•  

  Salar de Uyuni

   


 • Salar de Uyuni | Tijdens het backpacken in Bolivia zal je ongetwijfeld een bezoek brengen aan de Salar de Uyuni zoutvlakte voor de geweldig optische foto's, voor een bezoek aan de treinenbegraafplaats Cementerio de Trenes of voor het bewonderen van het bizarre cactuseiland. Zodra je hier voet zet op de eindeloos witte vlaktes en de zon ziet reflecteren op de zoutheuvels zal jij je al vergapend aan al het moois afvragen of je ooit in je leven zoiets moois hebt gezien. Een natuurlijk wonder dat met geen pen te beschrijven is. Met een oppervlakte van meer dan 10.000 km2 is Salar de Uyuni de grootste zoutvlakte ter wereld, gelegen in het Zuidwesten van Bolivia, dicht bij de grens van Chili. Dagelijks trekken toeristen, backpackers en fotografen massaal naar de zoutvlaktes om de zoutvlaktes te bewonderen en hier de welbekende ‘gekke foto’s ‘ te maken met een gebrek aan optische diepte. Tijdens het droge seizoen (april tot en met oktober) is Salar de Uyuni een grote vlakte van opgedroogd zout maar in het natte seizoen (november tot en met maart) verandert de vlakte in een levensgrote en eindeloze spiegel wegens de regenval in het gebied. De reflectie van de lucht op de zoutvlaktes geeft je het idee op wolken te lopen. Maar het is niet alleen het grote blanke veld dat een bezoek waard is in het gebied. De gehele regio staat bekend om de gigantische cactussen, de vele flamingo’s, schitterende berglandschap en adembenemend mooie gekleurde meren. De flora en fauna an sich is al geweldig. Een bezoek aan Salar de Uyuni zal je voor altijd bij blijven. Wat ooit een prehistorisch meer was dat het grootste deel van het land besloeg, is vandaag de dag een groots wit wonder dat een hoogtepunt van je backpackreis door Zuid-Amerika zal zijn.

 • Een 3- of 4-daagse Salar de Uyuni tour


  Over het algemeen kiezen backpackers voor een 3- of 4-daagse tour naar Salar de Uyuni. Deze tour brengt je langs felgekleurde meren, nationale parken en meer spectaculairs in een 4x4 Toyota Lancruiser met 6 medereizigers. Tijdens een tour zal je een dag op de zoutvlaktes doorbrengen en zal je verder de zuidwestelijke hoek van Bolivia ontdekken. Wat je in de overige dagen doet verschilt per tour en per bestemming of startpunt. Reis je vanuit Bolivia? Dan is Uyuni jouw startpunt. Behalve een tour boeken en door te reizen naar de zoutvlaktes is hier vrij weinig te beleven. Plan je reis dus zo in dat je aankomt in Uyuni en de volgende dag al per tour vertrekt. Je bereikt Uyuni met de bus vanuit Potosi, Sucre, La Paz of Santa Cruz. Ben je aan het backpacken in Chili en wil je de grens oversteken naar Salar de Uyuni? Dan begin je jouw avontuur in San Pedro. Hier vind je namelijk verschillende tour bureaus die dezelfde route afleggen als de tour die in Uyuni begint, maar dan de andere richting op. Let wel op, dezelfde tours zijn in Chili duurder maar staan er wel bekend om veiliger te zijn. Het is uiteraard ook mogelijk om op eigen houtje de zoutvlaktes te bezoeken door een auto te huren en zelf op pad te gaan.

 • Tips voor Salar de Uyuni
   

  • Goedkoper is niet altijd beter. Wegens de aanhoudende groei in toerisme en het willen beperken van kosten wordt er vaak bespaard op veiligheid. Vraag rond in je hostel naar ervaringen en lees online recensies over de touroperators. Vraag naar het gevoel van veiligheid, de staat van het voertuig, het rijgedrag van de chauffeur en de aanwezigheid en kwaliteit van eten en drinken.
  • Veel reizigers kampen met hoogteziekte in Salar de Uyuni. Houd hier rekening mee en neem de nodige maatregelen.
  • Wees voorbereid op alle klimaten. Het weer kan altijd omslaan. Denk aan een zonnebril, zonnebrandcreme pet, handschoenen, regenjas, warme sokken en waterdichte schoenen.
  • Het wordt in de nachten en ochtend erg koud (tot wel -20!) houd hier rekening mee. Neem voldoende warme kleding en een warme slaapzak mee.
  • Neem munten (voor de wc’s) en geld mee. Voor een aantal nationale parken betaal je namelijk een entree dat niet is meegenomen in de prijs van de tour.

 • Zij helpen je op én onderweg!

   

 • File not found.

 • Enthousiast over Salar de Uyuni? Deel deze pagina!