•  

  In Zuid-Amerika reizen als vrouw alleen

    • Alleen reizen vrouw | Ga jij als vrouw alleen backpacken in Zuid-Amerika? Dan ben je waarschijnlijk al een aantal keer voor gek verklaard door je omgeving en is het je door meer mensen afgeraden dan aangeraden en heb je al veel veiligheidstips gekregen. Laat je echter niet ontmoedigen! Al gaat een solo avontuur Zuid-Amerika gepaard met bepaalde risico’s, deze zijn te minimaliseren. Vele vrouwen reizen jaarlijks dit schitterende continent af en hebben de tijd van hun leven. Dit neemt natuurlijk niet weg dat je voorzichtig moet zijn. Om de risico’s te minimaliseren hebben wij een aantal tips voor je opgesteld om, op een zo veilig mogelijke manier, de mooiste herinneringen te verzamelen, lees de tips hieronder.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • 1. Vertrouw op je intuïtie


  De vrouwelijke intuïtie is vaak het beste en meest betrouwbare wapen. Voelt een situatie oncomfortabel of niet juist? Handel dan naar dat gevoel. Probeert iemand aanhoudend een gesprek met je te voeren of met je mee te lopen? Bekommer je er dan niet om om onbeleefd over te komen en negeer het, of laat –vooral luid- weten dat je er niet van gediend bent. Je beleefdheid is het risico niet waard en je intuïtie zal je waarschijnlijk op het juiste spoor brengen.


 • 2. Deel je locaties


  Al verlaagt het enigszins de avontuur factor van je reis, zorg er altijd voor dat er iemand is die op de hoogte is van je huidige locatie. Ga je bijvoorbeeld een dag op trekking door Patagonië? Laat de tijden van vertrek en terugkeer weten en probeer altijd bij aankomst even te laten weten dat je bent aangekomen. Deel ook de nodige informatie, zoals de naam en het adres van het reisbureau waar je de trip hebt geboekt. Mocht er toch onverhoopt iets gebeuren, dan is er iemand die weet waar je bent.


 • 3. Doe alsof je getrouwd bent


  Draag een (neppe) trouwring! Het houdt in veel gevallen een eventuele passionele Zuid-Amerikaanse ‘jager’ op afstand. Word je desondanks lastig gevallen? Laat dan altijd even weten dat je op je ‘husband’ aan het wachten bent of doe alsof je contact opneemt met je fictieve echtgenoot. De nadruk ligt hier op echtgenoot omdat dit net iets serieuzer wordt genomen dan ‘boyfriend’.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • 4. Wees zorgvuldig met je drankjes


  Al spreekt het misschien voor zich, neem geen drankjes aan van vreemden. Je weet nooit wat iemand in hierin kan hebben ‘verstopt’. Het kan misschien onbeleefd overkomen om een drankje af te wijzen, maar het is het risico niet waard. Verlies je glas bovendien nooit uit het oog, ook hiervoor geldt dat je wilt voorkomen dat iemand er stiekem mee knoeit wanneer je even niet oplet. Deze zorgvuldigheid geldt ook voor de mate waarin je alcohol consumeert. Drink dus met mate om helder te blijven en geen makkelijk prooi te worden voor boosdoeners.


 • 5. Draag een katoenen boodschappentas


  De lokale boosdoeners zullen er eerder vanuit gaan dat er waardevolle spullen te scoren zijn in een hand- of rugtas. Laat dus je handtas thuis en je rugtas zoveel mogelijk in het hostel. Kies voor een katoenen boodschappen tas. Dit verkleint de zichtbaarheid van de ik-loop-rond-met-waardevolle-spullen stempel die je als ‘Gringo’ vaak op je voorhoofd lijkt mee te dragen. • 6. Ga ‘s avonds niet alleen op stap


  Over het algemeen zijn er in het hostel altijd wel mensen die in zijn voor een avondje stappen, een etentje in een restaurant of zelfs een wandeling naar de supermarkt. Mocht je toch even geen maatje kunnen vinden, overweeg dan binnen te blijven tijdens de latere uren om onnodige risico’s te vermijden. Een extra tip! Probeer bevriend te raken met het hostel personeel. Naast het feit dat zij vaak de beste tips en informatie hebben, zijn zij na afloop van hun shift vaak in voor een drankje, een wandeling of simpelweg een gezellige avond.


 • 7. Zorg voor de juiste uitstraling


  Probeer altijd uit te stralen dat je de omgeving kent en weet waar je naar op zoek bent, en probeer op te gaan in de menigte. Al zal je als ‘Gringo’ opvallen tussen de lokale Zuid-Amerikanen, je kan op z’n minst de indruk wekken een expat te zijn die de omgeving en gewoontes kent. Hierdoor zullen eventuele boosdoener liever op zoek gaan naar een makkelijker doelwit die verdwaald oogt. Ben je daadwerkelijk verdwaald? Zoek dan even een cafeetje of een winkel op om je kaart of telefoon uit je tas te halen en verder te navigeren. Doe dit niet in het openbaar. • 8. Toon geen verzet


  Mocht je onverhoopt in een vervelende situatie terecht komen, toon dan geen verzet en geef de andere partij zijn of haar zin. Verzetten is zinloos. Helaas kent Zuid-Amerika relatief veel bestemmingen met armoede wat vaak gepaard gaat met het feit dat mensen - dan wel de boosdoeners - niets te verliezen hebben en zich dus niet zullen laten afschrikken door jouw verzet.


 • Volg de tips en beperk de risico's


  Volg deze tips om je risico’s als alleen reizende vrouw door Zuid-Amerika te beperken maar laat je vooral niet ontmoedigen. Onthoud dat veel vrouwelijke reizigers je zijn voor geweest en naar huis zijn teruggekeerd met de mooiste herinneringen op zak. Ook jij kan dit avontuur aan!


 • Goede vrouw alleen op reis pagina? Deel via de social buttons (rechts)!