•  

  Wat is een gletsjer?

   


 • Gletsjer | Tijdens het oriëntatie proces op je backpack avontuur in Zuid-Amerika lees je veel over de overweldigende mooie natuur die er te vinden is. De enorme bergtoppen, prachtige en variërende landschappen met de mooiste flora en fauna die je maar kunt bedenken. Maar ook veel mooie kustplaatsen, meren en gletsjers zijn er te bewonderen. Die laatstgenoemde willen we graag even uitlichten, want wat is een gletsjer eigenlijk? Een gletsjer is het best te omschrijven als een enorm grote ijsmassa die ontstaat door sneeuw dat op het land komt te liggen. Als deze sneeuw maar lang genoeg blijft liggen dan zal de sneeuw uiteindelijk omgezet worden in een dikke laag ijs en vormt dan een gletsjer.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • Ontstaan Gletsjer


  Twee klimaat factoren zijn eigenlijk van cruciaal belang voor het ontstaan van een gletsjer. Het moet een gebied zijn met een lage temperatuur en er moet sneeuwval voorkomen. Als er meer sneeuw valt dan dat er sneeuw smelt dan blijft er altijd een laagje sneeuw liggen. Door de koude omgeving smelt er maar weinig sneeuw en zo komt er jaarlijks een extra laagje sneeuw bij. Deze extra sneeuwlaag drukt op de laag die daaronder ligt en zo vormt zich het persingsproces. Dat bestaat uit samengeperste lagen sneeuw met een enorm gewicht dat uiteindelijk een enorme ijsmassa wordt. • Hoe wordt een gletsjer blauw?


  Er gaan een aantal fases vooraf aan het proces waardoor het ijs van de gletsjer blauw wordt. De sneeuw die valt en niet smelt wordt omgezet in een substantie die "firn" wordt genoemd. Firn is eigenlijk een heel fijn en zelfs een beetje korrelig ijs. De firn wordt door de druk (tussen de lagen van de gletsjer) omgezet in wit uitgeslagen ijs. Het ijs neemt onder de steeds meer toenemende druk een andere vorm aan en het worden ijskristallen die zich gaan hervormen. Als de druk door het enorme gewicht toeneemt, dan worden de kristallen alleen maar groter en wordt alle lucht er uit gedrukt en worden de kristallen steeds meer helder. Het licht van buitenaf kan hierdoor dieper doordringen in het ijs en waar kleuren als rood en geel door het ijs geabsorbeerd worden, wordt blauw licht weerkaats. Dit proces zorgt er voor dat het ijs van wit uiteindelijk omgezet wordt in blauw ijs.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • Kenmerken van een gletsjer


  Een van de belangrijkste kenmerken van een gletsjer is dat gletsjers bewegen met veel bijkomend gekraak en gebulder. Deze bewegingen van de gletsjer worden veroorzaakt door de grote druk dat op het ijs staat. Een groot deel van de aarde bestaat uit gletsjers. Denk maar eens aan gletsjers op plekken als Antarctica en Groenland. Dit zijn gebieden met enorme gletsjers. In totaal wordt meer dan 15 miljoen km² van de aarde door gletsjers in beslag genomen. Deze gletsjers bestaan uit bijna 30 miljoen km³ ijs. De stukken land waarmee ze in contact staan worden sterk beïnvloed door de gletsjers, omdat ze veel druk uitoefenen door het enorme gewicht en slijpende werking. Deze enorme druk zorgt er dan ook voor dat stukken land verschuiven en kleine stukjes verplaatst worden. • Wetenschappelijke waarde gletsjers


  Naast dat gletsjers mooi en indrukwekkend zijn, hebben ze ook nog een belangrijke wetenschappelijke waarde. Er kunnen veel klimaat gegevens uit het verleden gehaald worden uit gletsjers. Klimaatwetenschappers gebruiken ze dan ook vaak om via het ijs in de gletsjer verandering van het klimaat na te gaan. In de kristallen zit waardevolle informatie opgeslagen van honderden jaren terug. Hoe zag het klimaat er toen uit over hoe verhoudt zich dat met het hedendaagse klimaat. Zo kunnen er voorspellingen gedaan worden wat we in de toekomst kunnen verwachten qua klimaat ontwikkelingen. Het is daarom erg zonde dat door de jaren heen door de klimaatsverandering op de wereld, al veel gletsjers veel kleiner zijn geworden of zelfs helemaal verdwenen zijn.


 • Perito Moreno gletsjer


  Een van de bekendste gletsjers van Zuid-Amerika is de Perito Moreno gletsjer. Deze gletsjer ligt in het zuiden van Argentinë in het prachtige Patagonië. Als je gaat backpacken in Zuid-Amerika en in de buurt komt van Argentinië, dan moet je deze indrukwekkende gletsjer zeker gaan bezoeken. Bekijk in de video hieronder waarom je dit moet doen.


 • Goede gletsjer pagina? Deel via de social buttons (rechts)!