•  

  Dakar

    • Dakar De Dakar Rally, je zult er vast wel eens van gehoord hebben, maar wat is het nou precies? Eén ding kunnen wij je alvast vertellen: met de stad Dakar heeft het inmiddels eigenlijk niets meer te maken. Ook hebben we nog wat handige informatie voor je, als je graag naar de rally zou willen afreizen. Waar de Dakar Rally al 11 keer in één of meerdere landen in Zuid-Amerika werd gehouden is dat de afgelopen jaren helemaal niet meer het geval geweest. Vanaf de editie van 2020 is Saoedi-Arabië de thuisbasis van de rally (de edities van 2020, 2021 en 2022 werden hier gereden) en dat zal hetzelfde zijn in 2024 en 2025. Erg jammer natuurlijk voor ons als Zuid-Amerika fans, want wat is er nou mooier om een wereldberoemd evenement als de Dakar Rally te bezoeken tijdens het backpacken door Zuid-Amerika? Het blijkt allemaal om geld te draaien, zoals met bijna alles in de wereld het geval is. De vraag is dan ook of de Zuid-Amerikaanse landen voor toekomstige edities (na 2025) van de Dakar Rally weer de portemonnee willen trekken, of dat ze daarvan afzien en de rally definitief verhuisd naar Saoedi-Arabië of wellicht een van de Emiraten in de toekomst.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • Geschiedenis

  In 1977 raakte de Fransman Thierry Sabine in de woestijn van Libië verdwaald, tijdens een deelname aan de Abidjan-Nice rally. Vanaf dat moment wilde hij iedereen kennis laten maken met de schoonheid van de woestijn. Daarom organiseerde hij de Dakar Rally (toen nog Parijs-Dakar rally), die op 26 december 1978 van start ging. 170 deelnemers reisden van de Place du Trocadéro in Parijs naar de rand van het Lac Rose, in de buurt van Dakar. De eerste Nederlanders die de uitdaging aangingen waren: Toine van der Vliet, Henk Thijssen en Martin Ketelaars. Zij deden in 1981 mee met een vrachtwagen. In de jaren die volgden, startte de Dakar Rally vanuit verschillende landen en eindigt de reis altijd in Dakar, tot 2008. De Dakar Rally van 2008 wordt één dag voor de start afgelast, omdat er dreiging was vanuit de terroristische organisatie Al-Qaida. Vanaf 2009 wordt daarom de Dakar rally in Zuid-Amerika georganiseerd. Maar niet alle Zuid-Amerikaanse landen zitten meer op de rally te wachten, de Dakar Rally wordt vanaf 2020 t/m 2025 in Saudi-Arabië georganiseerd. Wij houden je hier uiteraard op de hoogte van verdere ontwikkelingen op dit vlak. Wij willen natuurlijk maar wat graag dat de rally na 2025 weer terugkeert naar Zuid-Amerika. • Veiligheid


  Dat meedoen aan de Dakar Rally niet altijd even veilig is, is zacht uitgedrukt. Tijdens 20 edities vinden er dodelijke ongelukken plaats. Twee daarvan waren de Nederlanders Bert Oosterhuis en Kees van Loevezijn. Ook de grondlegger, Thierry Sabine, overleed. Hij kwam in 1986 terecht in een helikopterongeluk, toen er boven Mali opeens een zandstorm plaatsvond.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • Dakar Rally door meerdere landen


  Het is regelmatig gebeurd dat de Dakar Rally door verschillende landen in Zuid-Amerika ging. De Dakar Rally 2018 werd bijvoorbeeld gereden door PeruBolivia én ArgentiniëDe Dakar Rally 2019 vond echter geheel plaats in Peru. De start vond plaats in Lima (de hoofdstad van Peru), om vervolgens naar Pisco en San Juan de Marcona te reizen, er was een rustdag in Arequipa en de finish weer in Lima. In totaal stonden er 334 voertuigen aan de start, maar slechts 180 bereikten de finish.


 • Dakar Rally bijwonen en app info

   

  Zou je nou graag een bezoek willen brengen aan de Dakar Rally? Dan moet je met heel wat dingen rekening houden. Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om te weten waar de rally in dat jaar gehouden wordt, aangezien het elk jaar verschilt. Boek vervolgens zo snel mogelijk. Veel mensen willen erheen, dus de prijzen zullen alleen maar stijgen. Vanuit verschillende reisbureaus worden er reizen georganiseerd, maar je kunt natuurlijk ook je eigen reis samenstellen. Veel mensen die je voor zijn gegaan, stuitten op het volgende probleem: er wordt heel weinig gedetailleerde informatie gegeven over de exacte route van de Dakar Rally. Er wordt een kaart met een route vrijgegeven, maar deze blijkt niet erg duidelijk te zijn. Het zal dus een flinke uitdaging worden om erachter te komen waar je de race precies kan bewonderen. Daarnaast volgen ook niet alle voertuigen dezelfde route. Als je dus zowel motoren als quads, auto’s, trucks en UTV’s wil zien, moet je een plek zien te vinden op de route waar ze allemaal langskomen. Het vinden van zo’n plek kan lastig zijn, als er weinig informatie beschikbaar is. Het gebeurt wel eens dat lokale bewoners beweren meer informatie te hebben, maar dit is zeker niet altijd juist. Iets waar je wellicht iets aan kunt hebben is de Dakar Rally App, hierin is informatie te vinden omtrent de rally. Zie hier voor Android en hier voor iOS gebruikers. • Blijf up to date


  Houd dus vooral het internet goed in de gaten en download de apps die hierboven staan, zodat je op de hoogte bent van alle mogelijke informatie en zorg ervoor dat je een duidelijke kaart hebt van de omgeving. Je moet zeker mazzel hebben, maar als je het geluk hebt om de race te bewonderen, dan is het een fantastische ervaring. Je hoeft natuurlijk niet alleen naar de bestemming af te reizen voor de Dakar Rally, want er is nog zo veel meer te zien en te beleven. Combineer het kijken naar de rally dan ook zeker met het ontdekken van de prachtige steden en natuur in de omgeving, waar ter wereld de rally ook wordt gehouden, de omgeving is vaak bijzonder en indrukwekkend. 


 • Video en kaart Dakar Rally

   


 • Goede Dakar Rally pagina? Deel via de social buttons (rechts)!