•  

  Wat is een eticket?

   


 • Wat is een eticket? | Je gaat backpacken in Zuid-Amerika en bent je aan het voorbereiden en komt de term "eticket" tegen. Die term ken je nog niet... De term vliegticket ken je natuurlijk wel, maar een eticket nog niet. Om alle twijfels bij je weg te nemen leggen wij je graag de inns en outs uit van een eticket die je van de organisatie of airline ontvangt waarbij je het vliegticket geboekt hebt die je naar Zuid-Amerika moet gaan brengen. Lees op deze pagina meer info over o.a. de betekenis, de voordelen en meer nuttige info over het eticket. Lees het allemaal goed door, voor de beste voorbereiding op jouw backpack avontuur door het mooiste continent van de wereld.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • Een eticket is eigenlijk niets meer of minder dan een elektronisch (e) alternatief voor het papieren vliegticket (ticket), met het grote voordeel dat je een eticket niet kunt verliezen of kunt vergeten (zolang je maar je smartphone bij je hebt). Als je met een eticket reist hoef je geen papieren ticket op zak te hebben en die hoef je dus ook niet uit te printen of toe laten toesturen (zoals dat vroeger vaak ging). Als passagier heb je exact dezelfde rechten en plichten met een eticket als met een papieren vliegticket. Het grote verschil is dat een eticket niet langer wordt uitgeprint, maar is opgeslagen in de database van de airline waarmee je vliegt en is gekoppeld aan jouw gegevens die je tijdens het boeken van een vliegticket invoert. Bijna alle luchtvaartmaatschappijen geven tegenwoordig etickets af. Je ontvangt van de site waar je het ticket hebt geboekt een email met je eticket. Mocht je deze na betaling van je ticket (na 24 uur) nog niet hebben ontvangen, dan raden wij je aan om eerst je spambox in je mailbox te checken (daar kunnen ze nog wel eens in terecht komen) en anders snel contact op te nemen met de partij waar je het vliegticket geboekt hebt. Dit elektronische document is namelijk noodzakelijk voor het inchecken op de luchthaven op de dag dat je vlucht vertrekt.


 • Inchecken met een eticket


  In plaats van een papieren ticket ontvang je dus van de partij waar je het ticket geboekt hebt een eticket bevestiging per mail. Op dit eticket staan de gegevens die nodig zijn om in te checken op de "oude" manier (op de luchthaven) of op de "nieuwe" manier (door online in te checken) via bijvoorbeeld de website van de airline waar je mee gaat vliegen. Bij veel airlines is het mogelijk om vanaf 24 uur voordat je vlucht vertrekt online in te checken (en soms is dit zelfs verplicht). Gebruik voor het online inchecken de gegevens die op het eticket staan. In sommige gevallen (als je bijvoorbeeld enkel handbagage hebt en geen ruimbagage) dan hoef je niet meer in een rij te gaan staan bij een incheckbalie (zelf ben je al ingecheckt en je bagage hoef je niet in te checken, want die neem je mee als handbagage). In dit geval is je eticket ook gelijk je boardingpass.

  Ruimbagage en boardingpass

  Als backpacker die naar Zuid-Amerika reist heb je meestal wel ruimbagage bij je, die je op de luchthaven moet inchecken. Bij het inchecken van je ruimbagage aan de incheckbalie op de luchthaven laat je dan ook je eticket bevestiging zien (uitgeprint of op je smartphone) en je geldige paspoort. De boardingpass (instapkaart) welke je toegang geeft tot je vlucht wordt dan verstrekt op vertoon van je paspoort en eticket bevestiging.

 • Eticket tip: Wij raden je echter wel aan om voor de zekerheid altijd een papieren uitgeprinte kopie van je eticket bevestiging mee te nemen tijdens het backpacken. Als een immigratieambtenaar om je retourticket vraagt, moet je de eticket bevestiging kunnen laten zien. Of als je pech hebt en je verliest je smartphone (of hij wordt gestolen) dan heb je altijd nog een papieren versie op zak.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • Voordelen van een eticket


  Er zijn een aantal voordelen van het hebben van een eticket t.o.v. de oude vliegtickets zoals ze door een airline of reisbureau afgegeven werden. Sommige reizigers (vaak de wat oudere doelgroep) zijn nog sceptisch over het gebruik van een eticket op hun smartphone (als ze die al hebben) en verkiezen nog altijd de uitgeprinte versie boven de elektronische versie. Dat is voor iedereen anders en hun goed recht om dat te doen. De meeste backpackers die naar Zuid-Amerika gaan vallen niet in die doelgroep en voor hun is één ding is zeker, er zitten veel voordelen aan het gebruik van een eticket. Hier volgen de drie belangrijkste voordelen.

 • 1. Snel


  Direct na het boeken van je vliegticket, krijg je het eticket dat je naar Zuid-Amerika, of naar een andere bestemming gaat brengen al toegestuurd van de partij waar je een boeking hebt gemaakt. Vaak heb je hem binnen 10 minuten al in je mailbox. Vroeger moest je er soms dagen of weken op wachten en moest je de tickets óf zelf ophalen bij het reisbureau, óf ze werden per post opgestuurd. Tegenwoordig gaat het allemaal veel sneller per mail direct nadat je de betaling hebt gedaan en de boeking is afgerond of wordt het eticket klaar gezet in de app (mits de partij waarbij je het vliegticket boekt beschikt over een app).

 • 2. Veilig


  Veiligheid boven alles natuurlijk. En zo lang je geen pech hebt en je niet je smartphone kwijt raakt, is een eticket zeker veilig te noemen. Je kunt hem niet kwijtraken en hij zit veilig achter een persoonlijke login van je mail of app. Zo komt je eticket dus niet snel in verkeerde handen en heb je hem altijd bij de hand.

 • 3. Makkelijk


  Vaak is bij het inchecken alleen het tonen van je paspoort al genoeg om het eticket om te zetten in een boardingpass die je toegang geeft tot je vlucht. Soms kan er nog wel eens bij het inchecken gevraagd worden om een eticketbevestiging, maar die heb je gelukkig altijd bij de hand in je mail of app van de partij waar het vliegticket gekocht is, wel zo makkelijk.

 • 4. Geen incheckbalie rij


  Als je enkel handbagage hebt en geen ruimbagage, dan hoef je bij sommige airlines dus niet meer in de rij te gaan staan om in te checken. Je kunt jezelf met je eticket online al inchecken op de site van de airline waar je mee gaat vliegen. Stel je vliegt met KLM naar Zuid-Amerika, dan kun je om de online inchecken pagina van KLM jezelf inchecken. Heb je geen ruimbagage, dan hoef je niet meer in te checken op de luchthaven, want dat heb je thuis al gedaan. Heerlijk, toch?


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • Goede eticket pagina? Deel via de social buttons (rechts)!