•  

  Nachtbussen tips en tricks

    • Nachtbussen Zuid-Amerika | Zuid-Amerika is groot. Heel groot. Tijdens het backpacken door dit bijzondere continent is het dan ook bijna onvermijdelijk om van A naar B te komen zonder met nachtbussen te reizen. Het is een efficiënte manier van het bereizen van lange afstanden zonder hier veel tijd aan te verliezen. Bovendien bespaar je zo geld op overnachting en vluchten. Deze busreizen kunnen echter nog wel eens een uitdaging zijn. Wij hebben de volgende tips voor je samengesteld om een nachtbus in Zuid-Amerika zo makkelijk en veilig mogelijk te beleven.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • 1. Niet het goedkoopste ticket


  Als budgetreiziger ben je al snel geneigd om rond te vragen naar prijzen voor de route die je wilt afleggen om vervolgens te kiezen voor de goedkoopste optie. Bedenk goed voor jezelf of dit de veiligheidsrisico’s en het grote gebrek aan comfort tijdens een urenlange reis waard is. Waar jij geld bespaart op je busticket, bespaart de busmaatschappij geld op het onderhoud van het voertuig en de aanwezigheid van een tweede buschauffeur die diensten afwisselt tijdens een 12-16 urige busrit. Bovendien is het zitten op een krakkemikkig stoeltje te doen voor korte afstanden maar een volledige nacht hierop doorbrengen zal je lichaam doen smeken om een andere buskeuze voor de volgende reis. Wees ook zorgvuldig met het kiezen van je zitplek en geef je voorkeur aan tijdens het boeken. Zit je liever aan het voetpad of aan het raam? Houd er rekening mee dat het gebrek aan goede vering vaak zorgt voor een hobbelige rit als je een zitplaats achter in de bus hebt.


 • 2. Voldoende snacks en drinken


  Je kan er niet altijd vanuit gaan dat de bus bij eetgelegenheden stopt in de nacht. Overigens komt het nog wel eens voor dat de bussen het begeven in het Andesgebergte of er een ongeluk op de weg plaatsvindt. Maak je dan klaar voor een urenlange wacht in de bus tot hulp is gearriveerd en de weg weer is geopend. Neem dus voldoende snacks en water mee. Een extra tip; om gehydrateerd te blijven tijdens de busreis zonder continu naar de wc te hoeven raden wij aan O.R.S. houdende drankjes te drinken. Denk aan sportdrankjes zoals Aquarius of maak je eigen sportdrank met O.R.S. tabletten of poederzakjes. Dit beperkt de dorst, zorg dat je gehydrateerd blijft en houd je blaas enigszins leeg.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • 3. Zorg voor vermaak


  Je kan nog wel eens verveeld raken tijdens een lange busreis. Of de reis nu langer duurt dan gepland of je simpelweg niet kan slapen, goed vermaak is nooit mis. Nu zullen wij je niet gauw aanraden om met een flitse iPad in de bus te zitten maar met een goed boek, reisgids, tijdschrift of een notitieboekje en pen voor je reisverhalen kom je al een heel eind. Vergeet je leeslampje of zaklamp niet!


 • 4. Oordopjes en slaapmasker


  Je kan makkelijk voorkomen dat de ochtendzon je in de vroege ochtend verblindend wekt, door een slaapmasker bij je te dragen. Ook in de nacht willen medereizigers nog wel eens, rommelend in tassen of lezend in boeken, met zaklampen schijnen. Zorg verder voor goede oordopjes of zelfs een geluidsdichte koptelefoon om het gehuil van een kind, een medereiziger’s muziek of het geluid van een eventueel draaiende film niet te horen in de nacht.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • 5. Laat je informeren over de route


  Vraag om de route die de bus aflegt om van vertrekpunt tot bestemming te komen. Vraag vervolgens bij informatiepunten of in het hostel om informatie over de veiligheid van deze routes. Is het een route waar vaker overvallen of ongelukken voorkomen? Kies er dan voor deze route overdag af te leggen en de nachtbus te laten voor wat het is. Voorkomen is beter dan genezen en veiligheid boven alles.


 • 6. Pak verstandig in


  Je reist hoogstwaarschijnlijk met een grotere backpack die in het ruim van de bus verdwijnt en een kleinere rugzak die je als handbagage bij je draagt. Laat geen enkel waardevol item in je grote tas. Neem het allemaal met je mee de bus in. Let wel op, zorg ervoor dat je je waardevolle items verspreid. Verstop wat geld in een binnenvak van een tas, in je schoen, in een geldriem en in een binnenzak. Verspreid ook je pinpassen en creditcard en elektronica items. Mocht je tas zo opengesneden worden of mocht je bestolen worden, dan ben je niet alles in een klap kwijt. Volg deze tips om veilig en uitgerust op je bestemming aan te komen. De juiste voorbereiding voor een rit met een nachtbus maakt een wereld van verschil tussen een vervelende, risicovolle lange nacht en een comfortabele en praktische rit.


 • Goede nachtbussen Zuid-Amerika pagina? Deel via de social buttons (rechts)!