•  

  Cactuseiland

    • Cactuseiland | Dit unieke eiland wordt ook wel Isla Incahuasi genoemd. Het is een bijzonder verschijnsel midden op de Uyuni zoutvlakte in Bolivia en is een erg populaire bezienswaardigheid voor backpackers die gaan backpacken in Bolivia. Als je over die eindeloze zoutvlakte van 12000 km2 rijdt, besef je dat je op een zeer bijzondere plek op aarde bent. Het is een van de twee zoutmeren en zoutvlakten die hier na de opdroging van het enorme prehistorische Minchinmeer dat hier 40000 jaar geleden lag ontstond.

  De grootste spiegel op aarde


  Afhankelijk van het seizoen is deze vlakte droog en spierwit maar kan er ook water op staan. Van december tot en met maart regent het met regelmaat. Het meer vult zich dan met een dun laagje water van een paar centimeter en verwordt tot de grootste spiegel op aarde. Het is letterlijk en figuurlijk schitterend, deze in het zonlicht wervelende, zwevende en spiegelende vlakte. Zowel de droge als de natte variant van de zoutvlakte is er een van een ongekende schoonheid maar het grootste deel van het jaar is het een eindeloos witte vlakte met sacraal oplichtend en verblindend zonlicht. Het dragen van een goede zonnebril is noodzaak en zeker geen overbodige luxe.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • Cactussen van meer dan 10 meter hoog


  Tijdens de autorit waarbij veelal met dichte jeeps of kleine busjes wordt gereden, rijdt je urenlang over deze oneindige honingraatvormige witte vlakte. Op het moment dat je tijdens de lange rit net bekomen bent van de overweldigende witheid doet zich een ander extreem fenomeen voor. Een klein stipje doemt langzaam op en naarmate de auto minuten vorderen, vraag je je af of je droomt. In deze ogenschijnlijke zoutzee doemt een eiland op met metershoge cactussen die soms wel meer dan 10 meter hoog zijn. Het is een surrealistische ervaring. Midden op de zoutvlakte een cactus eiland, hoe is het mogelijk?

  Geniet van het uitzicht


  Het eiland meet één kilometer in omtrek. Je kan via een pad op het hoogste punt komen en daar omgeven door al die metershoge cactussen genieten van het uitzicht. De verklaring voor deze wonderlijke speling der natuur zou een kilometerslang onderaards stroompje zijn van zoet water en slechts een paar meter breed wat afkomstig is uit het omringende berggebied. Dit vulkanische berggebied wordt gedomineerd door verschillende vulkanen waarvan de Mount Tunupa met 5400 meter de hoogste is.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • To do's en kosten


  Cactuseiland ligt op ongeveer 80 km van het dorp Uyuni. Je kunt het cactuseiland rond lopen en naar het hoogste punt gaan, om te genieten van een fantastisch uitzicht over de zoutvlakte, waar je dan mooie foto's kunt schieten. Soms staat een deel van de cactussen in bloei en hangen er witte en/of paarse bloemen aan, de foto's zullen dan nog mooier zijn maar daar moet je een beetje geluk hebben. De entree tot het cactuseiland bedraagt 30 Bolivianos. Als je pech hebt, kun je het eiland niet op. Dat kan voorkomen als er een te harde wint waait maar dan kun je altijd nog om het eiland heen lopen en dan zijn er genoeg momenten om hele mooie foto's te maken. Het cactuseiland wordt ook veel gebruikt als tussenstop voor toeristen om te lunchen.


 • Video en kaart Cactuseiland

   


 • Goede Cactuseiland pagina? Deel via de social buttons (rechts)!