•  

  Galapagos eilanden

    •  

  "Unieke en onaangetaste natuur"

   

  De Galapagos eilanden | oftewel: Islas Galapagos. Een gebied dat is omgedoopt tot nationaal park dat geregeerd en beschermd wordt door Ecuador. Backpacken op de Galapagos eilanden zal je het gevoel geven dichterbij de unieke en onaangetaste natuur van het eiland te komen. De Galapagos eilanden is een vulkanische eilandengroep in de Stille Oceaan die tot Ecuador behoort. Het is misschien geen tropisch paradijs maar de eilandengroep is wereldberoemd vanwege de uniekheid en diversiteit van de aanwezige flora en fauna. Wegens gebrek aan omliggend land hebben veel dieren de eilanden omgedoopt tot thuisbasis. Van flamingo’s tot pelikanen, penguïns, zeeleeuwen, enorme landschildpadden en unieke zeevogels zoals blauw- en roodvoetgenten. Jaarlijks worden er nieuwe diersoorten ontdekt op de eilanden. Wat het een des te interessantere bestemming maakt voor dier- en natuurliefhebbers. De unieke fauna en het rijke ecosysteem van de eilanden hebben zelfs Charles Darwin geholpen zijn evolutietheorie te ontwikkelen, geïnspireerd door de Darwinvinken die enkel op dit eiland te vinden zijn. • Land: Hoort bij Ecuador
  Hoofdplaats: Puerto Baquerizo Moreno
  Oppervlakte: 7880 km²
  Hoogste punt: 1.707 meter

  Inwoners: 26.640
  Aantal eilanden: 130
  Tijdzone: UTC-6 
  Tijdsverschil NL: -7 uur (in de zomer -8 uur)
  Land / Netnummer Galapagos eilanden: +593


 • Veiligheid

   

  Over diefstal en geweldpleging hoef je je op de Galapagos eilanden niet druk te maken. Ook overvallen waar in andere Zuid-Amerikaanse landen wel eens voor gewaarschuwd wordt komt nauwelijks voor op deze eilanden groep. Dat maakt een verblijf wel zo aangenaam. Je hoeft niet altijd op je hoede te zijn, want de criminaliteit op de gemoedelijke Galapagos eilanden is vrijwel nihil. Het is een eilandengroep waar bewoners de deuren open laten en vaak zelfs autosleutels in het contactslot laten. Het feit dat jij je bevind in een ruwe natuurlijke omgeving gaat echter wel gepaard met haar eigen soort veiligheidsadviezen. Op de Galapagos eilanden leven de dieren in het wild en zal je dus vaak omringd zijn door verschillende dieren. Ten alle tijden geldt: raak de dieren niet aan en houdt gepaste afstand. Dit geldt met name voor haaien (tijdens het duiken, mocht je dat van plan zijn om te gaan doen) en de mannelijke zeeleeuwen (ze zijn een flink stuk groter dan de vrouwtjes en hebben een rond en uitstekend hoofd). Met de juiste afstand zijn zij zeer vriendelijk maar als zij zich bedreigd voelen kunnen ze je akelig verwonden. En dat is het laatste wat je wilt op je backpackreis door Zuid-Amerika, toch? Op zoek naar meer tips en informatie over de veiligheid in Zuid-Amerika? Bekijk dan onze veiligheid Zuid-Amerika pagina.

 • Budget

   

  Hoe je het ook wendt of keert, de Galapagos eilanden staan bekend als een relatief dure bestemming. Al voordat je voet zet op het eiland ben je al een flink bedrag kwijt aan de vlucht en je entree tot het eilandengroep. Over het algemeen is het een investering in de schoonheid, het behoud en de onderhoud van het park maar de echte natuurliefhebber zal het er voor over hebben. De nationale munteenheid van Ecuador, en dus ook de Galapagos eilanden, is de Amerikaanse Dollar. Pinautomaten zijn beperkt aanwezig op de eilanden en kennen een laag maximum bedrag dat te pinnen is per dag. Wij raden aan voldoende contact geld mee te nemen vanaf het vasteland. Voor de Galapagos eilanden raden wij een gemiddeld budget aan van tussen de 100 tot 120 euro per dag waarvan het grootste deel van je geld op gaat aan tours en cruises, je vlucht en de entree. Gebruik het volgende overzicht van gebruikelijke kosten in Amerikaanse Dollars om een budget samen te stellen. Retourvlucht vasteland: 400-500, Entree tot eilandengroep: 100, Hostelovernachting:25-35, Budget lunch: 5-8, Biertje: 2-3, Fles water: 1-2, Budget Cruise: 250-400 per dag, Gemiddelde dagexcursie: 70-80. • Inentingen

   

  Als je gaat backpacken in Zuid-Amerika, is het belangrijk om je ruim van te voren te verdiepen in de verplichte vaccinaties (inentingen) die je moet krijgen. Mocht je tijdens je backpackreis de Galapagos eilanden aan doen, dan gelden dezelfde vaccinaties als voor Ecuador, omdat de Galapagos eilanden bij Ecuador horen. Voor meer informatie over inentingen en verplichte vaccinaties in Zuid-Amerika raden wij je aan om Thuisvaccinatie.nl in de gaten te houden en bij vragen te contacten. Zij zijn expert op het gebied van inentingen en kunnen je zeker goed helpen.

 • Visum

   

  Net als bij inentingen is het ook voor het aanvragen van een visum belangrijk om je daar ruim voor vertrek in te verdiepen. Aangezien de Galapagos eilanden onder Ecuador vallen, gelden voor het aanvragen van een visum voor de Galapagos eilanden dezelfde regels als voor een visum naar Ecuador. Lees nu meer over een visum voor Ecuador.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • Klimaat & beste reisperiode

   

  Als je het ons vraagt is er geen slechte reistijd als het gaat om reizen naar de Galapagos eilanden. Het hoogseizoen vindt plaats tussen medio juni tot eind augustus en tussen medio december tot medio januari. Tijdens het regenseizoen dat plaatsvind tussen december tot mei is de lucht en het water iets warmer, maar kamp je dagelijks een aantal uurtjes met motregen. Desondanks is dit de zonnigste periode van het jaar. Aantrekkelijkere temperaturen voor duik- of snorkelactiviteiten februari, maart en april gaan gepaard met de terugkomst van bloeiende en gekleurde fauna met mooie landschappen als gevolg. Tussen juni en november brengt de Humboldt stroming koud water en koude temperaturen, maar ook water dat rijk is aan voedingsstoffen en plankton waar vele dieren, vogels en vissen op af komen. Ga dus na bij jezelf en bij je reisgenoten wat het voornaamste doel is van een bezoek en bepaal je eigen beste reisperiode.

 • Vervoer

   

  Aangezien de gemiddelde backpacker niet in het bezit is van een privé jacht ben je genoodzaakt te kiezen voor het vliegtuig als vervoersmiddel naar de eilanden. Een 3,5 uur durende vlucht vanaf Quito of een twee uur durende vlucht vanaf Guayaquil brengen je naar het Baltra vliegveld of het San Cristobal vliegveld. Het Baltra vliegveld is populair en wordt gezien al het beste startpunt voor het rondreizen op de Galapagos eilanden, heb je echter vooraf een cruise geboekt die vanaf San Cristobal vertrekt (dit komt vaak voor), kies dan voor een directe vlucht hiernaartoe. Kies voor deze vluchten uit Latam, TAME of Avianca. Wil je van eiland naar eiland hoppen? Dan kan je dit over het algemeen het beste over water doen. Wil je toch vliegen? Dan kan de luchtvaartmaatschappij Emetebe je hierbij van dienst zijn. Op de eilanden zelf kan je gebruik maken van taxi’s en huurfietsen om van A naar B te komen. • Duiken of snorkelen


  Wij kunnen je als tip meegeven dat je tijdens je backpackreis door Zuid-Amerika zeker de Galapagos eilanden moet bezoeken. Als je hier bent, dan kun je het eigenlijk niet maken om hier niet te gaan duiken. De wereld onderwater is namelijk adembenemend. Er zwemmen zoveel verschillende dieren rond, zoals zeehonden, haaien, schildpadden en nog veel meer. Je zult er echt je ogen uitkijken. Wij raden je aan om te gaan duiken vanaf Santa Cruz. Wil je niet gelijk gaan duiken, dan zijn er ook tal van mogelijkheden om een snorkelexcursie te boeken.


 • Kaart en video Galapagos eilanden

   


 • Goede Galapagos eilanden pagina? Deel via de social buttons (rechts)!