•  

  Pantanal

    • Pantanal | Dit bijzondere natuurgebied in Zuid-Amerika is het grootste "draslandgebied" van de wereld. Pantanal ligt in BoliviaParaguay, maar het grootste gedeelte ligt in Brazilië. In het regenseizoen stroomt het Pantanal gebied voor een groot deel over. Meer dan tachtig procent komt dan onder water te staan. Vele backpackers trekken uit naar de Amazone met de hoop om hier "wild life" te spotten en dieren in hun natuurlijke leefomgeving te zien, maar vaak tevergeefs. Wil je genieten van ongetemd en ruw oerwoud? Dan moet je de Amazone vanuit Brazilië bezoeken. Maar wil je wilde dieren spotten? Dan is de Pantanal de ideale bestemming om naartoe te gaan als je gaat backpacken in Zuid-Amerika.

  Wilde dieren spotten


  Met een oppervlakte van maar liefst 150.000 tot 190.000 km2 is de Pantanal het grootste moeras ter wereld. In het hart van Zuid-Amerika. Er wordt wel eens geroepen dat de Pantanal het meest diverse flora- en fauna- ecosysteem ter wereld heeft waardoor je hier urenlang je ogen kan uitkijken naar al het moois om je heen. Van jaguars tot reuzenooievaars, pardelkatten, reuzenmiereneters, moerasherten, reuzenotters en vele verschillende soorten vogels. In tegenstelling tot vele andere natuurgebieden ben je er in de Pantanal van verzekerd meerdere dieren in het wild te spotten.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • Wanneer Pantanal bezoeken?


  Veel bezoekers komen hiernaartoe om Jaguars te spotten. Wil je ook graag foto’s schieten van deze grote katten? Bezoek het park dan tussen juni en november. De koudere wintermaanden van mei tot augustus bieden de ideale kans voor het spotten van de dieren in mildere temperaturen. Van november tot april is het iets warmer maar zijn de muggen een stuk meer aanwezig en bijtgieriger vanwege het tropische klimaat en de regenval. Het kan wel zijn dat sommige gebieden tijdens dit seizoen gesloten zijn. Wil je geld besparen? Reis dan tijdens het laagseizoen. Van december tot maart zijn de prijzen lager maar de temperaturen een stuk hoger en het klimaat een stuk vochtiger. Dit kan ietwat onaangenaam aanvoelen.


 • Nationaal Park Pantanal Matogrossense


  Nationaal park Pantanal Matogrossense ligt in het noordwesten van Brazilië in de staat Mato Grosso. Het nationale park beslaat ‘slechts’ 1350 km2 van het volledige gebied. Het verdere overgrote deel van de Pantanal is tegenwoordig in bezit van verschillende particuliere bedrijven. Het nationale park en drie kleinere natuurreserves dichtbij het park zijn door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst. De doelstelling van het Chico Mendes instituut voor biodiversiteitsbehoud (de beheerders van het park) is het beschermen en proberen te behouden van het wetlandecosysteem en de biodiversiteit van Nationaal park Pantanal Matogrossense.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • Hoe kom je bij de Pantanal?


  De Pantanal is inmens groot en kent geen inwoners, steden of plaatsen. Hierdoor is vervoer ook zeer beperkt. Het gebied is bereikbaar via een aantal verschillende ‘poorten’ waarvan de meest populaire Campo Grande en Cuiaba zijn. Campo Grande heeft een eigen vliegveld maar is ook per bus te bereiken vanuit Corumba (5 tot 6 uur), Iguacu Falls (13 tot 14 uur), Sao Paolo (13 tot 15 uur) en Rio de Janeiro (20 tot 22 uur). De stad zelf is omringd door verschillende nationale parken en biedt vele interessante musea. Er is meer dan voldoende vermaak om een paar dagen mee door te komen. Verder worden er in Campo Grande tours aangeboden die je de geweldige wereld van de Pantanal laten zien. Ook Cuiaba heeft een eigen vliegveld en is per bus te bereiken vanaf Rio de Janeiro (30 uur). • Wat neem je mee?


  Zorg voor een lange broek en een shirt met lange mouwen vanwege de grote aanwezigheid van muggen in het gebied. Ook DEET-houdende anti-muggenspray is van groot belang. Wil je extra voorzichtig zijn? Dan zijn een klamboe en malariapillen aan te raden. De Pantanal is een gebied dat onterecht door de Amazone overschaduwd wordt en door veel reizigers overgeslagen wordt. Bezoek de Pantanal om een schitterend gebied te ontdekken en je ogen uit te kijken naar de vele schitterende dieren die hier in het wild leven.


 • Video en kaart Pantanal

   


 • Voor jou ook interessant in Brazilië?

   


 • Goede Pantanal pagina? Deel via de social buttons (rechts)!