•  

  Bezoek de evenaar in Ecuador

    • Evenaar Ecuador | Ga je backpacken in Ecuador, probeer dan zeker een bezoek te brengen aan de evenaar. Op ongeveer 15 kilometer ten noorden van Quito vind je het Mitad del Mundo, oftewel het midden van de wereld. Deze denkbeeldige lijn (de evenaar) doorkruist Ecuador. Deze lijn is in 1736 bepaald door een Franse ontdekkingsreiziger en op deze plek is een groot monument gebouwd. De evenaar loopt maar liefst door 13 landen in de wereld, terwijl de Ecuadorianen claimden dat zij de enige waren. Vandaar dan ook de naam Ecuador, afgeleid van equator.

  Mitad del Mundo

  Bovendien is Ecuador het hoogste punt van de evenaar, op maar liefst 2800 meter boven zeeniveau. Quito is dan misschien niet uniek met zijn positie op de evenaar, maar het Mitad del Mundo-monument maakt het wel het meest beroemde voorbeeld van een stad die op twee halfronden ligt. Het monument is 30 meter hoog en ziet er indrukwekkend uit. Voor de liefhebber is het ook mogelijk om – tegen een meerprijs – bovenop het monument te staan. Loop over de lijn naast het monument en laat je fotograferen terwijl je op het midden van de wereld staat! Of toch niet helemaal…?


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • Evenaar lag eigenlijk 240 meter verderop

   

  Toen uiteindelijk GPS werd uitgevonden, bleek namelijk dat de evenaar eigenlijk 240 meter verderop ligt. De échte evenaar vind je bij een museum wat rondom het monument is gebouwd: Museo de Sitio Inañan. Hier kun je wél echt met beide voeten elk op een andere helft van de wereld staan! In het museum is tevens veel informatie te vinden over de verschillende bevolkingsgroepen die Ecuador rijk is en de geschiedenis van Ecuador. Je kunt er originele oude huizen van de lokale bevolking bezoeken. Ook kun je hier allerlei zwaartekracht-experimenten doen op de lijn van de evenaar, zoals het laten balanceren van een ei op een spijker. Dit museum vind je door bij het monument linksaf te slaan en daarna nogmaals linksaf te slaan. Let er wel op dat je voor dit museum nog een apart ticket moet kopen. Er zijn ook bars en restaurants aanwezig waar je kunt genieten van een lokaal drankje en hapje. In de souvenirwinkeltjes kun je terecht voor een leuk aandenken en op het plein worden vaak Ecuadoraanse dansshows gegeven.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • Hoe kom je bij de evenaar in Ecuador?

   

  Het is natuurlijk mogelijk om een tour te boeken naar de evenaar, maar je kunt er ook zelfstandig heen gaan. Bovendien is deze laatste optie veel goedkoper! Je kunt vanuit Quito een MetroBus North nemen naar Ophelia. Stap uit bij Ophelia en pak hier een bus met de gele Mitad Del Mundo sticker. Vervolgens volg je de menigte met toeristen en stap je uit wanneer iedereen dit doet – na zo’n 60 minuten.


 • Video en kaart Mitad del Mundo

   


 • Goede evenaar in Ecuador pagina? Deel via de social buttons (rechts)!