•  

  Wat is een IATA code?

   


 • Wat is een IATA code? | Je gaat backpacken in Zuid-Amerika en gaat natuurlijk op zoek naar een goedkoop vliegticket. Bij het boeken van een vliegticket naar een van de luchthavens in Zuid-Amerika stuit je regelmatig op de term IATA code of je stuit op een drieletterige code waar je de betekenis niet van weet en je vraagt je af waar deze drie letters eigenlijk voor staan? Je ziet ze o.a. terugkomen bij zoekopdrachten op vliegticket (vergelijking) websites, op je vliegticket of op de band stickers die op je bagage bevestigd worden bij de bagageafhandeling op het vliegveld. De kans is groot dat je dan te maken hebt met de IATA codes. Wij zullen je op deze pagina meer tekst en uitleg geven over deze in de luchtvaartindustrie veel gebruikte afkorting codes. Ook zullen we de belangrijkste IATA codes voor de luchthavens in o.a. de hoofdsteden van Zuid-Amerika op een rij zetten voor je.


 • Wat is de betekenis van IATA?


  Om onze uitleg over IATA codes goed te beginnen is het goed om te weten wat de betekenis van de afkorting IATA is. De vier letterige afkorting staat voor "International Air Transport Association". In Nederlands komt dit neer op een handelsorganisatie die opereert in naam van luchtvaartmaatschappijen wereldwijd. Deze organisatie is er dus om luchtvaartmaatschappijen te steunen, maar ook om normen te stellen en om te fungeren als samenwerkingsorgaan tussen alle airlines die er zijn. IATA is gevestigd in Geneve (Zwitserland) en is opgericht in het jaar 1945.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • IATA code


  De IATA codes zijn vastgesteld door de IATA organisatie. De drie letterige codes zijn Door IATA in het leven geroepen om iedere luchthaven in de wereld middels een code herkenbaar te maken voor alles en iedereen die actief is in de luchtvaart industrie (op zakelijk vlak voor luchtvaart industrie partijen, maar ook voor reizigers zoals jij en ik). De lijst met wereldwijde IATA code wordt jaarlijks drie keer gepubliceerd. Het publiceren van de codes wordt gedaan in de zogenaamde "IATA Airline Coding Directory". Deze directory wordt beheerd door het hoofdkwartier van IATA dat gevestigd is in de Canadese stad Montreal. Verder is het ook goed om te weten dat er niet alleen IATA codes zijn voor luchthavens, maar ook voor bus- en treinstations en voor plaatsen waar bagage verwerkt wordt. Deze zijn tot stand gekomen door "feeder flights", lees daar hieronder meer over.


 • Uitbreiding IATA codes door feeder flights


  Voordat wij ons gingen verdiepen in IATA codes dachten wij dat deze enkel gebruikt werden om vliegvelden aan te duiden middels een code. Echter is dat niet zo. Want er zijn ook treinstations, busstations, bagage verwerkingsplekken en er zijn zelfs IATA codes die worden gebruikt om locatie voor afdelingen en vestigingen van airlines aan te duiden. Met deze laatstgenoemde codes zal je als reiziger niet snel te maken krijgen. Deze zijn meer bedoeld voor zakelijke doeleinden voor bedrijvigheid in de luchtvaartindustrie. Maar de uitbreiding van de IATA codes voor deze (niet luchtvaart gerelateerde) locaties werd noodzakelijk geacht doordat de luchtvaartindustrie steeds meer vervoersvormen inschakelde voor feeder flights.

  Feeder flights


  Feeder flights zijn bijvoorbeeld reisroutes die voor een treinreis vanaf een treinstation een aansluitende vlucht aanbieden op een luchthaven. Zo kun je bijvoorbeeld vanaf treinstation Brussel-Zuid (IATA code ZYR) met de hogesnelheidstrein naar Parijs reizen en daar een aansluitende vlucht pakken op vliegveld Charles de Gaulle (IATA code CDG). Dit is een voorbeeld van een feeder flight, die door airlines als bijvoorbeeld Air France worden ingezet en ook vaak als "vliegticket" verkocht worden, terwijl er in het "vliegticket" een treinstation is opgenomen. Alle locaties die in een ticket worden opgenomen moeten over een IATA code beschikken.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • Niet alle airlines zijn onderdeel van IATA


  Veel lowcost airlines kiezen er bewust voor om geen lid te worden van IATA. Zo zorgen zij ervoor dat zij zelf de prijs van hun tickets mogen bepalen. Er wordt namelijk al tijden gespeculeerd dat IATA "gebruikt" wordt als kartel (ze zorgen dan voor overeenkomsten tussen airlines die bedoeld is om onderlinge concurrentie tegen te gaan of in ieder geval te verminderen). Hier wordt onderzoek naar gedaan door de EEG (Europese Economische Gemeenschap). In alle landen (behalve de Verenigde Staten) bepaalt IATA wie airline vliegtickets mag verkopen voor de bij IATA aangesloten airlines. Om dit te mogen doen zal personeel van een ticket verkoper IATA opleidingen moeten volgen en examens moeten afleggen.


 • IATA codes hoofdsteden Zuid-Amerika

   

  • Wat is de IATA code van Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië?
   De IATA code van Buenos Aires is: BUE

   De IATA codes voor de twee luchthavens in Buenos Aires zijn:

   Vliegveld Ministro Pistarini: EZE
   Vliegveld Jorge Newberry: AEP


  • Wat is de IATA code van Sucre (wettelijke hoofdstad) en van La Paz (regering gevestigd) beide hoofdsteden van Bolivia?

   De IATA codes voor deze twee luchthavens in Bolivia zijn:

   Vliegveld Sucre: SRE
   Vliegveld El Alto in La Paz: LPB


  • Wat is de IATA code van Brasilia, de hoofdstad van Brazilië?

   De IATA code voor de luchthaven in Brasilia is:


   Vliegveld Brasilia International: BSB


  • Wat is de IATA code van Santiago, de hoofdstad van Chili?

   De IATA code voor de luchthaven in Santiago is:

   Vliegveld Arturo Merino Benitez: SCL  • Wat is de IATA code van Bogota, de hoofdstad van Colombia?

   De IATA code voor de luchthaven in Bogota is:

   Vliegveld Eldorado: BOG


  • Wat is de IATA code van Quito, de hoofdstad van Ecuador?

   De IATA code voor de luchthaven in Quito is:

   Vliegveld Mariscal: UIO


  • Wat is de IATA code van Cayenne, de hoofdstad van Frans-Guyana?

   De IATA code voor de luchthaven in Cayenne is:

   Vliegveld Rochambeau: CAY
 •  

  • Wat is de IATA code van Georgetown, de hoofdstad van Guyana?

   De IATA code voor de luchthaven in Georgetown is:

   Vliegveld Cheddi Jagan International: GEO


  • Wat is de IATA code van Asuncion, de hoofdstad van Paraguay?

   De IATA code voor de luchthaven in Asuncion is:

   Vliegveld Salvio Pettirosse: ASU


  • Wat is de IATA code van Lima, de hoofdstad van Peru?

   De IATA code voor de luchthaven in Lima is:

   Vliegveld Jorge Chavez International: LIM


  • Wat is de IATA code van Montevideo, de hoofdstad van Uruguay?

   De IATA code voor de luchthaven in Montevideo is:

   Vliegveld Carrasco: MVD

   

  • Wat is de IATA code van Caracas, de hoofdstad van Venezuela?

   De IATA code voor de luchthaven in Caracas is:

   Vliegveld Maiquetia, Simon Bolivar: CCS

   


 • Goede IATA code uitleg pagina? Deel via de social buttons (rechts)!