•  

  Ballestas eilanden

   


 • Ballestas eilanden | Dit zijn bijzondere kleine eilanden in Peru die zeker een bezoek waard zijn als je in Peru gaat backpacken. Wanneer je met je backpack van Lima via Pisco naar Ica reist, vergeet dan de plaats Paracas niet. Vanuit Paracas kan je een boottochtje maken naar de Ballestas eilanden. Dat is echt een aanrader als je in de buurt van Paracas komt. De Ballestas Eilanden liggen vlak voor de Peruaanse kust. en zijn voor backpackers zeker een optie als de Galapagos Eilanden niet op je route liggen. De Ballestas eilanden worden namelijk ook wel ‘de Galapagos van de armen’ genoemd. Het zijn mooie kale, grillige rotseilanden die een grote trekpleister vormen vanwege de grote populatie zoogdieren en vogels. Er leven veel zeeleeuwen, pelikanen en (Humbold) pinguïns.

 • Hoe kom je er en wat is er te zien?

   

  Een excursie naar de Ballestas eilanden duurt in totaal zo'n 2.5 uur. Met een boot vertrek je vroeg in de ochtend vanuit het kleine visserplaatsje Paracas naar de Ballestas eilanden. Als je last hebt van een zwakke maag, dan raden wij je zeker aan om een uur voor vertrek een pilletje tegen zeeziekte in te nemen.  De Ballestas eilanden maken onderdeel uit van het Paracas National Park en zijn een bezoek meer dan waard. Je kunt de eilanden niet te voet betreden en zal er met de boot dicht langs varen. Het boottochtje met een open, meerpersoons speedboot duurt ongeveer een half uur en dan blijf je nog een 1.5 uur rond de eilanden varen en keer je weer terug naar Paracas. Tijdens dit tochtje is het goed mogelijk dat je naast zeeleeuwen en (Humbold) pinguïns ook aalscholvers, stormvogels en fregatvogels ziet en ook zie je waarschijnlijk veel vissende pelikanen. De pelikanen duiken rechtstandig en van behoorlijke hoogte in het water om hun prooi te bemachtigen. Als je echt veel geluk hebt, dan kan je in dit gebied ook walvissen, dolfijnen en zelfs zeeschildpadden bewonderen. Wanneer de wind richting kust waait en je op de boot zit op open water, dan ruik je al snel dat het doel van de trip naderbij komt. Dit komt door de geur van de uitwerpselen (Guano) van de vele vogels die er in dit gebied zijn.

 • Guano afzetting van vogels

   

  Door de tijd en de droogte in dit gebied waar zeevogels reeds duizenden jaren hun behoeften doen, is een laag afzetting ontstaan die men guano noemt. Guano stamt uit het Quechua, de inheemse taal van de Andesbewoners. Normaliter zouden deze afzetting van uitwerpselen van de vogels door de regen allang weggerot zijn maar in dit gebied is dat niet het geval. Deze metersdikke lagen van gedroogde uitwerpselen zijn bekend vanwege de zeer hoge concentratie meststoffen en dus zeer geschikt voor de bemesting van het land. De guano uit dit gebied bevat een zeer hoge concentratie natriumnitraat en wordt daarom ook wel chilisalpeter genoemd. Guano werd vooral gebruikt als mest. Daarnaast was het een bron van nitraten en daardoor geschikt voor de springstoffenindustrie, zoals de fabricage van buskruit. Guano wordt slecht op een beperkt aantal plaatsen in de wereld aangetroffen, vooral op bepaalde eilanden in de Grote Oceaan en op plaatsen in Chili en Peru. Op de Ballestas Eilanden kan je nu nog restanten zien van de exploitatie. In de 18e eeuw werd het guano veelvuldig gewonnen om naar Europa te worden geëxporteerd. Een ton guano kwam overeen met 33 ton gewone mest. De arbeidsomstandigheden waaronder deze gedroogde mest verkregen werd, waren te omschrijven als ‘erbarmelijk’. De arbeiders die dit werk indertijd deden waren zogenaamde ‘koelies’ oftewel loonslaven. De winning is tegenwoordig grotendeels verboden omdat de vogels gestoord werden tijdens het broeden.

 • Excursie Ballestas eilanden prijs en info 

   

  De meeste excursies worden geboekt via een plaatselijk reisbureau in de plaatsen Pisco of Paracas. Qua kosten moet je rekenen op zo'n €13 per persoon. Betaal dus niet veel meer dan dat, want dan betaal je echt te veel en dat is zonde. De excursie boten vertrekken tussen 8 en 10 uur in de ochtend.Vertrek kan soms ook wat later worden, want je bent tenslotte in Zuid-Amerika en daar is afspraak niet altijd afspraak zoals in Nederland. Over het algemeen hebben de boten een capaciteit van ongeveer 18 man inclusief een Engels sprekende gids en een reddingsvest. Een reddingsvest is geen overbodige luxe, aangezien de zee soms er wild is in dit gebied, Heb je een zwakke maag, zorg dan echt dat je niet zeeziek wordt en neem pilletjes tegen zeeziekte een uur voor vertrek in.

 • Voor jou ook interessant in Peru?

   


 • Zij helpen je op én onderweg!

   

  • Vliegtickets
   Vergelijk tickets »
   Vliegtickets
   Scan prijzen »
   Reisbagage
   Bekijk aanbod »
   Kleding & spullen
   Koop nu online »
   Accommodaties
   Check prijzen »

 • Enthousiast over de Ballestas eilanden? Deel deze pagina!