•  

  Cactuseiland

   


 • Cactuseiland | Dit unieke eiland wordt ook wel Isla Incahuasi genoemd. Het is een bijzonder verschijnsel midden op de Uyuni zoutvlakte in Bolivia en is een erg populaire bezienswaardigheid voor backpackers die gaan backpacken in Bolivia. Als je over die eindeloze zoutvlakte van 12000 km2 rijdt, besef je dat je op een zeer bijzondere plek op aarde bent. Het is een van de twee zoutmeren en zoutvlakten die hier na de opdroging van het enorme prehistorische Minchinmeer dat hier 40000 jaar geleden lag ontstond. Afhankelijk van het seizoen is deze vlakte droog en spierwit maar kan er ook water op staan. Van december tot en met maart regent het met regelmaat. Het meer vult zich dan met een dun laagje water van een paar centimeter en verwordt tot de grootste spiegel op aarde. Het is letterlijk en figuurlijk schitterend, deze in het zonlicht wervelende, zwevende en spiegelende vlakte. Zowel de droge als de natte variant van de zoutvlakte is er een van een ongekende schoonheid maar het grootste deel van het jaar is het een eindeloos witte vlakte met sacraal oplichtend en verblindend zonlicht. Het dragen van een goede zonnebril is noodzaak en zeker geen overbodige luxe.

 • Cactussen van meer dan 10 meter hoog


  Tijdens de autorit waarbij veelal met dichte jeeps of kleine busjes wordt gereden, rijdt je urenlang over deze oneindige honingraatvormige witte vlakte. Op het moment dat je tijdens de lange rit net bekomen bent van de overweldigende witheid doet zich een ander extreem fenomeen voor. Een klein stipje doemt langzaam op en naarmate de auto minuten vorderen, vraag je je af of je droomt. In deze ogenschijnlijke zoutzee doemt een eiland op met metershoge cactussen die soms wel meer dan 10 meter hoog zijn. Het is een surrealistische ervaring. Midden op de zoutvlakte een cactus eiland, hoe is het mogelijk? Het eiland meet een kilometer in de omtrek. Je kan via een pad op het hoogste punt komen en daar omgeven door al die metershoge cactussen genieten van het uitzicht. De verklaring voor deze wonderlijke speling der natuur zou een kilometerslang onderaards stroompje zijn van zoet water en slechts een paar meter breed wat afkomstig is uit het omringende berggebied. Dit vulkanische berggebied wordt gedomineerd door verschillende vulkanen waarvan de Mount Tunupa met 5400 meter de hoogste is.

 • To do's en kosten


  Cactuseiland ligt op ongeveer 80 km van het dorp Uyuni. Je kunt het cactuseiland rond lopen en naar het hoogste punt gaan, om te genieten van een fantastisch uitzicht over de zoutvlakte, waar je dan mooie foto's kunt schieten. Soms staat een deel van de cactussen in bloei en hangen er witte en/of paarse bloemen aan, de foto's zullen dan nog mooier zijn maar daar moet je een beetje geluk hebben. De entree tot het cactuseiland bedraagt 30 bolivianos. Als je pech hebt, kun je het eiland niet op. Dat kan voorkomen als er een te harde wint waait maar dan kun je altijd nog om het eiland heen lopen en dan zijn er genoeg momenten om hele mooie foto's te maken. Het cactuseiland wordt ook veel gebruikt als tussenstop voor toeristen om te lunchen.


 • Zij helpen je op én onderweg!

   

  • Vliegtickets
   Vergelijk tickets »
   Vliegtickets
   Scan prijzen »
   Reisbagage
   Bekijk aanbod »
   Kleding & spullen
   Koop nu online »
   Accommodaties
   Check prijzen »

 • Enthousiast over Cactuseiland? Deel deze pagina!