•  

    Backpacken Guyana

     



  •  

    "Ruwe diamant van Zuid-Amerika"

     

    Guyana | Er zijn weinig bestemmingen op de wereld die een aanbod voor backpackers hebben zo ruw, onaangeraakt en authentiek als Guyana. Toerisme hier is enigszins onderontwikkeld maar maakt een bezoek aan deze ruwe diamant van Zuid-Amerika een des te groter avontuur. Grenzend aan Suriname, Venezuela en Brazilië is Guyana een land gelegen aan de Atlantische kust in het Noord Oosten van Zuid-Amerika en is een voormalig Nederlandse en Britse kolonie met Georgetown als hoofdstad. Het grootse deel van het land bestaat uit Amazonisch natuurgebied, adembenemende watervallen en vele wilde dieren. Ben je op zoek naar een leuke route om af te leggen tijdens het backpacken door het ruwe landschap van Guyana? Lees dan onze backpackroute Guyana pagina. 


  • Taal: Engels
    Hoofdstad: Georgetown
    Oppervlakte: 214.969 km²
    Inwoners: 799.613 (2013)
    Munteenheid: Guyaanse dollar
    Tijdzone: UTC-4 
    Tijdsverschil Nederland: -6 uur (wintertijd -5 uur)
    Land / Netnummer Guyana: +592


  • Veiligheid

     

    Wegens grote armoede en corruptie is Guyana een van de onveiligere landen van Zuid-Amerika. Demonstraties komen geregeld voor. Vermijd deze ten alle tijden. Het land kampt ook met grote drugshandel en drugshandel gerelateerde problemen. Gevolgen hiervan zijn schietpartijen, ontvoeringen en gewapende overvallen. De politie zal je hoogstwaarschijnlijk niet helpen, tenzij ze met eigen ogen de criminaliteit zien plaatsvinden. Met name voor vrouwelijke backpackers geldt het advies overdag nooit alleen te reizen en blijf in dichtbevolkt gebied. Voor de avonduren raden wij aan ten alle tijden binnen te blijven. Het binnenland kent vele gebieden met schitterende bergen, tropische regenwouden en stromende watervallen. Deze gebieden zijn over het algemeen een stuk veiliger dan de stad en je zal hier veel vriendelijke locals vinden die je met open armen verwelkomen.

  • Budget

     

    De Guyaanse dollar is relatief stabiel en vaart mee op de koers van de Amerikaanse Dollar. Zowel de Amerikaanse Dollar als Euro’s en Britse Ponden worden geaccepteerd. Vanwege een gebrek aan een grootse toerisme industrie zijn tours erg duur in Guyana. Je kan veel geld besparen door op eigen houtje te reizen met het openbare vervoer of door een auto te huren. Let op, pinnen in Guyana kan erg lastig zijn en internationale bankpassen worden enkel in Georgetown geaccepteerd. Zorg ervoor dat je voldoende contant geld (Euro’s of Dollars) meeneemt voor je backpackreis Guyana. Voor Guyana raden wij een gemiddeld budget aan van tussen de 40 tot 50 euro per dag waarvan het grootste deel van je geld opgaat aan overnachting. Gebruik het volgende overzicht van gebruikelijke kosten in Guyaanse Dollars om een budget samen te stellen. AirBnB overnachting: 7.500-10.000, budget avondmaal: 700-1200, biertje: 300-450, fles water: 150-250, busrit naar kustgebieden: 800 – 1200, busrit naar binnenlandgebieden: 8.000-15.000, 5 km taxirit: 600-700



  • Inentingen

     

    Let op, voor je backpackreis in Guyana geldt een verplichte vaccinatie tegen gele koorts als je zeven dagen voor aankomst in een land bent geweest dat binnen het gele koorts gebied valt. Voor Zuid-Amerika geldt een uitzondering voor: ChiliUruguayArgentinië en Paraguay. Kom je niet uit een van deze landen? Dan wordt de gele koorts vaccinatie alsnog aangeraden. Guyana kent namelijk een hoog risico voor het oplopen van gele koorts. Daarnaast wordt ook de DTP en Hepatitis A vaccinatie aangeraden.

  • Visum

     

    In Zuid-Amerika is het in veel landen niet verplicht om een visum te hebben om het land binnen te komen, zo ook voor Guyana. Voor een bezoek aan Guyana is namelijk geen visum vereist. Bij aankomst in het land krijg je een stempel in je paspoort dat je een toegestane verblijfsduur van 90 dagen geeft.


  • Advertentie


  • Klimaat en beste reisperiode

     

    Met een dichte ligging bij de Evenaar heeft Guyana het gehele jaar door een tropisch klimaat en warme temperaturen (gemiddeld 27,5) met een uitzonderlijk oncomfortabele vochtigheid tijdens het regenseizoen. Het regenseizoen vindt plaats tussen medio november tot en met medio januari en mei tot en met medio juli. Het regenseizoen is dus zeker niet de beste reisperiode voor Guyana. Wij raden het reizen naar Guyana binnen deze periode dan ook af. In de maanden buiten het regenseizoen om is Guyana een ruwe parel die er op wacht om gevonden te worden door jou en vele andere globetrotters. Twijfel je nog? Niet doen. Bereid je goed voor en ga gewoon.

  • Vervoer

     

    Vanaf het internationale vliegveld kan je vliegen naar in het binnenland gelegen bestemmingen als Annai, Kaieteur en Iwokrama. Minibussen vertrekken vanuit Georgetown naar gebieden van het land. Ze zijn (overdag) relatief veilig en zeer goedkoop. Sommige delen van het land worden gesplitst door rivieren. Hier kan het zijn dat je gebruik moet maken van een speedboot of pont om vervolgens weer verder te reizen met een minibus. Ook taxi’s reizen tussen Georgetown en de kustgebieden. Houd er wel rekening mee dat dit een stuk duurder is dan reizen met de bus. Ben je echter met een groep? Dan is dit een prima alternatief en kan het toch voordelig uitpakken als de kosten gesplitst worden. De taxi’s kennen vaste prijzen voor de lange afstand reizen.


  • Ontmoet de gastvrije bevolking

     

    Ondanks de wirwar van corruptie, politieke instabiliteit en criminaliteit kent Guyana een bevolking die je met open armen zal ontvangen en de schoonheid van het land graag met je deelt. Reizen door dit land kost enigszins wat moeite en zal je niet makkelijk afgaan maar een avontuur Guyana is het meer dan waard. Ben je een backpacker die niet de gebaande paden afgaat, maar graag de uitdaging en het avontuur opzoekt, dan is Guyana een absolute aanrader en goed te combineren met het nabij gelegen Suriname en Brazilië


  • Kaart en video

     


  • Goede Guyana pagina? Deel via de social buttons (rechts)!