Paaseiland beelden | Denk je aan Paaseiland? Dan denk je direct aan de beelden van Paaseiland. De wereldberoemde spiritueel magische Moai's die, met de rug richting de oceaan gekeerd, waken over het eiland. Maar wat zijn Moai’s? Wat voor betekenis dragen de Paaseiland beelden? Als je gaat backpacken op Paaseiland dan is het leuk om meer over de beelden te weten te komen voordat je het eiland betreed. In dit artikel informeren we je over een van de meest bijzondere verschijnselen op de wereld. Ga jij naar Paaseiland? Vergeet dan niet dat dit een relatief dure bestemming is. Wil je hier graag naartoe maar wil je de schade aan je budget beperken? Lees dan nu meer over de mogelijkheden van backpacken op Paaseiland met een klein budget.
Advertentie
Toen de Nederlandse Jacob Roggeveen op eerste Paasdag 1722 op Paasch-Eyland stuitte kwam hij voor een verassing te staan. Tussen de vele tropische en wild begroeide eilanden van Polynesië zette hij op Rapa Nui (Polynesisch) voet op een eiland waar geen boom of plant te vinden was. Een eiland bezaaid met grote omgevallen en verlaten beelden. Het raadsel van de beelden wordt vandaag de dag beantwoord met mythes en onbevestigde verhalen.
De mystiek en mysterie van de beelden maakt ze des te interessanter. Met intensieve arbeid werden de beelden uit het gesteente van Rano Raraku gesneden, een van de drie vulkanen van het eiland, met het doel de (belangrijke) voorouders te eren. De belangrijkste stamleden werden, na het overlijden, voor de Ahu (de plaat waarde Moai’s op rusten) neergelegd. Vervolgens werd een beeld dat uit de vulkaan was gesneden op boomstammen gelegd en naar de kust gerold en op de Ahu gehesen waarna er tradities werden uitgevoerd met het doel de geest uit het lichaam te verdrijven en in de Moai te jagen zodat het eeuwig over het eiland en de stammen kan waken.
Het vervoeren van de vele Moai’s heeft als gevolg gehad dat alle bomen van het eiland gekapt werden waardoor het gehele ecosysteem in elkaar stortte. De volledige flora en fauna van het eiland werd onherstelbaar beschadigd en de bevolking stond op punt van uitsterven omdat de grond haar vruchtbaarheid verloren had. Paaseiland wordt dan ook wel eens als voorbeeld gebruikt voor wat er gebeurt als de mens niet met respect met natuur om gaat.
De beelden werden door de jaren heen steeds groter. Waar de oudste beelden gemiddeld 5 tot 7 meter groot waren, is de grootste Moai meer dan 20 meter groot. Deze is echter nooit volledig uitgekerfd en is de vinden op de Rano Raraku vulkaan. Meer dan de helft van de beelden is nooit volledig uit het gesteente van Rano Raraku gekerfd of vervoerd waardoor je kan wandelen op de met Moai’s bezaaide vulkaan, door een bos van de beroemde beelden van Paaseiland. Het verhaal achter de 'verlaten Moai's' is dat men simpelweg de interesse verloor in de beelden en het Moai tijdperk van Paaseiland plaats maakte voor het Birdman tijdperk.
Toen Paaseiland ontdekt werd waren alle beelden van het eiland omgegooid. Tot de dag van vandaag is het onduidelijk waarom de beelden werden omgegooid maar het aangenomen verhaal, dat generatie tot generatie wordt doorverteld, is dat er een oorlog tussen de stammen plaats heeft gevonden waarbij stammen onderling elkaars Moai’s omgooiden, met het gezicht richting de grond. Er werd namelijk geloofd dat de geesten van de voorouders op deze manier het lichaam verlieten doordat de hoofden van de lichamen afrolden. Wil je niets missen van de Moai’s en het beste van Paaseiland? Bekijk dan onze backpackroute Paaseiland om het beste uit je backpackreis Paaseiland te halen.
Advertentie
Houd er rekening mee dat het gehele eiland tot internationaal UNESCO erfgoed is omgedoopt en de archeologische beelden en gebieden op het eiland van grote culturele en historische waarde zijn voor de lokale bevolking. Wij zijn gewend om tijdens het bezoeken van archeologische bezienswaardigheden op een afstand te worden gehouden door hekken, grote borden of bewakers. Op Paaseiland zal je dit nauwelijks treffen. De gewenste afstand wordt slechts aangegeven door een dun draad of een minuscuul houten bordje, verstopt tussen de grassprieten. Dit geeft de bezoeker een authentieker gevoel en de vrijheid om te treden in de voetstappen van ontdekkers en oorspronkelijke stammen. Helaas zorgt dit er ook voor dat veel bezoekers de geringe waarschuwingen niet zien en tevergeefs op archeologisch goed stappen. Wees dus extra alert en blijf zoveel mogelijk op de paden.