•  

  Backpacken Paaseiland

    •  

  "De meest afgelegen bestemming van de wereld"

   

  Backpacken in Paaseiland | Paaseiland, Easter Island, Isla de Pascua, Rapa Nui; het eiland dat zichzelf heeft omgedoopt tot ‘de navel van de wereld’ en vooral bekend is om de beroemde Paaseiland beelden. Met één voet in Zuid-Amerika en één voet in Polynesië is de meest afgelegen bestemming ter wereld te vinden in het midden van de Oceaan en ondanks de afgelegen ligging van Paaseiland en de vliegduur van maar liefst zes uur vanaf Santiago, is het nog steeds onderdeel van de Chileense Republiek. Rapa Nui, zoals het Polynesische eiland oorspronkelijk heet, werd op eerste Paasdag 1722 ontdekt door de Nederlander Jacob Roggeveen die het vervolgens benoemde tot Paasch-Eyland (Spaans: Isla de Pascua). Met een oppervlakte van slechts 163 km2 is Paaseiland half zo groot als Rotterdam en telt het nog geen 6000 inwoners. Ondanks het feit dat Rapa Nui de taal van de lokale Polynesische bevolking is, word er voornamelijk Spaans gesproken op het eiland, dit komt doordat het eiland bij Chili hoort. De Rapa Nui bevolking is erg trots op de geschiedenis en cultuur die zij in leven proberen te houden.

  Archeologisch gebied


  Paaseiland is een vulkanisch eiland met een driehoekige vorm met in iedere hoek een vulkaan. Het eiland heeft prachtige rotsachtige kustlijnen, een droomachtig tropisch strand, een aantal avontuurlijke grotten en dagelijks unieke zonsondergangen in alle kleuren die jij je maar kan bedenken. Buiten het enige dorp om (Hanga Roa) vind je op het gehele eiland duidelijk aanwezige sporen van de stammen die op het eiland hebben geleefd. Het gehele eiland is dan ook een archeologisch gebied dat wereldwijd bekend staat om de Moai beelden, gebouwd om belangrijke personen en leiders te eren en om te waken over het eiland. Om dit historische gebied te beschermen is het volledige eiland omgedoopt tot nationaal park en tevens tot UNESCO erfgoed.


 • Taal: Spaans
  Hoofdstad: Hanga Roa
  Oppervlakte: 163.6 km²
  Inwoners: 5.761 (2012)
  Munteenheid: Chileense peso
  Backpack hotspots: Moai, Rano Kau, Rano Raraku
  Tijdzone: UTC-5 
  Tijdsverschil NL: -6 uur (in de zomer -8 uur)
  Land / Netnummer Paaseiland: +56


 • Veiligheid

   

  Veel backpackers verdiepen zich voordat ze gaan backpacken in Zuid-Amerika in hoe het gesteld is met de veiligheid in de landen en de gebieden die ze willen gaan bezoeken. Ten opzichte van andere gebieden is Paaseiland een van de veiligste plekken waar je kunt gaan backpacken in Zuid-Amerika. Kijkend naar de criminaliteit cijfers is Paaseiland zelfs een van de veiligste bestemmingen ter wereld. Gewelddadige overvallen, moord of verkrachtingen komen er (zo goed als) niet voor. De lokale bevolking staat er om bekend deuren nooit te sluiten en auto’s staan vaak geparkeerd met de sleutels in het contactslot. Wil je in de avond een wandeling maken onder de heldere sterrenhemel? Geen zorgen. Ook tijdens de avonduren is het veilig. Paaseiland kent verschillende soorten spinnen, schorpioenen en ander krioelende beesten. Vergeet dus niet een fles muggen werende spray met DEET mee te nemen en voorkom contact met onbekende insecten. Met name: spinnen. Er zijn gevallen geweest waar reizigers ziek zijn geworden door spinnenbeten. Loop dus met een bocht om eventuele spinnenwebben en spinnen heen en slaap zoveel mogelijk onder een klamboe. Helaas kampt Paaseiland met een groeiend probleem: verkeersdeelnemers die dronken achter het stuur stappen in de avonduren en door Hanga Roa heen racen met dodelijke gevolgen. Loop of rijd je ‘s avonds terug naar je hotel? Wees dan zeer alert voor langsrijdend verkeer en zorg dat als je zelf met de auto bent dat je dan niet of minimaal alcohol drinkt.

 • Budget

   

  Aangezien Paaseiland de meest afgelegen (bewoonde) bestemming ter wereld is en de geschiedenis van het eiland ervoor heeft gezorgd dat er praktisch niets op het eiland groeit, wordt alles ingevlogen vanaf Chili. Dit maakt Paaseiland tevens een van de duurste bestemmingen ter wereld. Over het algemeen kan je voor eten, drinken en accommodatie de dubbele prijs van het vasteland hanteren. Verder kent het eiland vaste prijzen dus van supermarkt naar supermarkt hoppen om te vergelijken en te budgeteren heeft helaas geen zin. Bij aankomst op Paaseiland koop je een toegangskaartje tot het nationale park, oftewel, het eiland. Hierdoor betaal je verder nergens meer entree voor de bezienswaardigheden. Op het eiland vind je twee geldautomaten (in Hanga Roa) die buitenlandse kaarten accepteren. Het is verstandig om, voor de zekerheid, op het vasteland geld te pinnen en dit mee te nemen. Voor Paaseiland raden wij een gemiddeld budget aan van tussen de 50 tot 70 euro per dag waarvan het grootste deel van je geld op gaat aan je overnachting en eten en drinken. Gebruik het volgende overzicht van gebruikelijke kosten in Chileense pesos om een budget samen te stellen. Toegang Paaseiland: 30.000, Budget overnachting: 15.000-30.000, Budget avondmaal: 10.000-12.000, Biertje: 2000-2500, Fles water: 1800-2000, Taxirit rondom HR: 3000-5000, Taxirit buiten HR: 14.000-20.000, Scooterverhuur: 20.000-23000, Autohuur: 40.000, Tour: 35.000. • Vervoer

   

  LATAM Airlines is de enige luchtvaartmaatschappij die op Paaseiland vliegt. Het aanbod bestaat uit een dagelijkse vlucht van en naar Santiago, en een wekelijkse vlucht van en naar Tahiti. Liften op Paaseiland is normaal. Loop je langs de weg? Dan is de kans groot dat veel auto’s stoppen om te vragen of ze je ergens kunnen afzetten. Er is namelijk geen openbaar vervoer op het eiland. Je kan echter wel gebruik maken van taxi’s. Deze rijden in en rondom Hanga Roa en kennen een vast tarief van 3000 Pesos tot 23.00 uur en 5000 Pesos na dit tijdstip. Heb je zelf geen rijbewijs, maar wil je toch verder gelegen delen van het eiland verkennen? Bespreek dan van tevoren de prijs van je rit aan de hand van je route. De taxi’s kennen vaste prijzen die de chauffeurs hanteren. Geen zorgen, oplichting is op Paaseiland zeer zeldzaam. Een goed alternatief is scooter- of autohuur. Zo kan je op eigen houtje het eiland verkennen. Paaseiland kent geen uitgebreid wegennetwerk dus zal je niet snel verdwaald raken maar zal je makkelijk van de ene bezienswaardigheid naar de andere kunnen rijden aan de hand van de borden langs de weg.

 • Klimaat & beste reisperiode

   

  Een vochtig subtropisch klimaat kenmerkt Paaseiland. In de maanden december tm maart liggen de temperaturen tussen de 20 tot 25 graden en kun je genieten van de meeste aantal zonuren per dag (ongeveer 10 uur). Tijdens de maanden april tm november is de gemiddelde temperatuur 17 tot 24 graden en schommelt het aantal zonuren per dag tussen de 4 en de 9. Het hoogseizoen in Paaseiland bestaat dan ook uit de maanden december tot en met maart. Het regent dan het minst en de temperatuur is gemiddeld zo'n 25 graden. De eerste twee weken van februari vind het Tapati Rapa Nui Festival plaats. Dit is de populairste reisperiode voor backpackers om dit mystieke eiland te bezoeken, dus houd er rekening mee dat je ver van tevoren je accommodatie en ticket moet boeken. In de winter dalen de temperaturen tot 18 graden en regent het ook vaker. Ook tijdens het laagseizoen is Paaseiland een mooie bestemming. De archeologische bezienswaardigheden zijn gedurende het hele jaar te bezoeken en de regen zorgt voor mooie groene landschappen. Bepaal dus zelf wat voor jou de beste reisperiode is om Paaseiland te bezoeken.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt ons.


 • Inentingen

   

  Voor je backpackreis in Paaseiland gelden er geen verplichte vaccinaties. Echter worden de DTP en Hepatitis A vaccinaties wel aangeraden. Houdt er rekening mee dat er op Paaseiland slechts één ziekenhuis te vinden is en de faciliteiten erg beperkt zijn. Zorg er dus voor dat je over een goede reisverzekering beschikt die een eventuele helikopter vlucht, tijdens een noodsituatie, naar het vasteland vergoedt. Als je daar niet over beschikt, dan kunnen de kosten voor de zorg die je nodig hebt erg oplopen.

 • Visum

   

  Veel backpackers die Paaseiland aan doen tijdens hun backpack reis door Zuid-Amerika denken dat ze een apart visum nodig hebben om dit bijzondere eiland te bezoeken. Echter is dat niet zo. Aangezien Paaseiland terratoriaal onderdeel is van Chili, gelden voor een Visum Paaseiland dezelfde regels als voor een Visum Chili. Zo kan je jouw backpackreis door Chili dus prima combineren met een bezoek aan Paaseiland. • Bezoek Paaseiland in 5 dagen met een klein budget


  Je hoort om je heen vast wel eens dat mensen een Paaseiland vakantie willen boeken, maar dat het en erg lang reizen is en ontzettend duur. Dat is ook echt zo en daarom zien veel backpackers er van af. Maar reis je als backpacker toch af naar Paaseiland en heb je een klein budget? Houd dan het volgende in gedachten. Paaseiland is de meest afgelegen en geïsoleerde bestemming ter wereld. Het eerstvolgende bewoonde gebied is het vasteland van Chili dat op een afstand van 3686 km ligt. Bovendien is vrijwel het volledige ecosysteem geruïneerd om de bekende Moai beelden op te hijsen. Deze combinatie zorgt ervoor dat alles dat beschikbaar is op het eiland ingevlogen moet worden, met hoge prijzen als gevolg. Toch is het niet nodig om dit eiland over te slaan, want ook met een backpackersbudget kan jij Paaseiland bezoeken. Paaseiland, oftewel Rapa Nui, mag dan wel slechts half zo groot zijn als Rotterdam, het is een unieke bestemming dat een bezoek meer dan waard is. Wegens de beperkte oppervlakte en de hoge kosten van het eiland kiezen de meeste backpackers voor een 5-daags bezoek. Wil jij tijdens je 5 dagen niets missen van de hoogtepunten van dit stukje hemel op aarde? Bekijk dan nu onze pagina om Paaseiland in 5 dagen te ontdekken.


 • Kaart en video Paaseiland

   


 • Goede Paaseiland pagina? Deel via de social buttons (rechts)!