•  

  Wat is een error fare?

   


 • Wat is een error fare? | Op reis om te gaan backpacken en zo goedkoop mogelijk vliegen. Daar is het ons allemaal om te doen en het liefst met ook nog een goede service voor, tijdens en na vertrek. De airline moet het liefst goed staan aangeschreven, goedkoop zijn en een goede service bieden. Bijna onmogelijk om bij zo'n airline een goedkoop vliegticket naar een land in Zuid-Amerika te scoren. Maar bijna onmogelijk is dus niet onmogelijk. Dat klopt inderdaad, want er is een manier om dit alles voor elkaar te krijgen. En die manier het de zogenaamde "error fare". Er zijn veel blogs, forums en dealsites die zich massaal storten op een error fare als die zich voordoet, maar wat is een error fare nou eigenlijk? En waarom is een tarief die zo fout klinkt, zo populair om massaal te boeken? Wij gingen op onderzoek uit en kwamen tot de volgende bevindingen.

  Een fout in de tarieven


  Eigenlijk zegt het woord "error fare" al genoeg als je het vertaald naar het Nederlands. Het is een fout in de tarieven. Het gaat dan om tarieven van vluchten die tegen slechts een klein deel van de originele prijs gekocht kunnen worden. Het boeken van vliegtickets tegen error fare tarieven is vaak maar heel even mogelijk en je moet er dus snel bij zijn. Als je te lang wacht, dan is het niet meer mogelijk om te profiteren van zo'n buitenkansje. In dit artikel zullen wij je precies uitleggen wat een error fare is en wat je het best kunt doen als je een error fare vindt en wat je rechten zijn in het geval dat de boeking geannuleerd wordt door de airline. Lees hieronder meer informatie over een error fare. Heb je geen geduld om te zoeken naar een error fare, dan kun je hieronder gelijk de meest gerenommeerde vliegticket partijen in Nederland checken om gelijk je ticket naar Zuid-Amerika te boeken.


 • Hoe komt een error fare tot stand?


  Airlines bevestigen de tarieven waartegen vliegtickets verkocht kunnen worden bij reisbureaus, online vliegticket aanbieders of andere reisorganisaties. Als de airline een prijs van een ticket bevestigd, kan het soms voorkomen dat er een fout gemaakt wordt door de airline. Dit kan door een menselijke fout gebeuren, maar ook door een technisch mankement of storing in de pricing software. Even ter verduidelijking een voorbeeld. Stel je wilt gaan backpacken in Zuid-Amerika en je wilt naar Bolivia en Peru. Je gaat zoeken naar de goedkoopste tickets van Amsterdam naar Lima, want je wilt je backpack reisroute beginnen in Peru. De kosten voor dit vliegticket liggen normaal boven de €500 per persoon. Echter zie je hem ineens voor €50 staan. Je gelooft je ogen niet en gaat proberen om dit vliegticket te boeken en het lukt nog ook! Fantastisch toch? Of niet? Daar komen we zo even op terug. Maar dit voorbeeld is dus duidelijk een error fare geweest.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • Hoe vind ik een error fare?


  Wil je de kans vergroten om een error fare te vinden, dan raden we je aan om op zogenaamde "open jaw" vliegtickets te gaan zoeken. Weet je niet wat een open jaw vliegticket is? Neem dan eerst even onze open jaw pagina door. Zoek in dit geval bijvoorbeeld op de route van Amsterdam naar Lima en terug van Lima naar Dusseldorf of van Lima naar Brussel. De kans dat je er een vindt is heel klein, maar zo vergroot je wel je kans, omdat op dit soort (niet standaard routes) eerder fouten in de pricing worden gemaakt dan op de standaard retour routes van Amsterdam naar Lima en van Lima weer terug naar Amsterdam.


 • Wat moet ik doen als ik een error fare vind?


  Stel je ziet een error fare, gefeliciteerd! Je maakt kans om heel goedkoop te gaan vliegen. Wat moet je nu doen, nu je er een gevonden hebt? Wij geven je een paar tips. Wat je in ieder geval niet moet doen, is een melding maken van de error fare bij een reisorganisatie (bureau of airline). Als je dit doet, dan zal de error fare snel gecorrigeerd worden en niet meer te boeken zijn. De fare is namelijk een fout die door een airline gemaakt is tijdens de invoer van de tarieven (gebeurt automatisch of handmatig). Zodra er contact wordt opgenomen met een reisorganisatie om te checken of de prijs wel klopt, dan gaan alle alarmballen rinkelen en zal de error fare verdwijnen en het juste tarief weer geladen worden.


 • Wat zijn mijn rechten als ik een error fare heb geboekt?


  Het boeken van een error fare geeft je nog niet de garantie dat je ook daadwerkelijk voor dit lage tarief kunt gaan vliegen. De kans is namelijk groot dat je boeking wordt geannuleerd door de airline. Gebeurt dat niet, dan heb je mazzel en bespaar je een groot deel van je budget door deze goedkope vliegtickets die je geboekt hebt. Daar kun je toch weer veel andere leuke dingen van gaan doen tijdens je backpack avontuur in Zuid-Amerika. Er zijn veel situaties geweest in het verleden waarbij goedkope vliegtickets waren te boeken naar landen in Zuid-Amerika. Veel geboekte tickets werden later (toen de airline achter de fout kwam) geannuleerd en de betalingen werden niet geaccepteerd. De airline staat helaas in zijn recht om dit te doen. Het is dus de keus van de airline om te bepalen of ze annuleringen doorvoeren of juist niet en hun verlies pakken en het zo laten. Vaak heeft het te maken met hoe laag de tickets geprijsd waren tijdens de error fare. Als het echt 60% minder was dan de reguliere prijs, dan is een annulering waarschijnlijker, dan als dit 30 tot 40% of minder was. De regels rondom error fares zijn best wazig en verschillen ook vaak nog per land.

  Maak screenshots


  Wat we je wel aanraden is om altijd screenshots te maken van de site waar je het tarief in beeld ziet en ook van de betaling ervan. Bewaar ook alle contact bewijzen tussen jou en de reisorganisatie (mail, app, sms contact, etc). Lees ook nog eens goed de annuleringsvoorwaarden door. Als je denkt dat je echt in je recht staat en het financieel zo interessant is, bespreek de situatie dan eens met een advocaat om te zien wat je kans is om te winnen als je de annulering aan gaat vechten.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren.


 • Wat doe ik met mijn transfer, hotel en autohuur?


  Daar kunnen we heel kort over zijn. Wacht met het boeken van één of meerdere overnachtingen in een hotel, hostel of andere accommodatie, of het boeken van een huurauto of een transfer van de luchthaven naar je eerste bestemming. Pas als je een definitieve bevestiging hebt gekregen van de airline, dat de tickets die je geboekt hebt ook echt geldig zijn, dan kun je de rest gaan boeken. Anders zit je straks met een hotel, transfer of huurauto, terwijl je nog geen eens een vliegticket hebt.


 • Goede error fare pagina? Deel via de social buttons (rechts)!