•  

  Gevaarlijkste grensovergang Zuid-Amerika

    • Gevaarlijkste grensovergang Zuid-Amerika | Grensovergangen tijdens backpacken in Zuid-Amerika, ze blijven toch altijd wel een beetje spannend. Al helemaal in Zuid-Amerika. Vanuit Peru naar Ecuador kun je op drie plekken de grens over. De eerste optie is via de kust (Tumbes). Dit is de gemakkelijkste en meest gebruikte route, doordat deze weg de grote steden Lima, Guayaquil en Quito met elkaar verbindt. Ben je echter in de Andesgebergten? Dan kun je bij Macara de grens over. Deze grensovergang verbindt Piura, aan de Peruaanse zijde, met Loja in Ecuador. De laatste, en tevens meest ingewikkelde, optie is via Zumba aan de rand van de jungle. Wij hebben er voor gekozen om de grensovergang via Tumbes te gebruiken, aangezien wij vanuit Máncora naar Cuenca wilden reizen. De Lonely Planet schenkt niet veel woorden aan de uitleg over hoe de grensovergang het best aan te pakken is en ook online is er erg weinig (up to date) informatie te vinden.

  De Lonely Planet schrijft het volgende:

  ‘Shady practices at the border crossing between Ecuador and Peru at Aguas Verdes have earned it the dubious titles of the worst border crossing in South America’.

  Niet heel geruststellend dus. Ook op de website van busbud.com, de meest geliefde website om busreizen in Zuid-Amerika te zoeken, was deze route niet bekend. Vandaar dat wij jullie graag een handje helpen!


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • Even slikken..


  Wanneer je de, ietwat gedateerde, informatie op internet leest, slik je toch wel even. Maar wees gerust, de grensovergang is niet zo dramatisch als de Lonely Planet doet vermoeden. We hebben erg wisselende, zowel hele positieve als hele negatieve, verhalen gehoord over de grensovergang en zijn zelf als solo-backpacker de uitdaging aangegaan. Zie hieronder de locatie van de grensovergang op de kaart.


 • Kaart Tumbes

   


 • Bussen informatie


  Wanneer je in Máncora bent, valt meteen iets op; er is hier geen bushalte. Om een busticket te vinden moet je dus verschillende busmaatschappijen langs om te kijken wat het aanbod is. Er zijn een aantal verschillende maatschappijen (waaronder de bekendere zoals Cruz del Sur), die een busticket naar Guayaquil en Quito aanbieden. Deze bussen rijden zowel vanuit Máncora als vanuit veel andere plaatsen in Peru, waaronder zelfs helemaal vanuit Lima. Het aanbod naar Cuenca is echter schaars.

  CIFA busmaatschappijen

  CIFA is de enige busmaatschappij die naar Cuenca gaat en dus heb je vrij weinig keus. Wel krijg je de keus tussen een dag- of nachtbus. CIFA heeft op deze route nogal een slechte reputatie en er zijn veel verhalen over overvallen en berovingen. Het schijnt dat de bussen die overdag rijden niet rechtstreeks naar Cuenca gaan, ook al wordt dit wel gezegd wanneer je een busticket wilt boeken. Je moet hierbij verschillende keren overstappen in een minibus en een gedeelte bij de grens lopen. De nachtbus rijdt wel in één keer door. Wij hebben dan ook voor deze laatste optie gekozen, ondanks we geen fan zijn van grensovergangen middenin de nacht. Het is nog lastig om te vinden waar de bus precies vertrekt, aangezien er dus geen bushalte is en de bus ergens random stopt aan de kant van de hoofdweg in Máncora, vraag dit van te voren goed na en zorg dat je ruimschoots op tijd bent. De bus rijdt vanuit Máncora rechtstreeks in twee uur tijd naar de grensovergang. De grensovergang stelde verbazingwekkend weinig voor. Er zijn twee hokjes in dezelfde ruimte, één om je stempel te halen dat je Peru uit gaat en één om je stempel te halen om Ecuador binnen te komen. Makkelijker kan haast niet. De bus wacht netjes buiten en rijdt weer door zodra iedereen zijn stempels heeft verzameld. Dit is allemaal goed geregeld en duurt ongeveer een uur door de lange wachtrijen. Na de grensovergang reed de bus in zo’n vijf uur door naar Cuenca. Onderweg werden er wel veel stops gemaakt in kleine dorpjes, alsnog geen rechtstreekse busreis dus. Maar je hoeft in ieder geval zelf niet over te stappen.

  Berovingen

  Doordat er veel gewaarschuwd wordt voor berovingen, adviseren we natuurlijk wel om zelf goed op je spullen te letten. Vooral doordat er zo vaak mensen in en uit stappen en het donker is, hebben wij geen oog dicht gedaan en onze tassen goed op onze schoot geklemd. Leg niets onder je stoel of boven je, ook al wordt dit door het personeel wel aan je gevraagd! Omdat de bus in het donker rijdt, moet je toch wat meer op je hoede zijn. Er gaan veel verhalen rond over de mensen die onderweg in en uit stappen. Ze gaan vaak naast of achter een toerist zitten, om zo bij hun tassen te kunnen. Gelukkig is er tijdens onze busreis niemand lastiggevallen.


 • Let extra goed op je spullen


  Doordat er veel gewaarschuwd wordt voor berovingen, adviseren we natuurlijk wel om zelf goed op je spullen te letten. Vooral doordat er zo vaak mensen in en uit stappen en het donker is, hebben wij geen oog dicht gedaan en onze tassen goed op onze schoot geklemd. Leg niets onder je stoel of boven je, ook al wordt dit door het personeel wel aan je gevraagd! Omdat de bus in het donker rijdt, moet je toch wat meer op je hoede zijn. Er gaan veel verhalen rond over de mensen die onderweg in en uit stappen. Ze gaan vaak naast of achter een toerist zitten, om zo bij hun tassen te kunnen. Gelukkig is er tijdens onze busreis niemand lastiggevallen. Ben je op zoek naar meer tips om je veilig door Zuid-Amerika te bewegen? Lees nu onze Zuid-Amerika veiligheidstips en zorg dat jou niets overkomt op reis.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • Onze ervaring is positief


  Uiteindelijk viel deze ‘gevaarlijke’ grensovergang ons dus mee. Misschien ook wel doordat we ons mentaal op het ergste hadden voorbereid. Natuurlijk kunnen we niet garanderen dat dit bij iedereen zo goed zal gaan, maar het hoeft dus ook niet zo verschrikkelijk te zijn als wat je ergens leest of hoort. Een vervelende busreis kan natuurlijk overal gebeuren en kan allerlei verschillende redenen hebben. Zowel wij zelf, als onze backpacks en gestempelde paspoorten hebben de andere kant van de grens moeiteloos gehaald. Het zijn vooral de duistere verhalen die we van te voren lazen, die de reis voor ons wat onaangenamer en minder vertrouwd hebben gemaakt. Wij hebben het ervaren als een prima georganiseerde reis, behulpzame mensen en een soepele grensovergang zonder veel gedoe en zijn goed van het ene geweldige land naar het ander gekomen. Geniet ervan en zie het als een nieuwe ervaring, maar blijf wel altijd alert!


 • Goede grensovergang pagina? Deel via de social buttons (rechts)!