•  

  Veiligheid Bolivia

   


 • Veiligheid Bolivia | Is een aspect dat je als backpacker heel serieus moet nemen tijdens het backpacken in Bolivia, want Bolivia kent een alsmaar groeiend probleem met criminaliteit gericht op toeristen en dan met name in de grote steden, zoals La Paz maar ook in de kleinere plaatsjes gebeuren er steeds vaker vervelende dingen bij backpackers die niet alert genoeg zijn geweest of geen of niet voldoende voorzorgsmaatregelen hebben genomen voordat ze naar Bolivia gaan om te backpacken.

  • Wees alert, schijn bedriegt soms
   Professionele oplichters, nep politie en criminelen die zich voordoen als behulpzame toeristen zijn zeer actief.

  • Taxi ontvoeringen
   Korte taxi ontvoeringen, met het doel reizigers te beroven, komen vaak voor in de grote steden. Hierbij worden reizigers onder dwang (soms met geweld) gedwongen om hun pincode op te geven en hun pin pas te overhandigen. Wees dus alert en probeer deze situaties te voorkomen. Beter voorkomen dan genezen zeggen wij altijd, dus blijf zo veel mogelijk op de hoofdwegen en neem bijvoorbeeld een taxi van Uber. Die ritten worden altijd geregistreerd.

  • Avondklok
   Dit klinkt misschien wat overdreven, maar is wel iets waar je rekening mee moet houden. Ga niet te laat meer (alleen) de straat op en zorg ervoor dat je altijd in de buurt van mensen blijft en het liefst in gezelschap van iemand bent. 

  • Lijnbussen en geregistreerde taxi ritten
   Probeer ook zoveel mogelijk met lijnbussen te reizen in plaats van taxi’s en vermijd het gebruik van taxi’s in de avonduren en zeker in de nacht. Heb je toch echt een taxi nodig? Bestel dan een radio-taxi en vraag de chauffeur zijn rit te melden bij de centrale voor een bevestiging en een prijs. Stap niet in een willekeurige taxi op straat, met name wanneer de taxichauffeur jou benadert. Ander alternatief is dus een Uber taxi.

  • Manifestaties, demonstraties, blokkades en protesten
   Je moet ook goed opletten bij manifestaties, demonstraties, blokkades en protesten, want deze zijn geregeld aan de orde in Bolivia. Al oogt dit soms vredig, de sfeer kan ieder moment omslaan waarbij de stenen je om de oren vliegen met een gewelddadige reactie van de politie als gevolg. Houd dus altijd het lokale nieuws in de gaten!
  • De meeste activiteiten die backpackers ondernemen in Bolivia zijn vrij avontuurlijk. Zo bezoek je mijnen in Potosi in Rurrenabaque, ga je mountainbiken op World’s Most Dangerous Road en bezoek je de zoutvlakte in Salar de Uyuni. De concurrentie tussen de verschillende tourbureaus is groot, waardoor verkoopcijfers als prioriteit worden gezien en backpackers met een beperkt budget hiervan profiteren. Helaas betekent dit ook dat veiligheid niet altijd op de eerste plek staat. Wees alert en doe je onderzoek voordat je een tour boekt.

  • Voor de vrouwelijke reizigers geldt het advies om nooit alleen op straat te lopen nadat de zon onder gaat en er nooit voor te kiezen om alleen te gaan hiken. Lees hier meer informatie en tips betreffende de veiligheid als backpacker in Zuid-Amerika

 • Zij helpen je op én onderweg!

   


 • Nuttige tips veiligheid Bolivia? Deel deze pagina!