•  

    Oplichting Zuid-Amerika

     



  • Oplichting Zuid-Amerika | Hoe vervelend het ook klinkt: opgelicht worden gaat vrijwel hand in hand met reizen. Of het nu gaat om een taxi die een blokje omrijdt of om het scoren van een koopje dat achteraf toch niet zo goedkoop blijkt te zijn. We komen er vroeg of laat mee in aanraking tijdens het backpacken in Zuid-Amerika. Niet alleen in Brazilië of Colombia, maar in ieder land Toch kan je dit enigszins voorkomen. Maak kennis met de meest voorkomende oplichters van Zuid-Amerika, leer ze te ontwijken en begin bewuster aan jouw backpack avontuur.

  • 1. De politieagent


    Dit is de meest voorkomende oplichtingspraktijk in heel Zuid-Amerika. Officieel ogende politieagenten (inclusief uniform en badge) benaderen je met het verhaal dat er vals geld circuleert en dat zij je portemonnee moeten zien waarna je het een stuk leger terugkrijgt. Vaak eisen ze je paspoort of visum te zien en verzinnen ze een probleem waarvoor je een flink bedrag moet betalen om je documenten terug te krijgen. Let op, het komt ook vaak voor dat reizigers worden benaderd door een Zuid-Amerikaanse Engelssprekende ‘medereiziger’ waarna de politie ‘opeens’ opduikt en je vraagt in de auto te stappen om naar het politiebureau te gaan. Je mede toerist stapt in en dringt aan dat jij dit ook moet doen waarna je wordt meegenomen en zonder spullen weer mag uitstappen. Advies: vraag altijd om identificatie als een ‘politieagent’ je benadert. Weiger ten alle tijde om in een auto te stappen of je portemonnee en paspoort te overhandigen . Doe simpelweg alsof je niets begrijpt (antwoord desnoods in het Nederlands!) en loop weg.

  • 2. De taxichauffeur


    Sommige taxichauffeurs maken misbruik van je gebrek aan kennis over het gebied en rijden opzettelijk rondjes terwijl de meter draait. In sommige gevallen (vooral in de avonduren) wordt je zelfs meegenomen naar een steegje om vervolgens zonder je spullen te mogen uitstappen. Het kan ook voorkomen dat de chauffeur stopt om iemand anders mee te nemen zodat jij de kosten van je rit kan delen. Voor je het weet wordt je aangehouden door ‘de politie’ waarna blijkt dat je medepassagier drugs bij zich draagt en jij met een flinke boete wordt opgezadeld, of zelfs wordt meegenomen om je bankrekening te legen. Advies: drink met mate om te voorkomen dat je een makkelijk doelwit wordt. Spreek van tevoren een prijs af. Maak gebruik van apps die de rit registreren (bv. EasyTaxi of Uber) of vraag je hostel of restaurant om een taxi voor je te bestellen vanuit de taxicentrale. Neem nooit een taxi die jou benadert. Sta nooit toe dat iemand bij je in de taxi stapt en stap zelf desnoods uit als dit gebeurt.

  • 3. De mosterdman


    Een veel voorkomende oplichtingstruc die door heel Zuid Amerika voorkomt is "de mosterdman". Een vreemde knoeit ‘per ongeluk’ een goede vlek mosterd op je tas of jas en voor je het weet rent een voorbijganger je tegemoet om je te helpen. Terwijl ze je helpen met het schoonmaken legen ze je zakken of wachten ze tot jij je rugtas afdoet en rennen ze ermee weg. Advies: blijf vooral doorlopen tot je ergens veilig binnen bent en zelf je tas of jas schoon kan maken.

  • 4. De dame van vervelende zeden


    Je komt aan in een nieuw land en ontdekt dat de prachtige dames hier jou veel meer aandacht schenken dan de dames in Nederland. Voor je het weet wordt je uitgenodigd voor een avondje in een nachtclub, bar of zelfs een hotel. Na een leuk gesprek (of meer) is de dame spoorloos en krijg je een hoge rekening voorgeschoteld van de bediening. Advies: wees op je hoede met zeer aantrekkelijke lokale dames die je benaderen en als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo.

  • 5. De gelukkige vinder


    Deze truc gaat zo snel dat je erin betrokken raakt voordat je het weet. Een voorbijganger benadert je met het verhaal dat hij zojuist een pak geld of een portemonnee op straat heeft gevonden en duwt gauw de helft van het geld in je hand. Voor je er erg in hebt staat zijn metgezel voor je neus, eisend dat het zijn portemonnee is en je het geld terug moet geven. Na een vluchtige berekening wordt je verteld dat het niet het volledige bedrag is en je de niet bestaande rest moet teruggeven. De vinder betaalt gauw een extra som geld en dringt angstig aan dat jij dat ook moet doen om problemen te voorkomen. Advies: maken dat je wegkomt zodra dit gebeurt. Desnoods het geld direct laten vallen (als het al in je handen is gedouwd) en gauw doorlopen.

  • 6. De antiekverkoper


    Tijdens het backpacken in Zuid-Amerika zal je op veel antiekverkopers stuiten in overdekte markten of buiten op straat. De verkoper zal je ervan overtuigen dat je een origineel pre-Colombiaans of koloniaals stuk cultuurgoed koopt voor een zeer voordelige prijs. Hier geldt simpelweg: klinkt het te goed om waar te zijn? Dan is dat het waarschijnlijk ook. Bovendien is zowel het exporteren van cultuurgoederen uit de Zuid-Amerikaanse landen, als het importeren van deze cultuurgoederen naar Nederland verboden door beide overheden. Advies: niet kopen. Tenzij je zeker weet het een ‘neppe’ souvenir is en je hier dus ook een passende prijs voor betaalt. Bepaal wat je maximaal wilt betalen voordat je begint met onderhandelen over een prijs.

  • 7. De geldwisselaar


    Of je nu iets van een marktkraam koopt of een taxichauffeur betaalt. Het komt vaak voor dat de oplichter het briefje dat je overhandigt gauw wisselt met een minderwaardig biljet en je ervan overtuigt dat je te weinig hebt betaalt of geen recht hebt op wisselgeld. Advies: probeer zoveel mogelijk contant te betalen en let goed op het briefgeld dat je overhandigt. Tel eventueel hardop. Wek de indruk dat je de biljetten kent en weet hoeveel je geeft.

  • Volg de tips en beperk de risico's


    Word je ondanks je voorbereiding en voorzorg opgelicht? Laat dit de pret niet bederven en zie het als een geleerde les of een extra avontuurtje tijdens je reis. Onthoud altijd de vuistregel: als iets te goed klinkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo.


  • Zij helpen je op én onderweg!

     


  • Nuttige oplichting Zuid-Amerika info? Deel deze pagina!