•  

  Heilige vallei van de Inca's

    • Heilige vallei van de Inca's | De Heilige Vallei van de Inca's (ook wel Río Urubamba Valley of door de Inca's Vilcamayo genoemd), was een van de meest belangrijke plaatsen in het rijk van de Inca's en is nog steeds ook voor backpackers en andere toeristen een populaire bezienswaardigheid tijdens het backpacken in Peru. The sacred valley of the Inca's zoals deze bijzondere plek in het Engels wordt genoemd is vaak het startpunt voor backpackers die Machu Picchu gaan bezoeken. Het is met name een goed startpunt omdat de hoogte van de vallei niet zo hoog is (2400 meter) als op andere startpunten (Inca Trail of Cusco die ruim boven de 3000 meter liggen). Zo is de kans om last te krijgen van hoogteziekte een stuk kleiner en kan het lichaam beter acclimatiseren. Het scheelt toch zo'n 1000 meter en zo kan het lichaam beter wennen aan het verblijven op dit soort hoge hoogtes. Vanuit de vallei kun je de hoogte rustig opbouwen door stap voor stap steeds iets hoger te gaan.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • Ligging en functie heilige vallei van de Inca's

   

  De vallei is gelegen op zo'n 15 km ten noorden van de oude Inca hoofdstad Cusco en loopt van het plaatsje Pisac af naar Urubamba, Ollantaytambo (zie de foto hieronder) en komt vervolgens uit in Machu Picchu. De vallei is ooit gevormd door de Urubamba rivier die dwars door de vallei loopt. Deze rivier werd door de Inca's beschouwd als "de weerspiegeling van de Melkweg op aarde". In de vallei liggen een aantal geïsoleerde dorpjes, akkers, steil uitstekende bergtoppen en een nevelwoud. In de tijd van de Inca's fungeerde de omliggende heuvels als een bescherming tegen stammen uit de omliggende "Andesjungle" die vaak aanvallen uitvoerden op de in de vallei gevestigde dorpen.

  Belangrijk gebied voor de landbouw


  Ook had de vallei een belangrijke functie voor het produceren van voedingsmiddelen. Mede door de van nature rijke bodem vestigden veel Inca's zich in de vallei en begonnen ze op grote schaal maïs te produceren. Hierdoor werd het de grootste plek waar met name mais, maar ook andere voedingsmiddelen werden geproduceerd in heel Peru. Ook in het heden is de vallei nog steeds een belangrijk gebied voor de landbouw in en rondom Cusco. Er worden vele soorten gewassen verbouwd die aan Cusco en omgeving worden geleverd.


 • Wat te doen in de heilige vallei van de Inca's?

   

  Leuke must do tips in de Heilige Vallei van de inca's zijn o.a. de Pisac-markt, de imposante Inca-citadellen van Pisac en Ollantaytambo. Maar naast deze must do's zijn er nog meer dingen te doen die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken, zoals Urubamba, het Quechua-dorp Chinchero en de ruïnes van Pisac. • Ollantaytambo

   

  Aan de noordkant, in de heilige vallei van de Inca's tussen Cusco en Machu Picchu liggen de ruïnes van Ollantaytambo (zo'n 72 km van Cusco). Deze ruïnes worden ook wel de verdedigingswerken van Ollantayambo genoemd en dat is niet zonder reden. De voormalige Inca stad Ollantaytambo was namelijk de thuishaven van de keizer en mede daardoor het toneel van vele strijden die er in de heilige vallei werden gestreden tussen de Inca's en de Spanjaarden. Bijzonder is het dan ook dat Ollantaytambo een van de best bewaarde Inca steden van de heilige vallei is.

  Functies van de stad 


  Ondanks de oorlogen en het daarmee gepaarde geweld kun je nog heel goed zien hoe de stad er eeuwen geleden uit heeft gezien en welke functie Ollantaytambo had. De stad ligt in een soort van kuil en ligt goed beschut tussen diverse terrassen en gebergtes in. De Spaanse veroveraars hebben hier meerdere strijden gestreden tegen de Inca's met wisselende resultaten (regelmatig delfden zij het onderspit, zoals tijdens de grootste Spaanse nederlaag in het jaar 1536). Eeuwen geleden viel Ollantaytambo onder het bewind van de grote Inca leiders "Pachacuti" en "Manco Inca" die er - tot aan de verovering door de Spanjaarden in de 16e eeuw - met de scepter zwaaide. Tegenwoordig gaat het er in Ollantaytambo een stuk rustiger aan toe en is het vooral een bezienswaardigheid voor backpackers en andere reizigers en staat het ook bekend als het startpunt van de populaire Inca trail, die je in een paar dagen naar Machu Picchu leidt.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • Pisac markt


  Als je voor familie of vrienden thuis iets wilt kopen, dan is dit de plek om dat te doen. De markt wordt gehouden op de "Plaza de Armas" en staat vol met leuke kraampjes die de meest bijzondere lokale producten verkopen, maar ook bijzondere lokaal geproduceerde kunst wordt er volop verkocht. Verder kun je er leuke souvenirs, kleding, petten en tassen kopen, maar ook mooie aardewerk producten. Je hoeft geen rekening te houden met de dag waarop je de markt wilt gaan bezoeken, want de markt wordt iedere dag gehouden. Zondag is de meest populaire en drukste dag van de Pisac markt. Heb je het liever wat rustiger, ga dan niet op zondag naar de markt, maar kies voor een doordeweekse dag.


 • Pisac Inca-ruïnes


  Op ongeveer 20 minuten rijden van de stad Pisac vind je de Inca ruïnes van Pisac. Wij lezen wel eens dat backpackers het stuk vanaf de markt naar de ruïnes wandelen. Wij raden zeker niet aan om het stuk te lopen vanaf de Pisac markt, want je doet er al snel enkele uren over. Mits je in goede conditie bent en wandelen een hobby van je is, dan kun je het overwegen om te doen. De ruïnes bevinden zich helemaal op de top van de heuvel en de kosten om er binnen te komen bedragen zo'n 10 dollar. De ruïnes hadden van oudsher meerdere functies, ze bestaan uit militaire, agrarische en religieuze bouwwerken en liggen best ver bij elkaar vandaan. Wij raden je aan om gewoon de tour te volgen en niet onnodig lange afstanden te lopen door de ruïnes. Lopend langs de agrarische bouwwerken kun je trouwens een hele bijzondere plek bezoeken. Je moet dan ongeveer 30 minuten lopen. Je komt dan uit op de plek waar de 'Koninklijke sector' van de Inca's gevestigd was. Dit gebied heeft een mooie maantempel van het kaliber zoals de oude citadel van Machu Picchu. Zeker een bezoekje waard dus.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • Inca-citadel van Pisac


  Het dorpje Pisac staat naast haar markt ook bekend om haar Inca-citadel. Gelegen op een steile helling achter het dorp zie je de citadel al liggen. Je kunt er de overblijfselen bewonderen uit lang vervlogen Inca tijden. De citadel werd met name gebruikt voor ceremoniële doeleinden en als "uitkijkpunt" over de vallei. De citadel wordt omringd door oude militaire gebouwen. Vanaf de Pisac markt kun je naar de citadel toe lopen, maar het pad er naar toe is zeker niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn en is ook best lang en steil. Dit in combinatie met de warme Peruaanse zon is dan niet altijd de beste combinatie. Een oplossing voor dit probleem zijn de slimme taxi chauffeurs die veel toeristen opwachten aan de rand van Pisac (nabij de brug over de Urubamba). Ze helpen je om naar de citadel te gaan met de auto (kosten zijn omgerekend zo'n 8 euro). Na je bezoek aan de citadel kun je er voor kiezen om weer af te dalen naar het centrum van Pisac. Deze wandeltocht duurt alsnog iets van 1.5 uur (afhankelijk van hoe snel je loopt), maar is het de tijd en de energie meer dan waard, want tijdens het lopen heb je een prachtig uitzicht over de Inca terrassen en over Pisac. 


 • Video en kaart


 • Voor jou ook interessant in Peru?

   


 • Goede heilige vallei van de Inca's pagina? Deel via de social buttons (rechts)!