•  

  Wat is een open jaw ticket?

   


 • Wat is een open jaw ticket? | Als backpackers zoeken we vaak online naar vliegtickets en wij stuiten dan geregeld op de term "open jaw ticket". Wij vroegen ons af wat dat nou precies inhield en gingen online op onderzoek uit. Op diverse blogs, forums en reiswebsites kwamen we er al snel achter dat open jaw tickets steeds populairder lijken te worden, hoogste tijd om eens wat meer duidelijkheid te scheppen over deze ietwat mysterieuze term. Wat moet je weten over een open jaw ticket? En wat is het precies en misschien nog wel belangrijker, is het voor ons backpackers ook interessant om te gebruiken? • Open jaw ticket, de luchthaven verandert

   

  De term "open jaw ticket" klinkt ingewikkelder dan het is. Het is niets meer of minder dan een vliegticket naar een bestemming dat je aanschaft, het enige verschil met een normaal retour vliegticket is dat je bij een open jaw vanaf een andere luchthaven dan waar je op geland bent weer terug vliegt naar de luchthaven waar je heenvlucht vertrok. We gaan ervan uit dat deze beschrijving duidelijk genoeg was, maar geven je graag nog even een voorbeeld. Stel je gaat backpacken in Zuid-Amerika en vliegt van Amsterdam Schiphol naar Bogota (Colombia), je gaat daar lekker rondreizen en met je backpack op je rug ontdek je zowel Colombia als een deel van Ecuador. Het zou vervelend zijn om dan weer van Ecuador terug te moeten reizen naar Bogota om vanuit daar weer terug te vliegen naar Amsterdam, toch? Daar komt het "open jaw ticket" om de hoek kijken. Dat ticket zorgt er namelijk voor dat je gewoon vanuit Ecuador weer terug kan vliegen naar Nederland. Je vliegt een aantal weken of maanden nadat je geland bent op Bogota vanaf Quito in Ecuador weer terug naar Schiphol in Amsterdam.

  Voor ons backpackers dus mega interessant, want vaak wil je 2 of meerdere landen combineren en met een open jaw ben je dus niet genoodzaakt om altijd weer terug te vliegen vanaf de bestemming waar je op geland bent. Het geeft je veel meer vrijheid en ruimte om een backpackroute uit te stippelen waarbij je meerdere landen aandoet in één reis. Bepaal je reisroute en kijk wat de meest voordelige combinatie is en boek een open jaw ticket in plaats van een standaard retour vliegticket.


 • Zij helpen je op én onderweg!

   

 • File not found.

 • Meerdere open jaw ticket varianten


  Naast de "bestemming open jaw" zoals hierboven beschreven in het voorbeeld, zijn er nog meer soorten open jaw constructies mogelijk. Een andere (onder backpackers) veel gebruikte open jaw is het ticket waarbij je eerst naar een bestemming vliegt, om vervolgens vanaf die bestemming weer door te vliegen naar een andere bestemming. Ook nu geven we voor de duidelijkheid even een voorbeeld. Stel je vliegt van Amsterdam Schiphol naar Bogota en van Bogota vlieg je enkele weken later weer door naar Quito. Dit is perfect voor backpackers die een wereldreis willen gaan maken of voor backpackers die een paar maanden weg gaan en verschillende bestemmingen/continenten willen gaan bezoeken. Ook erg handig dus.


 • Wat is een dubbele open jaw ticket?


  En last but not least is er nog de "dubbele open jaw" variant. Dit is de meest complexe variant, want bij een "dubbele open jaw" vlieg je nooit "vanaf" of "naar" dezelfde bestemmingen. In het volgende voorbeeld wordt dit duidelijker. Je vliegt bijvoorbeeld weer van Schiphol in Amsterdam naar Bogote en van Quito naar Buenos Aires. De afstanden tussen de verschillende luchthavens leg je af door backpackend door de landen te trekken te voet, fiets of auto of met de boot, trein of (nacht)bus bijvoorbeeld. Een "dubbele open jaw" is dus echt wat voor de backpackers die een langere periode gaan backpacken in Zuid-Amerika. denk aan 3 maanden of langer. Een nadeel vinden wij de datum die al vast staat om te vliegen. Dat kan je soms wat stress bezorgen als je er te lang over doet om de over het algemeen grote afstanden af te leggen. Probeer hier ruim de tijd voor te nemen, want stress op reis, daar wordt niemand beter van. • Hoe boek ik een "open Jaw ticket" naar Zuid-Amerika?


  Het boeken van een "open Jaw ticket" is simpeler dan het klinkt. Bij de meeste vliegticket websites kun je een boeking met "meerdere bestemmingen" of met een "andere terugvlucht". Het boeken ervan wijst zich vanzelf en zorgt ervoor dat jij een flexibel vliegticket kunt boeken naar meerdere bestemmingen of met een andere terugvlucht dan waar je tijdens je heenvlucht op geland bent. Wel zo handig voor ons als backpackers.


 • Duidelijke open jaw ticket uitleg? Deel deze pagina!