•  

  Veiligheid Colombia

    • Veiligheid Colombia | "Het land van de FARC, ontembare drugsbaronnen en drugskartels", zo wordt Colombia vaak gezien. "Het land van drugs en moorden. Het land van criminaliteitscijfers als geen enkel ander land.” De beruchte reputatie van het land is al decennia lang hetzelfde. Colombia heeft een aanzienlijke verbetering van veiligheid ondergaan en wordt iedere dag iets veiliger. Zo wordt het lijstje met veilig verklaarde gebieden in Colombia steeds groter. Veel bezoekers geven zelfs aan Colombia als veiliger land te ervaren dan haar buurlanden (zolang je maar in de toeristische gebieden blijft).

  Met de juiste voorzorgsmaatregelen veilig te bezoeken


  Al wordt Colombia nog steeds gezien als één van de gevaarlijkere landen van Zuid-Amerika, met de juiste voorzorgsmaatregelen is ook dit land veilig te bezoeken. Bovendien is het dé upcoming bestemming waar je geweest moet zijn als je gaat backpacken in Zuid-Amerika. En qua timing juist nu, nog voordat het massatoerisme (als gevolg van de toenemende veiligheid) het land bereikt. Steden als Bogota en Cartagena en bezienswaardigheden zoals Tayrona National Park zijn erg populair om te bezoeken onder backpackers die Colombia aan doen. Ga jij ze ook bewonderen?


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • Criminaliteit


  Waar in het jaar 2000 kidnappings dagelijks aan de orde waren, is dit nu niet meer het geval. Het aantal kidnappings dat plaatsvindt in de steden is met enorme cijfers gedaald en zorgt ervoor dat je relatief onbezorgd een wandeling door de straten van de grote steden en pueblos kan maken. Let er wel op dat de grensgebieden en het junglegebied in het zuiden van het land nog onveilig zijn wegens de drugsoorlogen die worden uitgevochten. Korte taxi ontvoeringen, met het doel reizigers te beroven, komen helaas wel voor in de steden. Hierbij worden reizigers onder dwang (soms met geweld) overtuigd hun pincode op te geven en hun pinpas en/of creditcard te overhandigen waarna zij weer uit de auto worden ‘gedumpt’.

  Kies voor taxi's via apps


  Verklein het risico op gevaar. Neem nooit een taxi die jou benadert. Maak uitsluitend gebruik van beschikbare apps als Uber, Tappsi en Easy Taxi om taxi’s te bestellen of vraag er een aan via de taxicentrale. Zakkenrollen en berovingen komen regelmatig voor (soms met geweld). Neem altijd het minimale aan spullen mee en kleed je ‘basic’. Laat je opvallende sieraden en elektronica zoveel mogelijk in het hotel of in je tas. Zorg ook voor een onopvallende katoenen tas of een rugtas die je op drukke plekken, of in het openbaar vervoer, op je buik draagt.

  Wees mega alert


  Mocht je onverhoopt in een bedreigende situatie terecht komen, bied dan nooit weerstand en geef je spullen af. Een aanhoudend groot probleem in Colombia is het gebruik van Burundanga. Dit is een geurloze en smaakloze drugs die een onbewuste gebruiker wordt aangeboden via een snack, drankje of sigaret. Voor je het weet ben je bewusteloos en wordt je wakker zonder je spullen en zonder herinnering van wat er gebeurt is. Neem geen flyers, papiertjes, drankjes, sigaretten of parfumtests aan van vreemden (ook geen lief uitziende omaatjes en kindjes) en let vooral op in openbaar vervoer en uitgaansgelegenheden.


 • Drugs


  Er zijn backpackers die het proberen van drugs in Colombia als een onmisbaar deel zien, tijdens het backpacken in Zuid-Amerika. De verleiding is groot en je zal ongetwijfeld meermaals in situaties terecht komen waarin allerlei drugs je worden aangeboden met de belofte van goede kwaliteit en lage prijzen. Wij raden dit echt af om hierop in te gaan, vanwege de volgende redenen. Het gebruik en/of dragen van drugs, in welke hoeveelheid dan ook, is verboden in Colombia, met hoge straffen als gevolg. Veel reizigers in Colombia denken dat het ze niet zal overkomen en nemen het risico. Desondanks zijn er veel buitenlandse gevangen die vele jaren in Colombiaanse gevangenissen ‘wegrotten’ in onvoorstelbaar barre omstandigheden. Er geldt een bindend reisadvies van de Rijksoverheid dat alle Nederlandse reizigers naar Colombia waarschuwt voor drugsactiviteiten.

  Onwel of overleden door gebruik sterkere drugs


  We zijn allemaal wel opgegroeid met de waarschuwing voor de gevaren van drugsgebruik, maar in Colombia zijn de gevolgen en risico’s net iets groter. Drugs in Colombia zijn namelijk vele malen sterker dan in Europa of de VS en worden door reizigers vaak onderschat. Het gevolg is de vele gevallen die jaarlijks plaatsvinden van reizigers die onwel worden of zelfs overlijden wegens drugsgebruik. Denk hierbij aan: (onherstelbare) paranoïde, hartritmestoornissen, hartaanvallen en onvoorziene overdosissen. Het overgrote deel van de Colombianen gebruikt geen drugs en is fel tegen de komst van ‘drugstoeristen’ in het land. Veel reizende drugsgebruikers vergeten namelijk dat de consumptie van drugs indirect bijdraagt aan het gewapende conflict en terrorisme in Colombia met honderdduizenden doden en miljoenen ontheemden als gevolg. Bovendien zorgen de bijproducten van de productie van drugs voor onherstelbare schade aan de natuur wegens het dumpen van chemicaliën en het kappen van regenwouden voor, na en tijdens de coca productie. Het vragen om, of gebruiken van, drugs in het openbaar kan dus gevaarlijke reacties en gevolgen uitlokken.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • Guerillas


  De situatie tussen de FARC (verantwoordelijk voor honderd duizenden kidnappings en moorden) en de Colombiaanse overheid verbetert met de dag. Zo is er onlangs een wapenstilstand uitgeroepen en zijn vredesbesprekingen in volle gang. Toch zijn er verschillende partijen Guerillas actief in de afgelegen gebieden van Colombia. Dit is dus niet het geschikte land om van het toeristenpad af te wijken en op eigen houtje het land te gaan ontdekken. Blijf op het toeristenpad. Bekijk hier onze backpackroute Colombia.


 • Bereid je goed voor


  Op deze pagina hebben we de belangrijkste factoren benoemd die je veiligheid in Colombia in gevaar kunnen brengen. Echter ben je nu gewaarschuwd en weet je waar je rekening mee moet houden tijdens je backpackreis door Colombia. Naast bovengenoemde, zijn er nog een aantal factoren waar u in Zuid-Amerika rekening mee moet houden.  Lees daar meer over op onze algemene veiligheidstips voor Zuid-Amerika en ontdek Colombia en andere landen op dit schitterende continent met de juiste voorzorg. Staat een bezoek aan Medellin op je planning? Bereid je dan voor door onze veiligheid Medellin tips goed door te nemen en in je op te nemen voordat je deze mooie stad bezoekt.


 • Goede veiligheid Colombia pagina? Deel via de social buttons (rechts)!