•  

  Van Colombia naar de San Blas eilanden in Panama

    • Aan alles komt helaas een eind

   

  Beste iedereen | Inmiddels ben ik al meer dan een maand thuis. Terug in mijn huisje in Hoofddorp. Mijn laatste verslag dateert nog uit Mendoza in Argentinië waar ik vooral de wijngaarden heb bezocht. Helaas kreeg ik problemen met mijn Bluetooth toetsenbord. Een laptop had ik ook niet bij me, en ik kwam maar weinig computers tegen waar ik even mijn verhaal kon schrijven. Een A4 verhaal typen op een smartphone is al helemaal niet te doen. Dus het vervolg van mijn reis in een notendop: vanuit Mendoza reisde ik naar boven naar Salta. Rondom Salta deed ik wat tours, onder andere naar wijndorpje: Cafayete en Salvador de Jujuy. Prachtige adembenemende plekken. Na Argentinië reisde ik naar boven om de grens over te steken naar Bolivia. In Bolivia heb ik 3.5 week gereisd. Onder andere de zoutvlaktes van Uyuni bezocht, Potosi, Sucre, Cochabamba, La Paz en via Rurrenabaque naar de Amazone. Vanuit Bolivia reisde ik door naar Colombia waar ik in 6 weken tijd zo ongeveer het hele land heb gezien. Colombia is een land met wederom een enorme geschiedenis. Het land is heel erg getransformeerd en is steeds populairder aan het worden onder backpackers en andere reizigers. Het meeste van mijn tijd heb ik doorgebracht in Medellin en aan de Caribische kust. Vanaf Cartagena maakte ik een zeiltocht naar Panama waar ik 5 nachten op de zeilboot sliep. In Panama (benieuwd waar Panama exact ligt?) eindigde dan ook echt mijn reis. Omdat deze zeiltocht zo fantastisch was, en ook wel met recht het leukste is wat ik deze reis gedaan heb, wil ik daar graag wat over vertellen.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren. • San Blas eilanden


  Voor de Caribische kust van Panama bevinden zich een groot groep aan eilanden: San Blas eilanden, ten oosten van het Panamakanaal. Ook wel de Kuna Yala-eilanden genoemd. Deze eilanden kunnen worden bereikt per boot of per vliegtuig. Op deze eilanden vind je geen hotels of resorts. 40 van deze eilanden worden bewoond door: Kuna-indianen. Dit zijn de oorspronkelijke bewoners van Panama. De San Blas eilanden zijn prachtige eilanden. Azuurblauw water en hagelwitte stranden!

  Per zeilboot is het mogelijk om deze eilanden te bezoeken. Helaas niet goedkoop, maar wel elke cent waard! Tijdens mijn reis door Zuid-Amerika besloot ik mijn reis te eindigen middels een zeiltrip van Colombia naar Panama, en vanaf Panama terug naar Amsterdam te vliegen. De trip duurt 4,5 dag en begint vanaf Cartagena, Colombia en eindigt in de haven van Portobelo in Panama. Tijdens deze trip spendeer je 3 volle dagen op de San Blas eilanden en heb je de mogelijkheid om te zwemmen en te snorkelen. Elke dag een ander eiland. De reis van Colombia naar Panama duurt 36 uur, op vrij ruige zee. Pillen tegen zeeziekte worden daarom sterk aanbevolen. Ook is het mogelijk om de trip ‘andersom’ te doen. Vertrekkend vanaf Panama en eindigend in Colombia. De trip was voor mij een prachtige ervaring die ik als een waardige afsluiter zag van mijn reis.


 • Advertentie

 • Goede advertentie? Klikken helpt site te verbeteren. • Info als je deze reis ook wilt maken

   

  Wat zit er inbegrepen in de reis?
  Drie maaltijden per dag (uitstekende maaltijden!), onbeperkt koffie, thee en water, 5 overnachtingen op de boot (gedeelde cabine) en snorkelsets.

  Waar boek je deze trip?
  In Cartagena zit een boekingskantoor gevestigd, genaamd: Bluesailing. Dit kantoor heeft ook een website: Bluesailing.net. Zij zijn ook wel een tussenpersoon en bezitten een aantal boten. Afhankelijk van je voorkeuren en beschikbaarheid kies je zelf welke boot je wilt boeken door hen een simpel e-mailtje te sturen. Zij reageren ontzettend snel met actuele informatie.

  Quest
  Ik had de voorkeur voor een ‘rustige’ boot met een niet al te groot capaciteit aan mensen. Uiteindelijk werd mij de boot: Quest toegewezen. Een 7 meter lange zeilboot met als eigenaar een Zweedse kapitein. Deze kapitein heeft de boot zelf ontworpen en gebouwd. Om deze reden wordt er ontzettend zuinig mee omgegaan. Er kunnen maximaal 12 mensen aan boord (inclusief de kapitein en kok), wat voor mij een perfect aantal was. Uiteraard is het mogelijk zelf alcoholische en niet-alcoholische dranken en extra snacks mee aan boord te nemen. Boeken om te lezen zou ik ook aanraden, want uiteraard is er op zee en op de eilanden geen Wifi beschikbaar en verder moet je vooral genieten van de uitzichten en de gezelligheid met je mede reizigers aan boord waar je leuk mee kunt kletsen, zwemmen, snorkelen en zonnen op het dek van de Quest. Verder is het ook bijzonder om een bezoek te brengen aan de inwoners van de eilanden. Ook had de kapitein kokosnoten met rum geregeld. Een heerlijke combinatie om te drinken!

  Kosten trip
  550 USD met alles inbegrepen! Nogmaals elke cent waard! Vooral de drie maaltijden per dag zijn om te smullen! Het is een herinnering voor het leven die niet in geld is uit te drukken, net als de rest van mijn reis. Maar dit was wel heel bijzonder om een keer te doen. • Einde 6 maanden Backpacken Zuid-Amerika

   

  Dit was dan het einde van mijn reis. Een reis waar ik van heb genoten, en wat mij ontzettend veel heeft gebracht en verrijkt. Prachtige mooie en toffe dingen gezien en gedaan. Mezelf uit moeilijke situaties gered, en genoten van alles en iedereen om mij heen. Therapeutisch gezien bepaalde zaken een plekje gegeven, en mijn moeders overlijden beter kunnen accepteren. Een reis die ik voor altijd met mij mee draag. • Enthousiast over Laura's reisdagboek? Deel via de social buttons (rechts)!