles waar je mond van openvalt. Via mijn persoonlijke Facebook pagina hou ik mijn reis zelf bij qua foto's en laat ik de plekken zien waar ik mijzelf bevind. Vanuit Ushuaia reis ik nu naar boven, via Chili en Argentinië. Als ik weer verder ben in mijn reis, plaats ik snel weer een nieuw verslag.

  Hasta Luego!

  Saludos, Laura • Enthousiast over Laura's reisdagboek? Deel via de social buttons (rechts)!