•  

  Hoogteziekte

    • Hoogteziekte | Bijna iedere backpacker in Zuid-Amerika krijgt er mee te maken. Met hoogtes als 3640m in La Paz, 4070m in Potosi, 4320m in El Tatio, en 3400m in Cusco zullen velen van ons met een druk op het hoofd futloos waggelen door de Boliviaanse straten. Hoogteziekte, of Sorochi zoals dat in Zuid-Amerika heet, kan zelfs de meest fitte reizigers doen flauwvallen of met het hoofd boven de wc laten hangen. De risico’s en symptomen zijn echter te beperken.

  Wanneer treedt het op en wat zijn de symptomen?


  Hoogteziekte vindt plaats vanaf een hoogte van 2500 meter, met name als je te snel de hoogte in gaat zonder stapsgewijs je lichaam te laten wennen aan de hoogte. De symptomen zijn vaak sterk aanwezig vanaf een hoogte van 3500 meter. De gevoeligheid voor hoogteziekte kan enorm verschillen per persoon. Fysieke fitheid is geen garantie voor het voorkomen van hoogteziekte. Doordat luchtdruk vermindert, vermindert ook de zuurstof in de lucht waardoor het zuurstofniveau in het bloed afneemt en waar je lichaam vervolgens slecht op kan reageren. De symptomen zijn over het algemeen: hoofdpijn en duizeligheid, slechte nachtrust en eetlust, misselijkheid, moeizame ademhaling en tintelende vingers.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • Om echt ziek van te worden

   

  Vrijwel 9 van de 10 bestemmingen die op je route liggen tijdens het backpacken in Bolivia, backpacken in Peru of backpacken in het Noorden van Chili, liggen op een ziekmakende hoogte. Zo hebben wij backpackers ontmoet die een aantal dagen kotsend boven de wc hebben gehangen en in hostels in Potosi, hebben wij een medereiziger flauw zien vallen bij de Tatio Gijsers en ook hebben we iemand uitgezwaaid op weg naar het ziekenhuis omdat de hoogte een te zwaar effect op hem had. Ieder lichaam reageert anders op de hoogte maar voorkomen is beter dan genezen. Met de juiste voorbereiding kan je de symptomen beperken of zelfs voorkomen. Extra tip: Ga je de hoogte in? Controleer dan altijd even of er een zuurstoftank aanwezig is. Dit geldt voor zowel tours als voor busritten door hoger gelegen gebieden.


 • Voorbereiding hoogteziekte

   

  Bedenk voor vertrek naar hoger gelegen gebieden voor jezelf dat je lichaam simpelweg niet hetzelfde functioneert in de hoger gelegen gebieden. Bereid je lichaam daarom ook goed voor op een moeilijke tijd en zorg goed voor jezelf. Zorg voor voldoende slaap, eet geen heftige of moeilijk verteerbare gerechten (probeer vette happen en vlees te vermijden of in ieder geval te beperken) en vermijd zeker het gebruik van alcohol op de dag voordat je vertrekt naar de hoger gelegen gebieden.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • Hoogteziekte voorkomen

   

  Ben je klaar voor vertrek naar hoger gelegen plaatsen? Neem de tijd en maak tussenstops. Ga je bijvoorbeeld naar de Tatio Gijsers (4320m), neem dan eerst even een dag of twee de tijd om te acclimatiseren in San Pedro (2407m). Reis je vanuit Santa Cruz (416m) naar La Paz (3640m), zorg dan voor een tussenstop in Cochabamba (2574m). De tussenstops geven je lichaam te tijd om te wennen aan het gebrek aan zuurstof en de ongemakken van de hoogte. Blijf zoveel mogelijk water drinken op hogere gebieden. Zo kan je lichaam makkelijker wennen aan de hoogte. Voorkom of beperk bovendien het drinken van alcohol op hoger gelegen plekken totdat je volledig geacclimatiseerd bent. De effecten van hoogteziekte kunnen namelijk al veel overeenkomsten tonen met de effecten van alcoholgebruik. De effecten van een glaasje wijn in de hoogte staat gelijk aan twee glaasjes wijn.


 • Overweeg medicatie

   

  Overweeg het gebruik van farmaceutische of natuurlijke medicatie om de symptomen van hoogteziekte te voorkomen. Acetazolamide is het meest gebruikte medicijn dat door apothekers wordt aangeraden. In Nederland heb je hier een recept voor nodig die je kan aanvragen bij de huisarts maar in Zuid-Amerika kan je dit bij iedere willekeurige apotheek kopen. Een natuurlijke remedie dat door de inheemse bevolking gebruikt wordt is de coca-blad. Er wordt heilig geloofd in de positieve bijwerkingen en de voorkoming van hoogteziekte door dit blad. Je kan de bladeren vrijwel over in hoger gelegen gebieden kopen in de vorm van snoepjes, theezakjes en verse bladeren die je kan kauwen of waar je verse thee mee kan maken. Ieder lichaam reageert anders op de hoogte van de indrukwekkend hoog gelegen top bestemmingen van Zuid-Amerika. De bijwerkingen kunnen als naar worden ervaren maar laat dit de pret niet drukken! Bereid je voor en voorkom de symptomen om in de hoogte het beste uit je reis te kunnen halen.


 • Goede hoogteziekte pagina? Deel via de social buttons (rechts)!