•  

  El Tatio geisers

   


 • El tatio geisers | Dit populaire geiser gebied, ook wel Los Géiseres del Tatio genoemd is een uitgestrekt gebied in het noorden van Chili, met vele geisers en warmtebronnen. Je vindt er geisers in vele soorten en maten. Veel backpackers bezoeken de El Tatio geisers tijdens hun backpackreis door Chili en deze excursie wordt door backpackers vaak gecombineerd met een bezoek aan de nabij gelegen Atacama woestijn en het onder backpackers populaire  plaatsje San Pedro de Atacama. Om El Tatio te bezoeken zul je vroeg uit de veren moeten. Excursies naar de geisers (die op maar liefst 4200 meter boven zeeniveau in het Andesgebergte liggen) beginnen vroeg in de ochtend, omdat het geiserveld (door de opwarming van de zon) dan het meest actief is en de uitbarstingen op dat tijdstip het grootst zijn. Afhankelijk van hoeveel tijd je nodig hebt om te ontwaken en je voor te bereiden zul je dus tussen 04:00 en 05:00 in de nacht op moeten staan. Bijkomend voordeel is wel, dat wanneer de zon langzaam op komt, de omgeving steeds mooier wordt. Al met al is het een mooi spektakelstuk dat je eigenlijk niet mag missen als je gaat backpacken in Chili.

  Om de verwachtingen te managen moet je niet uit gaan van wat de excursie folders zeggen over "metershoge water uitstoten van de geisers". Wil je dat bij El Tatio kunnen aanschouwen, dan moet je heel veel mazzel hebben. De kracht van de geiser uitspattingen zijn niet zo krachtig, niet zoals de bekende geisers in IJsland bijvoorbeeld. De gemiddelde uitspatting van de El Tatio geisers ligt zo rond de 75 cm, maar het record ligt wel op ongeveer 6 meter hoog.

 • Excursie naar de El Tatio geisers boeken of niet?

   

  Voor backpackers die niet zo van vroeg opstaan en drukte bij de bezienswaardigheid houden, die kunnen er ook met eigen vervoer in de loop van de dag naartoe rijden (zorg wel voor een goede 4x4 aandrijving auto). Je mist dan wel de zonsopgang en de kans op hoge uispattingen, maar je bent wel fit voor de rest van de dag, je kunt mooiere foto's maken omdat het er rustiger is en je ziet sowieso uitspattingen van de geisers. Daarnaast is een bijkomend voordeel ook dat je niet te veel betaald voor een veel te dure tour bij een travel agency. Daar zit namelijk nogal veel verschil tussen, dus probeer altijd goed onderzoek te doen en probeer te ondehandelen over de prijs van de tour (probeer met een zo groot mogelijke groep een totaalprijs af te spreken). Als je een excursie boekt bij een travel agency, vraag dan ook of er in het excursie programma een tussenstop is opgenomen in Machuca, dit is een leuk plaatsje waar nog op de traditionele Chileense wijze geleefd wordt en de lama’s vrij door het dorp wandelen. Erg leuk om dus even te stoppen op de terugweg van je excursie naar de El Tatio geisers. Deze stop zit er niet bij iedere agency bij inbegrepen, dus check dit even van tevoren. De excursies zijn erg populair, dus verwacht niet dat je er alleen rustig kunt rondlopen en foto's kunt maken zonder dat andere toeristen en backpackers op de achtergrond van de foto staan. De El Tatio geiservelden zijn ondanks de 80 actieve geisers niet het grootste geiserveld ter wereld. Die liggen in het Yellowstone National Park in Amerika en er ligt ook een groter geiserveld op Kamtsjatka (een Russisch schiereiland).

 • Voorbereiding bezoek El Tatio geisers

   

  Over het algemeen hebben backpackers weinig moeite met de hoogte van de geiservelden, als je maar de tijd neemt om rustig aan te wennen aan het hoogteverschil. Lees op onze hoogteziekte pagina tips en informatie om hoogteziekte tegen te gaan mocht je er wel snel last van hebben en je goed willen voorbereiden, omdat je weet dat je veel op hoge hoogtes zult zijn. Wat we wel vaak horen van backpackers die er geweest zijn, is dat ze vaak last hebben van de kou, want koud is het wel bij de El Tatio geisers en zeker zo vroeg in de ochtend. Trek dus warme kleding aan of neem ze in ieder geval mee en een muts en wanten zijn ook geen overbodige luxe! Wil je ter plekke even opwarmen, dan kan je in het thermale bad even genieten van het warme water (neem dan wel je badkleding mee). Er zijn bij de geisers wel hokjes om je om te kleden aanwezig, maar geen douche- en toiletvoorzieningen.

 • Tip voor een tour naar de El Tatio geisers

   

  Als je graag met een tour mee wilt en je zoekt een goede tour aanbieder, dan kunnen we je Flamingo Travel Agency aanraden. Ze begeleiden je met een groep langs de geisers en (mocht je dat willen) bij het zwemmen in de warmtebaden en ze verzorgen een lekker ontbijtje voor je. De gidsen van Flamingo Travel Agency spreken goed hun talen en stoppen tijdens de terugweg op veel plekken waar bijzondere dieren te zien zijn en waar je mooie foto's kunt maken. De gidsen geven veel achtergrondinformatie over de plekken die je bezoekt. De tours verlopen er ontspannen, zonder enige tijdsdruk. Flamingo Travel Agency is betrouwbaar, professioneel en flexibel ingesteld. Ze hebben hun eigen auto's en een team van gidsen en chauffeurs. De tours zijn ook goed geprijsd, je krijgt er echt waar voor je geld. Flamingo Travel Agency is te vinden op Caracoles (nabij de BCI bank).

 • Voor jou ook interessant in Chili?

   


 • Zij helpen je op én onderweg!

   

  • Vliegtickets
   Vergelijk tickets »
   Vliegtickets
   Scan prijzen »
   Reisbagage
   Bekijk aanbod »
   Kleding & spullen
   Koop nu online »
   Accommodaties
   Check prijzen »

 • Enthousiast over de El Tatio geisers? Deel deze pagina!