•  

  Caracas

    • Caracas | Caracas heet officieel Santiago de León de Caracas en is de hoofdstad van het Zuid-Amerikaanse land Venezuela. De stad ligt in het noorden en is het economische en industriële centrum van het land. Ondanks de enorme groei die de stad heeft doorgemaakt, hebben ze altijd hun best gedaan om de historie goed te bewaren. Wat er allemaal te beleven is in Caracas en waar je goed op moet letten, vertellen we je graag! • Veiligheid Caracas 


  Op dit moment (augustus 2019) geldt er geen positief reisadvies voor Venezuela, voor Caracas wordt aanbevolen om er alleen heen te reizen als het noodzakelijk is. Er vinden de laatste tijd veel stakingen en demonstraties plaats, dit is vanwege onrust door een politiek conflict. Een belangrijk cijfer dat wordt gebruikt om te bepalen wat de gevaarlijkste steden ter wereld zijn is het aantal moorden per jaar in verhouding tot 100.000 inwoners van het land. In Caracas lag dat aantal in 2017 op meer dan 130 moorden per 100.000 inwoners (een bizar hoog aantal natuurlijk). Ben je van plan wel naar Caracas te reizen? Raadpleeg dan altijd eerst de website van de Rijksoverheid. Daarnaast zijn er, net als in veel andere Zuid-Amerikaanse landen, in Caracas sloppenwijken. Deze wijken worden ‘barrios’ genoemd en zijn vooral op de hogere delen van de stad gebouwd. Deze barrios kun je beter ontwijken voor je eigen veiligheid. Venezuela is sowieso een land met veel onveilige steden. Naast Caracas zijn ook steden als Valencia, Ciudad Guayana en Maturin erg onveilig. We raden je dan ook aan dat als je in een van deze steden bent, dat je extra alert bent en geen onnodige risico's neemt. Bekijk ook even onze veiligheid Zuid-Amerika pagina voor meer veiligheid tips en informatie als je gaat backpacken in Zuid-Amerika. 


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt ons.


 • Geschiedenis Caracas

   

  In de achttiende eeuw werd de cacao-export in Caracas steeds groter, hierdoor werd de stad één van de meest welvarende steden van Zuid-Amerika. Waarschijnlijk deden de Spanjaarden daarom zo veel moeite om de onafhankelijkheid van Venezuela tegen te gaan, waar Simón Bolívar zo hard voor strijde. Tien jaar lang werd er gevochten, voordat het land in 1821 eindelijk onafhankelijk was. Zo’n tien jaar later scheidde het land zich van het huidige Colombia en Ecuador en toen werd Caracas officieel gezien als het centrum van Venezuela.

 • Centro Simón Bolívar


  De strijd om de onafhankelijkheid was niet het enige probleem voor de burgers van Venezuela, in 1812 maakte een heftige aardbeving namelijk bijna heel Caracas met de grond gelijk. Het herstel van de stad ging erg langzaam. Gelukkig is het centrum van Caracas, Plaza Bolívar, nog goed enigszins intact gebleven. Je kunt hier tegenwoordig het ruiterstandbeeld van de nationale held Simón Bolívar bewonderen. Een stukje verderop vind je de prachtige kathedraal, Casa Amarilla en vele andere bezienswaardigheden. Ook het huis waar Simón Bolívar geboren is, La Casa Natal del Libertador Simón Bolívar, is te bezoeken. • De economische groei van Caracas

  Het eerste lichtpuntje kwam in 1917: dichtbij de stad werd aardolie gevonden! Hierdoor kreeg Caracas een enorm economisch duwtje in de rug. Dit had als gevolg dat er steeds meer mensen in de stad kwamen wonen en de gebouwen schoten daarom uit de grond. Een bewijs van de hoge gebouwen is Centro Simón Bolívar Towers (ook wel bekend als de Towers of Silence). Dit is een 103 meter hoog gebouw, bestaande uit 32 verdiepingen. Een lange tijd was het hoogste gebouw met twee torens van Venezuela, totdat Parque Central gebouwd werd aan dezelfde weg in Caracas.


 • Kunstliefhebbers opgelet

  Ook voor liefhebbers van kunst is er in Caracas genoeg te doen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Museo de Arte Contemporáneo. Hier is een grote collectie schilderijen te bewonderen van Venezolaanse kunstenaars, zoals Jesús Soto, maar ook internationale schilders zijn hier vertegenwoordigd. Ook bij het culturele centrum La Estancia kunnen kunstliefhebbers hun hart ophalen. In dit door een park omringd museum zijn ook kunstwerken van nationale en internationale kunstenaars te zien.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt ons.


 • Bezienswaardigheden Caracas

  In de buurt van de Plaza Bolívar vind je nog meer populaire bezienswaardigheden van Caracas. Bezoek bijvoorbeeld het El Capitolio Nacional (het Capitool) met de prachtige gouden koepel of het Panteón Nacional, waar je ook het graf van Simón Bolívar vindt. Een andere aanrader is de centrale universiteit van het land, welke in 2000 (25 jaar na de dood van de architect Carlos Raul Villanueva) is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Ga daarnaast ook zeker een keer naar Plaza la Candelaria, hier worden dagelijks spellen gespeeld en gesport. Heel erg geschikt dus, als je een kijkje in het dagelijks leven van de locals wilt! Benieuwd naar een lijstje met de top bezienswaardigheden in Zuid-Amerika? Bekijk dan eens onze bezienswaardigheden Zuid-Amerika pagina.


 • Hotels en hostels Caracas

 • Booking.com

 • Kabelbaan Caracas

  Vroeger deden arme bewoners er uren over om vanaf hun huis naar het centrum van Caracas te komen. Door de komst van een kabelbaan duurt dit nu nog maar enkele minuten. Deze Teleférico vervoert per dag zo’n 15.000 mensen! Met zo’n 12,5 kilometer lengte en meer dan 4,5 km hoogte is dit zowel de langste als de hoogste kabelbaan ter wereld. Wellicht denk je: ‘dit verhaal komt mij bekend voor’ en dat zou heel goed kunnen, de steden Medellín en Rio de Janeiro beschikken over een soortgelijke kabelbaan.


 • Hoe kom je in Caracas?

  Caracas beschikt over een groot vliegveld: Aeropuerto Internacional de Maiquetía Simón Bolívar, hier komen zowel binnenlandse vluchten als internationale vluchten aan. Vanaf Schiphol gaan er helaas geen directe vluchten naar Caracas, het is dus noodzakelijk om ergens over te stappen. Dit is op verschillende plekken mogelijk, bijvoorbeeld in Parijs, Madrid, Miami of op Curaçao. Afhankelijk van het vliegveld waar je overstapt, is de reistijd gemiddeld 8 tot 13 uur. Op zoek naar een goedkoop vliegticket naar Caracas kijk dan eens op de site Tix.nl. Daar hebben wij goede ervaringen mee voor zowel het zoeken en boeken voor een goede prijs naar diverse bestemmingen in Zuid-Amerika. 

 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt ons.


 • Accommodaties Caracas

  Op de kaart hierboven zien je al veel verschillende accommodaties in Caracas. We raden je aan om zoveel mogelijk de onveilige wijken in Caracas te ontwijken en toch misschien wat vaker dan je in andere landen doet voor de wat grotere, luxe en vaak internationale hotels te kiezen (zoals Marriot hotels bijvoorbeeld). Wij hebben drie accommodatie tips voor je op een rij gezet.

  1. JW Marriott Caracas. Dit hotel is gelegen in de wijk El Rosal en biedt vele faciliteiten. Je beschikt bij JW Marriott Caracas onder anderen over een zwembad, tuin, fitnessruimte en sauna. Daarnaast zijn er verschillende restaurants, waar je kunt genieten van Zuid-Amerikaanse en Japanse specialiteiten. Op loopafstand zijn er verschillende winkels, bars en restaurants gevestigd. Bekijk de prijzen en beschikbaarheid van het JW Marriot Caracas.

  2. Aital. De accommodatie Aital is een simpel en betaalbare optie. Je bent hier van alle gemakken voorzien: fijne kamers met airco, tv, badkamer en gratis WiFi. Op enkele kilometers afstand vind je verschillende bezienswaardigheden en de kabelbaan van Caracas. Bekijk de prijzen en de beschikbaarheid van het Aital hotel.

  3. Waldorf Hotel Boutique. Het Waldorf Hotel Boutique is gelegen op enkele kilometers van verschillende faciliteiten. Het hotel beschikt over onder anderen een heerlijk zwembad, tuin, bar, restaurant en gratis WiFi. Mocht het budget het toelaten, is dit een fijne luxere optie om te verblijven. Bekijk de prijzen en de beschikbaarheid van het Waldorf Hotel Boutique.

   

  Check alle accommodaties in Caracas •  Kaart en video Caracas


 • Enthousiast over Caracas? Deel via de social buttons (rechts)!