•  

  Suikerbroodberg

    • Suikerbroodberg | Naast het "Christus de verlosser" beeld, is de Suikerbroodberg een populaire plek onder backpackers om te bezoeken als ze op zoek zijn naar een mooi uitzicht over Rio. De Suikerbroodberg (Sugar loaf mountain) of op zijn Portugees ook wel de Pão de Açúcar genoemd is een wereldberoemde en voor de stad Rio een karakteristieke 396 meter hoge kegelvormige bergtop die nabij de wijk Urca op een schiereiland ligt, in de monding van de baai van Guanabara. Het is een van de bekendste bergen van Brazilië en erg geliefd bij backpackers. Vanaf verschillende uitkijkpunten in Rio heb je prachtig uitzicht op deze uit de Atlantische Oceaan uitstekende stuk brok van graniet. Deze voor Rio zo iconische berg dankt zijn naam aan de herkenbare vormgeving. De Suikerbroodberg wordt zo genoemd omdat de vorm van de berg doet denken aan de vorm van een suikerbrood. Sinds 2012 staat de berg ook op de werelderfgoedlijst van Unesco.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • Suikerbroodberg bezoeken

   

  Je kunt de Suikerbroodberg goed met de bus of met de taxi bereiken. Als je er met het openbaar vervoer heen wilt, dan raden wij de bus aan. Er komen meerdere bussen in de buurt van de Suikerbroodberg, maar degene waarvan wij zeker weten dat die in de buurt komen, zijn lijn 511 naar “Ataulfo de Paiva” en lijn 512 naar “Bartholomeu Mitre”. De bus is goedkoop en redelijk snel. Zorg wel dat je kleingeld op zak hebt, want je kunt niet pinnen of met creditcard betalen in de bus. Te voet naar de Suikerbroodberg gaan raden wij niet aan, mits je al in de omgeving bent, dan wel natuurlijk.

  Bereid je voor als je met de taxi wilt


  Als je een taxi neemt, zorg er dan voor (om misverstanden te voorkomen) dat je de Portugese naam weet van de berg (Pão de Açúcar), schrijf het op een briefje of laat een plattegrond, kaartje of foto van de berg zien om uit te leggen waar je heen wilt. Taxi chauffeurs spreken namelijk over het algemeen slecht Engels. Mocht je nou geld over hebben en echt op zoek zijn naar unieke ervaring en een spectaculair uitzicht, dan kun je ook overwegen om vanuit hier een helikoptervlucht te boeken. Je vliegt dan over de beroemde stranden van Rio, het Christus de Verlosser beeld en over de Suikerbroodberg.


 • Kabelbaan Suikerbroodberg

   

  Je hoeft de Suikerbroodberg gelukkig niet helemaal omhoog te lopen, want er is een twee-delige kabelbaan van zo'n 1400 meter lang. De kabelbaan karretjes vertrekken vanaf een grond station vanaf de voet van de Morro da Babilônia naar de Morro da Urca (een berg van 220 meter hoog) en tijdens het tweede gedeelte van de kabelbaan leggen de karretjes een route af tussen de "Morro da Urca" berg en Sugar loaf mountain (de kabelbaan vertrekt iedere 20 minuten). In twee ritten brengt de kabelbaan je dus naar de top van Sugar loaf mountain. Per rit kunnen er maximaal 75 mensen in vervoerd worden en door het gebruik van veel glas in de karretjes heb je vanuit de kabelbaan karretjes een 360 graden uitzicht over de stad Rio. Vanuit de kabelbaan heb je ook een cool uitzicht op bergbeklimmers die vooral bij goed weer de drie bergen (Sugarloaf, Morro da Babilônia en de Morro da Urca) proberen te trotseren. • Suikerbroodberg kosten

   

  Een excursie naar deze bijzondere berg wordt vaak aangeboden i.c.m. een bezoek aan het Christus beeld en de Corcovado berg waar het beeld bovenop staat. Een gids begeleid je dan tijdens de excursie en geeft informatie en uitleg over het ontstaan, de naam, historie en nog veel meer. Vaak bezoek je dan de Suikerbroodberg in de ochtend en het Christus beeld in de middag of andersom (ligt net even aan de excursie aanbieder die je boekt). Excursies zoals dit kosten zo rond de €75 en de €100. Mocht je geen interesse hebben in een excursie, maar liever zelf de Suikerbroodberg op willen? Dan zijn er twee manieren om bovenop de berg te komen. Alles afleggen met de kabelbaan (ticket kost dan zo'n €17), of je loopt het eerste deel omhoog en gaat daarna het tweede deel met de kabelbaan omhoog (ticket kost dan zo'n €7).


 • Uitzicht over Rio vanaf de berg

   

  Eenmaal bovenop de Sugar loaf mountain aangekomen heb je net als bij het Christus beeld een schitterend uitzicht over de stad en de stranden en bergen die Rio kenmerken. Ook zie je vanaf hier de Corcovado berg met daarop het Christus beeld heel goed. Blijf vooral tijdens en na de zonsondergang op de berg en blijf ook na de zonsondergang nog hangen. Rio by night is prachtig om te zien en hoe langer je wacht, hoe rustiger het wordt op de berg en hoe relaxter je de kabelbaan naar beneden weer kunt nemen, zonder dat je in lange rijen hoeft te wachten om af te dalen naar de voet van de berg.

  Andere uitkijkpunten


  Naast deze twee toeristische trekpleisters die zeker wel een bezoek waard zijn is het ook goed om te weten dat er in Rio ook veel andere uitkijkpunten zijn die soms zelfs hoger gelegen zijn dan Sugar loaf mountain en het Christus de Verlosser beeld. Deze uitkijkpunten zijn ook gratis te bezoeken. Een van de tips die wij je kunnen geven is het uitzicht dat je hebt vanaf de top van de "Santa Teresa Hill". Minder bekend bij het grote publiek, maar zeker niet minder mooi. Op zoek naar meer "must do's" in Rio? Lees onze tips.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • Weer, tijdstip en toegang tips

   

  Het is er geweldig rond het tijdstip van de zonsondergang. Wij raden je dan ook aan om er ruim voor zonsondergang al te zijn, zodat je een goede plek kunt uitzoeken om van het uitzicht te genieten en je de mooiste foto's kunt maken. Zorg dat als je de berg gaat bezoeken, dat je dat doet op een dag het weer goed is en dat de lucht helder is en er geen bewolking is. Als het bewolkt, regenachtig en mistig is, dan is het eigenlijk niet de moeite waard om te gaan, want je gaat er heen voor het mooie uitzicht over Rio en dat is met deze weersomstandigheden ver te zoeken. Een goede tijd om de berg op te gaan is rond een uur of 17:00, dan kun je Rio nog in het licht zien, maar ook met schemer en by night. In één woord "prachtig".


 • Bergbeklimmers opgelet

   

  Ben je op zoek naar een unieke plek om een rotsklim sessie in te plannen, denk dan eens aan de Sugar loaf mountain of een van de daar in de buurt gelegen rotsformaties (de "Morro da Babilônia" en de "Morro da Urca". De omgeving en het klimaat in Rio lenen zich uitstekend voor rotsenklimmen en je zult er niet snel uitgeklommen zijn, want deze drie prachtige rotsen vormen een enorm groot rotsklimgebied (een van de grootste ter wereld in de buurt van een stad). Met in totaal maar liefst meer dan 270 klimroutes gaat iedere klimmer zijn hart hier sneller van kloppen. Niet op zoek naar een klimroute, maar naar een goede backpackroute door Brazilië? Bekijk hier onze reisroute door Brazilië.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • Kun je ook wandelend naar boven?

   

  Het antwoord is "ja", maar niet helemaal. Mochten wandelen en hiken hobby's van je zijn en zie je het als een uitdaging om een deel van de route naar de top van de Suikerbroodberg te voet af te leggen, dan is er de mogelijkheid om de eerste kabelbaan rit over te slaan en dat deel te voet af te leggen. Zorg er wel voor dat als je dit doet, dat je dan in goede conditie verkeerd, want het is een pittige hike. Zorg ervoor dat je aan de voet van de berg al wel je ticket koopt voor de tweede rit van de kabelbaan, want aan de voet van de berg is de enige plek om ter plekke tickets te kopen. Leuk om te weten dat je tijdens deze wandeltocht door mooie stukken natuur loopt en zelfs aapjes kunt spotten.


 • Video en kaart Suikerbroodberg

   


 • Voor jou ook interessant in Brazilië?

   


 • Goede Suikerbroodberg pagina? Deel via de social buttons (rechts)!