Boca Juniors River Plate | Dit is misschien wel de grootste wedstrijd op clubteams niveau in alle competities wereldwijd. Deze derby van Buenos Aires wordt ook wel de "Superclásico" genoemd. Als je gaat backpacken in Zuid-Amerika is het sowieso een aanrader om je te verdiepen in het voetbal in Zuid-Amerika. Dit wordt zo intens en vol passie beleefd, daar moet je eens bij zijn geweest. En als je echt mazzel hebt en je bent in Argentinië, dan kan er een mogelijkheid zijn om de wereldberoemde Superclásico wedstrijd te bezoeken in Buenos Aires. Het ligt er dan natuurlijk aan in welke periode je er bent en op welke datum deze absolute kraker van een derby gespeeld wordt. Maar naast de datums van je verblijf en de speeldatum van de superclásico zijn er nog een aantal andere dingen die je moet weten voordat je beslist om naar deze spectaculaire pot voetbal te gaan. Wij sommen er hieronder een paar voor je op.
Wist je deze 15 weetjes al over de Superclásico / Boca Juniors en / of River Plate?
1. Het gekke van de Superclásico is dat de wedstrijd voor de competitie maar één keer per jaar gespeeld wordt. Of in het La Bombonera stadion van Boca Juniors, of in het Monumental stadion van River Plate.
2. Het is niet zoals in Nederland dat een kwartier voor het begin van de wedstrijd de tribunes vol lopen. Nee, in tegendeel. Uren van tevoren zit het stadion al vol met knotsgekke supporters.3. Niet enkel aan het begin van de wedstrijd wordt er gezongen door de fanatieke supporters / harde kern zoals we dat hier in Europa vaak zien. Nee hoor. Het hele stadion gaat compleet uit zijn dak gedurende de hele wedstrijd.
4. Boca is de club van het volk (de arbeiders) en River Plate is de club van de elite (de middenstand en de rijken).
5. Beide clubs werden opgericht in de plaats La Boca (een arm stadsdeel van Buenos Aires in het havengebied van de stad). Eerst River Plate in 1901 en vier jaar later volgde de oprichting van Boca Juniors in 1905. Echter verhuisde River Plate 24 jaar na de oprichting in 1925 naar het welgestelde deel van de hoofdstad (Nuñez) en Boca Juniors bleef gevestigd in de arbeiderswijk La Boca.
6. De haat tussen de twee clubs die vaak tot uiting komt tijdens de derby wordt vooral veroorzaakt door het klassenverschil van achterban van de clubs (de welgestelde tegen de arbeiders).
7. Het stadion van Boca Juniors heet La Bombonera wat staat voor "chocolate box" oftewel een doos bonbons. Deze bijnaam heeft het stadion gekregen door de vorm van het stadion dat iets weg heeft van een bonbons doos. Leuk detail is dat Ronald Koeman dit het gaafste stadion ter wereld noemde, toen hij zijn ogen uit keek bij een bezoek aan de Superclásico editie van 2018 in La Bombonera (0-2 verlies voor Boca).
Advertentie
8. De fanatieke aanhang van Boca Juniors heet "La Doce" oftwel "de twaalfde man".
9. Anders dan in Nederland, doen de spelers de warming up niet op het veld, maar binnenin het stadion La Bombonera. Kort voor de aftrap komen ze het veld op en kunnen ze gelijk beginnen.
10. Vanwege de veiligheid zitten er bij de Superclásico nooit uit supporters op de tribune. Dit is een wijs besluit geweest van de Argentijnse overheid, want er zijn in het verleden bij deze wedstrijd regelmatig gewonden gevallen.
11. Beide clubs hebben een bijnaam. Voor Boca Juniors is dat "Los Xeneizes" en dat staat voor een afgeleide van Italiaanse immigranten uit de stad Genua die de club in het begin van 20e eeuw oprichtte. De bijnaam van River Plate is "Los Millonares" omdat het de club van de meer welgestelde was. Tegenwoordig is dat verschil minder merkbaar dan vroeger.
12. In het stadion van River Plate (Estadio Monumental) is er plek voor 66.000 uitzinnige fans. In het stadion van Boca Juniors (La Bombonera) is er plek voor 49.000 fans. Omdat er minder aanbod is zijn kaartjes voor de Superclásico in het Boca stadion moeilijker te verkrijgen dan kaartjes voor de Superclásico in het River stadion.
13. Voor wedstrijden tussen de twee aartsrivalen wordt regelmatig uitgeweken naar stadions in andere steden of zelfs andere landen. Zo werd de tweede wedstrijd van het tweeluik (de eerste wedstrijd eindigde in 2-2) in de finale van de Copa Libertadores in 2018 zelfs in Madrid gespeeld op 9 december. Dit omdat de kans op hele, hele, hele grote ongeregeldheden in Buenos Aires te groot waren nadat de spelersbus van Boca Juniors bekogeld was door River Plate fans. De traangas - die de politie gebruikte om de razende fans weg te drijven kwam door de ingegooide ramen van de bus bij de Boca spelers, die met pijnlijke ogen en ademhalingsproblemen moesten worden afgevoerd. Twee spelers moesten zelfs voor behandeling naar het ziekenhuis.
14. Het is in de historie van het Argentijnse voetbal slechts één keer gebeurt dat de finale van de Copa Libertadores tussen deze twee aartsrivalen ging. Dat was in 2018 en zou worden beslist in een tweeluik waarbij de eerste wedstrijd op 11-11-18 in La Bombonera gespeeld werd. Deze pot eindigde in 2-2. De tweede wedstrijd werd op 9-12-18 in Madrid afgewerkt (lees punt 13 hierboven) en werd na verlenging beslist in het voordeel van River Plate (3-1 winst). Dit doet nog steeds veel pijn bij de fans van Boca Juniors.
15. River Plate speelt zijn thuiswedstrijden in het stadion "El Monumental". dit is het stadion waar het Nederlands elftal op 25 juni 1978 de WK finale speelde tegen Argentinië en helaas na verlenging ook verloor. Dit kwam o.a. door de Argentijnse spits Mario Kempes, die twee keer scoorde in de finale die pas na verlenging beslist werd en eindigde in een 3-1 overwinning voor het gastland Argentinië.
Advertentie
De grootste wedstrijd op clubniveau in competitie verband, dat is de Superclásico. De twee grootste clubs uit de hoofdstad van Argentinië (Buenos Aires) spelen minimaal één keer per jaar tegen elkaar. Er is onwijs veel vraag naar kaartjes voor deze wedstrijd en kaartjes worden enkel uitgegeven aan seizoenkaarthouders en members van Boca Juniors. Er zijn heel veel seizoenkaarthouders en ook heel veel members van deze grote club waar in het verleden grote Argentijnse sterren onder contract hebben gestaan zoals bijvoorbeeld Maradona, Riquelme, Palermo en Tevez.
Kaartjes zijn erg duur
Kaarten kun je dus enkel via members of seizoenkaarthouders krijgen. Je komt dus al snel in een wereld van woekerprijzen terecht en kaarten via reguliere verkoop zijn dus niet te krijgen. Veel backpackers vragen ons om tips en info voor het bezoeken van de Superclásico Boca Juniors River Plate, maar het is dus goed om te weten dat dit dus de "grootse derby ter wereld" is tussen twee absolute aartsrivalen en dat de sfeer vaak grimmig is ondanks het feit dat uitsupporters niet meer welkom zijn in de twee stadions waar deze wedstrijd gespeeld worden (daarover straks meer). Maar voordat je verder gaat met je onderzoek hoe deze wedstrijd te bezoeken, willen we je eerst alvast zeggen dat kaartjes erg duur zijn. Ga in ieder geval uit van een bedrag van minimaal €300 per kaartje om deze wedstrijd te bezoeken. Vaak is dit dan ook in arrangement vorm (inclusief lunch, Engels sprekende gids, transfer van accommodatie naar het stadion en soms ook een pre match experience, zoals een stadion tour). Dit soort pakketten boek je vaak bij tour organisaties.
Waaghalzen die beide shirts hebben gedragen: Het is eigenlijk een "zonde" als je als speler de overstap maakt tussen de twee clubs uit Buenos Aires. Een van de grootste namen die dit ooit deed was de Argentijnse topspits Gabriel Omar Batistuta. Hij speelde bij beide clubs één seizoen. Na zijn transfer van Newell's Old Boys ging hij naar River Plate (seizoen 1989-1990) en het seizoen daarop ging hij naar Boca Juniors (seizoen 1990-1991). De eerste speler ooit die de overstap maakte was Cataldo Spitale in het jaar 1933. Hij bewandelde de omgekeerde weg en ging van Boca Juniors naar River Plate. Later gaf hij ooit in een interview aan dat hij door Boca fans werd gezien als een verrader en de fans van River Plate vertrouwde hem niet omdat hij voor Boca Juniors had gespeeld. Andere waaghalzen naast Batistuta en Spitale die voor beide clubs uitkwamen waren o.a. de blonde Argentijnse cultheld en spits Claudio Caniggia en de Argentijnse legende Ricardo Gareca. Laatstgenoemde maakte het helemaal bond aangezien hij voor de vier grootste clubs in Argentinië speelde (Boca Juniors, River Plate, Independiente en ook nog Vélez Sársfield). Er zijn door de jaren heen zo'n 100 spelers geweest die hebben gespeeld voor de twee aartsrivalen.
De twee aartsrivalen spelen al jaren tegen elkaar en maken er een ware wedstrijd op zich van wie de meest succesvolle club van Buenos Aires is. Het gaat al jaren redelijk gelijk op. De teller staat op het moment van schrijven (september 2023) op in totaal 214 wedstrijden die er in competitieverband in de Primera División zijn gespeeld (sinds de eerste officiële wedstrijd in 1913 gespeeld werd). In totaal won Boca er 78 en River Plate 71 en werd er in 65 Superclásico's gelijk gespeeld. Ook in de Copa Libertadores (de Zuid-Amerikaanse versie van de Champions League) staat Boca Juniors iets voor. In totaal speelde ze 28 keer tegen elkaar in dit toernooi en won Boca 11 edities, River Plate won er 9 en 8 keer werd er gelijk gespeeld. En je kunt het bijna niet geloven, maar er werd in het verleden ook regelmatig "vriendschappelijk" tegen elkaar gespeeld. Ook in deze zogenaamd vriendschappelijke wedstrijden loopt Boca Juniors voor in overwinningen. In totaal werd er maar liefst 124 keer vriendschappelijk gespeeld en won Boca Juniors er 46 en River Plate 41 en werd er 37 keer gelijk gespeeld.
Grootste verlies en hoogste uitslag: Ooit verscheen op het scorebord na 90 minuten de stand 6-0. Deze bizarre uitslag werd genoteerd op 23 december 1928 toen Boca Juniors thuis won van River Plate. Met maar liefst 6-0 werd River Plate die dag opgerold in La Bombonera. Een zwarte dag voor River fans, waar ze tot op de dag van vandaag liever niet aan herinnerd willen worden. De hoogste score die ooit op het scorebord kwam te staan was 5-4 voor River Plate. Deze absolute kraker werd op 15 oktober 1972 gespeeld in het stadion van River Plate en staat nog steeds in de boeken als de meest doelpuntrijke editie van de Superclásico ooit.
Amusement Bron: The Guardian