•  

  Tayrona National Park

    • Tayrona National Park | Een prachtig park in Colombia dat vaak een van de redenen is waarom veel backpackers naar dit prachtige Zuid-Amerikaanse land gaan. Want wie van natuur houdt, zit goed in Colombia. Tayrona National Park is volgens ons (de groep backpackers van Backpackenzuidamerika.nl) het mooiste stukje natuur van Colombia. Het park ligt nabij de steden Santa Marta en het populaire Cartagena en is een absolute must visit als je gaat backpacken in Colombia.

  Ciudad Perdida


  Het park staat o.a. bekend door de "Lost City" die hier gelegen is. Ciudad Perdida, dus ook wel Lost City genoemd wordt vaak bezocht door backpackers. Deze oude bergstad ligt op zo'n 1200 meter hoogte aan de rivier de Buritaca. De stad is opgericht door Tairona indianen (ongeveer 650 jaar voordat Machu Picchu gebouwd werd door de Inca's). De stad is erg lastig te bereiken door de ruige en slecht begaanbare paden, maar de echte avontuurlijke backpacker vindt dit alleen maar mooi. Je zult een trekkingstocht van 44 kilometer en in totaal 1200 stenen traptreden middenin de wildernis moeten trotseren, maar je voelt je bij aankomst een echte ontdekkingsreiziger. Wat wil je nog meer?


 • Tropische kant

  Naast het avontuur wat Tayrona National Park je te bieden heeft, heeft het park ook een zeer relaxte en tropische kant. Prachtige stranden met palmbomen, helder blauw water en parelwitte en zachte zandstranden geven het park wat ons betreft een extra streepje voor op andere must visit bezienswaardigheden in Colombia. Een tip is om het relaxen op het strand af te wisselen voor het avontuur in de jungle. Breng een bezoek aan de aangrenzende jungle en zoek de spanning op. Zo kun je er bijvoorbeeld wilde aapjes spotten en prachtige stukken natuur ontdekken, ook zijn er indrukwekkende archeologische plekken te bezoeken. Ga Tayrona National Park dus zeker bezoeken als je gaat backpacken in Colombia. Boek nu een voordelig vliegticket naar Colombia en lees hieronder meer tips en info om je zo goed mogelijk voor te bereiden op je bezoek aan dit mooie park. 


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • Stranden Tayrona National Park

   

  Tayrona National Park is groot en kent een aantal stranden die je niet mag missen. Cañaveral, Arrecifes, Piscina, Cabo San Juan del Guia en Playa Brava zijn stuk voor stuk mooie stranden. Maar welk strand is voor jou geschikt om te bezoeken? Wij helpen je op weg! Cañaveral beach is het eerste strand dat je tegenkomt nadat je de hoofdingang van het park door bent. Hier kun je na je reis in de auto of bus al heerlijk even bijkomen en afkoelen, maar wij adviseren je om niet al te lang te blijven hangen want Tayrona National Park heeft meer te bieden dan Cañaveral.

  Meer dan alleen het strand Cañaveral


  Als je je route vervolgt, dan is het volgende strand, strand Arrecifes. Hier kun je wel mooie foto's maken en een beetje relaxen op het strand, maar je mag er de zee niet in omdat het te gevaarlijk is door de snelle en onvoorspelbare stroming van het zwemwater. Hoef je niet perse te zwemmen en wil je een beetje de rust opzoeken, dan is dit een heerlijk strand, want door het zwemverbod is het eigenlijk nooit echt druk op Arrecifes. Vanaf strand Arrecifes moet je nog zo'n 50 minuten doorlopen naar de baai van Piscina. Deze baai is erg geliefd bij mensen met kinderen omdat het water er erg rustig is. Denk er wel aan, dat als je naar dit strand wilt gaan, dat je vanaf de parkeerplaats van het park een flink stuk moet lopen. Ben je een echt die hard backpacker en neem je je kinderen graag mee op avontuur? Zorg dan zeker voor een goede kinderwagen of buggy, zodat je kind niet alles hoeft te lopen, of nog erger, hele stukken gedragen moet worden.


 • Cabo San Juan del Guia beach

   

  Na de baai van Piscina volgt het meest geliefde strand van Tayrona National Park, het Cabo San Juan del Guia beach. Dit strand is onder backpackers die Colombia en Tayrona National Park aan doen erg populair, al is het wel zo'n 2 uur lopen vanaf de hoofdingang. Is wandelen een bezigheid waar je van geniet en zoek je met name rust op het strand, dan is het strand Playa Brava echt iets voor jou. Als je vanaf Cabo San Juan del Guia beach (in westelijke richting) doorloopt dan kom je uiteindelijk op dit idyllische strand terecht waar je echt even helemaal tot rust kunt komen. Klinkt goed, toch?


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • Entree en verblijf in Tayrona National Park

   

  De entreeprijs voor Tayrona National Park is omgerekend naar euro's zo'n €11,50 (39.500 Colombiaanse Pesos). Zelf vonden wij dat het geld meer dan waard. Wij zijn ook meerdere dagen in het park gebleven en als je de prijs dan per dag berekend, dan valt het reuze mee. Overweeg dus om Tayrona National Park niet voor één dag te bezoeken, maar juist voor meerdere dagen. Een bijkomend voordeel is dat als je in het park blijft overnachten, dat je dan ook langer op de stranden kan blijven hangen, het strand wordt dan steeds rustiger omdat dag gasten weer huiswaarts gaan. Het strand wordt dan dus ook steeds mooier, zeker als je er de zonsondergang ook kunt aanschouwen (is overigens een van onze favoriete bezienswaardigheden tijdens onze backpackreis in elk land in Zuid-Amerika waar we geweest zijn). Verder is de sfeer in Tayrona National Park in de avond in één woord "geweldig". Er worden grote kampvuren aangestoken bij het Cabo San Juan del Guia strand. Blijf er dus zeker langer dan een dag en blijf minimaal één keer maar het liefst meerdere keren overnachten.


 • Route tip Tayrona National Park

   

  Onze route tip voor Tayrona National Park brengt je van Calabazo naar de hoofdingang El Zaino of andersom. De onderstaande route of de omgekeerde variant (beginnen bij El Zaino en eindigen in Calabzo) wordt vaak super gevonden door backpackers en raden we je dus ook zeker aan om te doen! Wat leuk is om te weten, is dat je zelfs via WhatsApp (op nummer +57 323 3569912) de hangmatten kunt reserveren voor cabo San Juan. Onze tips zijn hangmat nummer 15 en 16. Deze zijn met name handig rekening houdende met de harde wind op het uitzichtpunt. Van deze route vonden wij Playa Brava het mooist en daar is de grote massa ook niet aanwezig. Hangmatten zijn 30.000, een bed in een Dorm is 50.000 en wil je wat meer luxe dan kost een cabana je ongeveer 130.000 (twee personen inclusief ontbijt). Je kunt Booking.com gebruiken om een accommodatie in dit national park te boeken! De ruïnes, daar hoef je niet heel veel van te verwachten. Ze zijn niet groot en je wordt door de inwoners ook niet met open armen ontvangen, maar is wel even leuk om te zien. Wij vonden de tocht (hike) er naartoe eigenlijk nog wel het mooist. Zorg wel dat je genoeg drinken en bescherming tegen de zon bij je hebt, want het kan er ontzettend heet zijn.

 • Dag 1: Brengt je van Calabazo naar Playa Brava beach
  Dag 2: Playa Brava - Cabo San Juan + bezoek ruïnes
  Dag 3: Brengt je van Cabo San Juan naar El Zaino


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • Tips voor een goede voorbereiding

   

  • Beste reisperiode
   Qua planning moet je proberen om je verblijf in Tayrona National Park te plannen buiten de weekenden om. Probeer je gehele verblijf in het park dus doordeweeks te plannen. Dit heeft met name te maken met de drukte die er in de weekenden is, doordat veel Colombianen dan ook de stranden opzoeken om er met hele families tegelijk te ontspannen. Wil je de drukte ontlopen, ga dan dus doordeweeks naar Tayrona National Park. Doordeweeks zal het overigens ook druk zijn, maar minder druk. Tayrona National Park is namelijk een van de meest bezochte plekken in Colombia. Mocht er iemand van je reisgezelschap slecht ter been zijn, of heb je heel veel bagage mee om te gaan kamperen in het park, dan is het mogelijk om je te verplaatsen met een ezel, auto's van bezoekers zijn in het park zelf niet toegestaan en we hebben het toch over behoorlijke stukken die te voet afgelegd moeten worden.

  • Stranden bezoeken
   Als je Tayrona National Park bezoekt, dan zul je waarschijnlijk een of meerdere stranden bezoeken. Zorg naast een bewijs van je inentingen tegen gele koorts (zijn verplicht om toegang te krijgen tot Tayrona Park, anders heb je kans dat je helemaal geen strand ziet) ook voor alle gangbare strand attributen, zoals zwemkleding, handdoeken, slippers, waterschoenen, bescherming tegen de zon (parasol, zonnebril, zonnebrandcreme, olie, pet etc) en niet te vergeten muggenspray, want er zijn zeker in de avond als je blijft overnachten veel muggen in dit gebied actief. Als backpacker wil je over het algemeen het liefst besparen op je reis budget. Probeer daarom zelf eten en drinken mee te nemen naar Tayrona National Park. Consumpties in het park zijn vaak duur namelijk. Veel spullen kun je ook ter plekke huren (tent, hangmat, etc), maar een beetje backpacker zorgt er voor dat je dit meeneemt in of aan je backpack. Er zijn heel beperkte mogelijkheden om batterijen voor camera's of telefoons op te laden, dus neem een extra batterij of een powerbank mee voor camera en/of smartphone. Als je gaat kamperen in het park, dan moet je ook denken aan de gangbare kampeerspullen, zoals een comfortabel matje om op te slapen, maar ook een zaklamp, slaapzak en een wc rol (want je weet maar nooit..).

  • Duiken
   Voor de duikliefhebbers is het goed om te weten dat er vanaf Cabo San Juan dagelijks boten vertrekken naar het plaatsje Taganga waar je mooie duiken kunt maken. Bijkomend voordeel is dat je ook niet helemaal terug hoeft naar de hoofdingang El Zaino. Vanaf Cabo San Juan vaar je in ongeveer één uur naar Taganga. Naast duiken in Taganga kiezen backpackers er ook vaak voor om een bezoek aan het park te combineren met een bezoek aan Palomino, het dorpje Minca of met Santa Marta.

 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • Vervoer en overnachten

   

  Een van de belangrijkste startpunten voor backpackers om naar Tayrona National Park te reizen is de Colombiaanse stad Santa Marta. Als je vanaf Santa Marta naar Tayrona wilt reizen, dan kun je het best met de bus (ongeveer 1 uur rijden) vanaf het centrum vertrekken. Stap uit bij El Zaino (de ingang van het park). Onze route suggestie gaf het al aan, maar sommige backpackers kiezen er voor om niet de hoofdingang van het park (El Zaino) te gebruiken, maar om hun tour juist bij de alternatieve ingang van het park te starten, nabij het dorpje Calabazo. Vanaf Calabzo ben je eerder bij het populaire strand Playa Brava (vanaf Calabazo zo'n 6.5 km). Let op, om bij het strand te komen moet je wel een hele wandeling door de jungle maken. Accommodaties en overnachtingsmogelijkheden zijn er in vele soorten. Nabij de hoofdingang El Zaino ligt het eerste hotel waar je kunt overnachten, maar de hotels zijn vrij prijzig. In het park zelf zijn er ook avontuurlijkere mogelijkheden om te overnachten, zoals de kleine strandhutjes, hangmatten en tenten die je zelf mee kunt nemen of kunt huren.


 • Video en kaart Tayrona National Park

   


 • Voor jou ook interessant in Colombia?

   


 • Goede Tayrona National Park pagina? Deel via de social buttons (rechts)!