•  

  Veiligheid Medellin

    • Veiligheid Medellin | Veiligheid tijdens het reizen is misschien wel het belangrijkste onderwerp om je goed in te verdiepen tijdens je voorbereiding. Veiligheid tijdens backpacken in Zuid-Amerika is een veel besproken onderwerp bij backpackers die zich aan het oriënteren zijn om één of meerdere landen in dit veelzijdige continent te bezoeken. Een land dat ieder jaar weer meer aan populariteit wint is Colombia. Een land dat van oudsher bekend staat om drugs handel, de Farc en hoge criminaliteitscijfers. Maar hoe (on)veilig is Colombia en haar tweede grootste stad Medellin eigenlijk?


 • Ook veiligheid begint bij jezelf


  In onze ogen creëer je ook al een stukje veiligheid voor jezelf als je bij jezelf blijft en logisch nadenkt. Laat over straat lopen met dure sieraden en merkkleding in een wijk waar armoede heerst is niet heel handig en de kans op een overval wordt dan logischerwijs groter dan dat je basic gekleed en niet te opvallend over straat gaat (het liefst niet alleen en niet te laat op de dag). Pak je de hoofdweg of een achteraf gelegen straatje waar weinig mensen zijn? De laatste optie vergroot de kans op problemen aanzienlijk. Allemaal logische keuzes zou je zeggen, maar het gaat nog al te vaak “fout”, met als gevolg een vervelende afloop. Zonde.. want het had ook makkelijk voorkomen kunnen worden.


 • Onze Medellin veiligheid tips helpen je


  Een populaire stad om te bezoeken in Colombia is Medellin. De stad die bekend is van de serie Narcos, waarin het leven van drugsbaron Pablo Escobar centraal staat en waarin je ziet hoe de inwoners jarenlang geplaagd zijn door angst, onderdrukking en dood en verderf. Gelukkig is de stad in de jaren daarna meer dan opgekrabbeld en is het nu een bruisende, boeiende en veel veiligere stad dan voorheen. Mede daarom trekken vele backpackers graag naar deze bruisende stad om de stad te ontdekken. Wil je dit zo veilig mogelijk doen, lees dan snel onze tips en bevindingen hoe je dat het best kunt doen. Wij hopen je met deze tips een beetje op weg te helpen, hoe je jezelf veilig kunt voortbewegen door de straten en wijken van deze mooie stad. Wij hopen dat ook jij er wat aan hebt.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • Verspreid je waardevolle spullen en geld


  Wij gaan je veel tips en adviezen geven om niet overvallen te worden. Echter kunnen we nooit met zekerheid zeggen dat je niets overkomt. Wordt je wel overvallen, werk dan altijd mee zorg er voor dat je altijd op meerdere plekken in je kleding of tas je geld en andere waardevolle spullen hebt zitten. Als je dan iets af moet geven, dan hoef je niet alles te overhandigen en kun je de overvaller toch iets geven.


 • Loop niet te koop met dure spullen


  Als je als Nederlander gaat backpacken in Zuid-Amerika, dan kunnen de meest “normale” producten voor ons, in een ander land als luxe product worden gezien. Merkkleding, sieraden, horloges, gadgets en andere telefoon, audio en video apparaten zijn voor mensen in Medellin minder vanzelfsprekend om te hebben en daarom beter om niet mee te koop te lopen.


 • Waardevolle spullen op buik of aan nek


  Om zo goed mogelijk zicht te houden op je meest waardevolle spullen en ze op een veilige plek te hebben, kun je het best een daypack op je buik dragen en een nek tasje onder je kleding dragen. Zo draag je de meest waardevolle spullen dichtbij je en houdt je het meeste en het beste zicht op je spullen. Hierdoor ben je minder interessant voor zakkenrollers, omdat je uitstraalt dat je goed voorbereid bent en er niet simpel iets te halen is bij jou.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • Niet verzetten bij een overval


  Eigenlijk misschien wel de meest belangrijkste en meest logische regel. Verzet je nooit en geef de overvaller alles wat hij of zij van je wilt. Een leven is in sommige plekken op de wereld nou eenmaal minder waard dan in Nederland. Wordt daar niet de dupe van en verzet je nooit.


 • Omzeil de slechte wijken


  Sommige plekken in Medellin kun je maar beter vermijden. El Centro is zo’n plek. Chaotic El Centro, de naam zegt het al; is chaotisch, druk en heeft enorm hoge criminaliteitscijfers. Criminaliteit in El Centro komt regelmatig voor. Zeker in de avond zijn er veel ongure types te vinden. Probeer deze plek dus zoveel mogelijk te vermijden. Lukt dit niet, zorg dan dat je er overdag komt en het liefst niet alleen. Hetzelfde geldt voor wijken zoals: Popular, Santa Cruz, Manrique, San Javier en 12 de Octubre zijn niet alleen in de avond, maar ook op de dag geen wijken voor backpackers om rond te struinen. Doe dat dus ook maar niet.


 • Laat je niet afleiden


  Afleiding is ook in Medellin het toverwoord als het om zakkenrollen gaat. Mensen die vragen naar de tijd, of de weg of een andere vraag stellen kunnen altijd onderdeel zijn van een “zakkenrol complot”. De een is je aan het afleiden en de ander steelt iets uit je tas, zak of je hele tas (die even op de grond stond) wordt mee gepikt. Hoe aardig en netjes degene die je aanspreekt er ook uit ziet, vertrouw niemand en wees in dit soort situaties extra scherp en alert en houd je handen op je waardevolle spullen.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • Bel met oortjes in


  Mobiele telefoons zijn ook in Medellin een populaire prooi voor zakkenrollers. Zorg dat je hem zo min mogelijk in het zicht hebt en als je belt, doe dat dan niet met je telefoon in je hand, maar doe oortjes in en bel “handsfree”. Dat is een stuk veiliger en ook nog comfortabeler.


 • Neem niet meer mee dan nodig


  Heb je bepaalde spullen niet nodig? Laat ze dan zeker op een veilige plek in het hostel liggen. Een paspoort bijvoorbeeld, die heb je niet iedere dag nodig. Maar ook een iPad, videocamera of andere dure spullen kun je ook vaak in je hostel laten. Dit zorgt en voor minder gewicht en voor meer comfort. Wij raden je wel aan om altijd een kopie van je paspoort met je mee te dragen, zodat je je altijd kunt identificeren op staat.


 • Wees extra alert in drukte en op stations


  Zakkenrollers zijn extra actief op drukke plekken. Daar waar mensen kort op elkaar staan slaan ze snel en meedogenloos hun slag. Wees hier alert op. Denk bij drukke plekken met name aan drukke winkels, bussen, treinen, luchthavens en zeker ook stations. Medellin heeft een metro netwerk. Erg handig om je snel en veilig van a naar b te brengen. Echter slaat veilig in dit geval alleen op de manier van reizen, want de metro’s zijn vaak druk en hier ben je (als je niet goed op let) snel een makkelijke prooi voor een dief of zakkenroller. Let vooral goed op bij het moment dat de deuren weer dicht gaan. Dit is het moment dat dieven je hele tas kunnen pakken (als je die op de grond hebt staan). Ze stappen dan tegelijkertijd snel uit, deuren gaan dicht, zij veilig, jij machteloos en je tas kwijt. Wij hebben het zelf ooit meegemaakt en weten dat het gebeurt. Het gaat zo snel dat je helemaal perplex staat en niet weet wat je overkomt.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • Pin veilig


  Geld heb je altijd nodig als backpacker in Zuid-Amerika. Er zijn plekken waar je alleen maar met cash geld kunt betalen. Probeer altijd goed te bedenken wanneer, waar en hoe je dat doet. Pin het liefst in een bank of in een winkelcentrum (waar veel camera’s hangen). Scherm je pincode altijd goed af en stop het geld dat je hebt gepint direct van de machine in je portemonnee (zodat niemand ziet hoeveel je hebt gepint). Kies er ook voor om altijd de bon te printen en neem het bonnetje ook mee en stop die bij het geld in je portemonnee. Op de bon staat ook het bedrag en dan kan iemand die kwaad wil alsnog achterhalen hoeveel geld je op zak hebt. Pin nooit op straat en wees bewust van het feit dat waar je ook pint, er zijn altijd mensen die je in de gaten kunnen houden.


 • Blijf uit de buurt van drugs


  Voorkom drugs gerelateerde activiteiten. Koop het niet, gebruik het niet en verhandel het zeker niet. Ondanks het feit dat Colombia en zeker Medellin bekend staan om drugs gerelateerde praktijken is het zeker niet aan te raden om dit ook te doen. De stad is zich er heel goed van bewust dat dit jarenlang voor dood en verderf heeft gezorgd en niet ten goede is gekomen aan de inwoners en de stad. Juist hierdoor zijn de straffen erg hoog en zijn de instanties meedogenloos in het handhaven van deze straffen. Zorg dus dat je uit de buurt blijft van drugs.


 • Zoek het gevaar niet op


  Hoewel het minder vaak voorkomt dan in Aziatische landen is er ook in Medellin sekstoerisme. Prostituees bieden zich maar al te graag aan. Het liefst aan in Colombia reizende buitenlanders (want die zijn “rijk”) en vertrekken vaak weer binnen een aantal weken of maanden naar hun eigen land. Voorkom ieder contact met deze seks werkers en laat je ook niet in met andere illegale activiteiten in Medellin zoals balletje balletje achtige gok spelletjes op straat of andere illegale (gok) praktijken in duistere cafés of op straat. Je trekt altijd aan het kortste eind.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • Gebruik een taxi app


  Als je een taxi nodig hebt dan raden wij je aan om een taxi te regelen via de taxi app Uber of een van de alternatieven die er voor Uber zijn, zoals EasyTaxi. Ongeacht het tijdstip raden wij je aan om niet zomaar in te stappen bij een taxi die langs de weg staat. Er zijn in het verleden te veel incidenten gebeurt met backpackers die dat deden en nu er prima alternatieven zijn vinden win dat je die moet omarmen. Bij Uber weet je nagenoeg zeker dat de chauffeur betrouwbaar is, de rit wordt altijd geregistreerd en betalen kan op een goede en veilige manier.


 • Verantwoord uitgaan in Medellin


  Uitgaan kun je volop in Medellin, maar we raden je aan om tijdens het uitgaan met een aantal dingen rekening te houden. Neem absoluut geen partydrug tijdens het stappen. Ben je in Nederland gewend om wel eens een pilletje te nemen op een festival of een jointje te roken? Doe dat zeker niet. Ten eerste kun je voor het in bezit hebben of het gebruiken van drugs in openbare ruimtes een flinke straf krijgen, ten tweede kun voor het in bezit komen van de drugs met ongure types in contact komen en ten derde kan drugs er voor zorgen dat je dingen doet die niet slim zijn en hierdoor kun je in een benarde situatie terecht komen. Zelfde geldt voor overmatig drank gebruik en opgefokt gedrag / ruzie zoeken. Waar je er in Nederland soms nog mee weg kan komen, is dat in hier andere koek en zit je zo vast in een onaangename cel of krijg je een pak slaag van ongure types of zelfs van de politie. Zoek ook altijd even op Tripadvisor naar de tent waar je heen wilt, zo zie je al snel genoeg wat voor tent het is en of het betrouwbaar en veilig wordt ervaren door eerdere bezoekers.


 • Blijf bij je drankje in de buurt


  Eigenlijk een ongeschreven regel. Niet alleen in Medellin, maar overal ter wereld. Tijdens het uitgaan blijf je altijd in de buurt van het drankje dat je drinkt en hou je het glas of flesje in het zicht. Voor je het weet gooit er iemand een poedertje of een pilletje in je glas met desastreuze afloop. Vooral vrouwen zijn vaak slachtoffer van dit soort praktijken en kunnen hierdoor gedrogeerd worden en verkracht worden zonder dat ze zich er iets van herinneren de volgende dag. Let hier dus goed op.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • Blijf altijd op je hoede


  Eigenlijk een ongeschreven regel. Niet alleen in Medellin, maar overal ter wereld. Tijdens het uitgaan blijf je altijd in de buurt van het drankje dat je drinkt en hou je het glas of flesje in het zicht. Voor je het weet gooit er iemand een poedertje of een pilletje in je glas met desastreuze afloop. Vooral vrouwen zijn vaak slachtoffer van dit soort praktijken en kunnen hierdoor gedrogeerd worden en verkracht worden zonder dat ze zich er iets van herinneren de volgende dag. Let hier dus goed op.


 • Goede veiligheid Medellin pagina? Deel via de social buttons (rechts)!